Gastronomie
08/03/2023 Jaroslav Baďura

Je Lapeco pořád top ostravskou restaurací? Otestovali jsme!

Byli jste někdy v La Petite Conversation na ostravské Tyršově ulici? Hosty tady někdy vítá charismatický majitel, Belgičan David Girten, mají tu krásný interiér, na menu úspěšné stálice i novinky, večer zajímavé akce a koncerty.

Důvěřuj, ale prověřuj, říká staré pravidlo, a tak jsme se po čase vydali do centra zjistit, zda je Lapeco pořád tak dobré a patří do skupiny top ostravských podniků.

Foto: Jaroslav Baďura

Pro jistotu rezervujeme místo a ačkoli to v poledne, kdy usedáme, nevypadá, později se podnik začne plnit.

Servis je tady příjemný, ale ne vlezlý, přivítá, nabídne a odkráčí, tak to máme rádi.

Jdeme do polívky, na menu je provensálská rybí, pro znalce bouilabaisse, nebo krém z červené řepy. Dáme si malou rybí a nelitujeme ani ve chvíli, kdy lžíce ze dna vyzvedne nikoli prsten majitele podniku, ale celého korýše.


Foto: Jaroslav Baďura

V polévce jsou také kousky ryb, je výborně dochucená a nezasytí - jen pobídne chuť na hlavní chod.

Volíme jednu klasiku, která je na menu Lapeca už od dob, kdy se ještě dávno před stěhováním na Tyršovu v malém prostoru v Chelčického ulici tísnili první fanoušci belgického majitele: masové koule s hranolky a omáčkou.

Foto: Jaroslav Baďura

Druhým hlavním chodem je selečí roláda s nádivkou z kořenové zeleniny, pyré z červeného zelí a knedlíkem.

Masové koule a především omáčka k nim by si už zasloužily přidat na seznam ostravského gastronomického dědictví - skvěle vychucený a ideálně zahuštěný materiál si pamatuju ještě několik dní, tak silný zážitek to zase je.

Roláda popře všechny mýty o nezdravém vepřovém, je jemná, výborně se doplňuje s mírně pikantním pyré a hebkým knedlíkem.

Foto: Jaroslav Baďura

Kdyby to nebylo hnusné klišé, tak napíšeme, že tady je svět ještě v pořádku, my tedy dodáme jen toto: Lapeco pořád patří mezi top ostravské podniky se skvělou atmosférou, profesionálním servisem, krásným menu a oddaným majitelem!

A když už bouráme klišé a zavedené postupy, přidáme na závěr našeho testu odbočku do jiného podniku. Jak se to stalo: uvažovali jsme, že oběd ještě v Lapecu zakončíme něčím sladkým. V nabídce tady měli například mrkvové cupcaky nebo řepné dortíčky s čokoládovou polevou nebo míša řezy.

My si ale vzpomněli, že jen pár metrů za rohem v pasáži je malinký krámek Funkies! který tady prodává americké plněné cookies.

Foto: Jaroslav Baďura

Tak jsme si tam dva koupili, vyplenili jejich zásobu belgických (ať jsme styloví) čokolád a v redakci odpoledne cookies ztrestali. Věřte nám, večeře už v tom dni byla zcela nadbytečná.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama