Nejnovější zprávy: Zlatá tretra odhalila hlavní hvězdu. Do Ostravy dorazí létající tyčkař Duplantis Povodí Odry otevře nepřístupná místa, veřejnosti zpřístupní tři přehrady

Gastronomie

Je libo pho, sushi nebo tchajwanské buchty? V Ostravě otevřel obchod se specialitami z celé Asie

V Ostravě v prosinci otevřel obchod Happy Tofu. Ten nabízí zboží z celé Asie – od Vietnamu přes Čínu, Japonsko či Koreu, až po Kambodžu.

Foto: Petr Sobol

Happy Tofu se nachází v Chelčického ulici, v těsné blízkosti Husova sadu. Společně se svou manželkou ho otevřel Jan Hoang, jenž má vietnamské kořeny. Jeho máma sice pochází z Frýdku-Místku, otec ale z Vietnamu, odkud do České republiky přijel. „Pracoval v Tatře,“ prozradil pro patriotmagazin.cz Hoang.

Třiatřicetiletý podnikatel se v gastronomii pohybuje už řadu let. Pracuje ve velkoobchodě a asijskými produkty zásobuje restaurace nejen v Ostravě, ale i v dalších městech Moravskoslezského kraje. Spolupracuje i se známými ostravskými podniky Gókaná, Little Vietnam nebo La Petite Conversation!

„Lidé se nás často ptali, jestli máme i svou vlastní prodejnu. My jsme ji plánovali už déle, ale pořád to kvůli něčemu nevycházelo. Teď se nám to konečně povedlo,“ řekl Hoang, jehož prarodiče otevřeli před lety v Ostravě první asijské potraviny. „Měli obchůdek na ubytovně, kde bydleli Vietnamci,“ dodal.

Zpráva o nové prodejně se rychle rozkřikla. A taky zájem mezi zákazníky je čím dál tím vyšší. „Lidé si to pochvalují. Něco takového totiž v Ostravě chybělo,“ přikýval Jan Hoang.

V Happy Tofu najdete všechno, co vás z asijské kuchyně napadne. V nabídce je spousta druhů rýže, nudlí, omáček, koření, chilli, čajů, ale taky krevety, mořské plody, veškeré ingredience na sushi, čerstvé bylinky, ovoce i zelenina nebo různé dekorace v podobě mávajících koček či misek na polévky pho. Ostatně, polévky tvoří taky velkou část sortimentu. „V Asii se jí instantní polévky pořád, mají tam na ně i automaty,“ prozradil táta dvou dětí, kterým by jednou chtěl ukázat i Vietnam.

K velkým lákadlům prodejny patří taky sladké tchajwanské buchty, které v Ostravě jinde neseženete. „Je o ně obrovský zájem. Pokaždé, když je máme, se vyprodají,“ usmál se Hoang, jenž má s Happy Tofu i další plány. Chtěl by pravidelně rozšiřovat a obměňovat sortiment, stejně jako do nabídky přidat více vegetariánských jídel a produktů bez lepku.

Hoang má kořeny ve Vietnamu, pro který je typická rýže, zelenina, mořské plody nebo ryby. V Happy Tofu jsou však taky produkty i z dalších koutů Asie – třeba z Kambodži, odkud pochází rýže, čerstvé bylinky, feferonky, citronová tráva nebo ovoce.

Dalším krokem by mohla být restaurace, ta však v plánu není. Tedy prozatím. „To už by bylo velké sousto, restauraci bych nemohl dát sto procent. Ale zajímavá by mohla být třeba škola vaření, máme v rodině několik kuchařů, kteří vaří v restauracích. Uvidíme,“ uzavřel Hoang.

Fotogalerie

Autor: Petr Sobol