Nejnovější zprávy: Lyžařské areály v Beskydech nabídnou novinky, ale také zvedají ceny Za ryby si letos připlatíme. Víme, o kolik

Gastronomie

Hostinský v Ostravě obnoví zašlou slávu restaurace Staročech a baru Fiesta

​Spolek, Rada, U Dlouhých. To jsou názvy hospod, které patří už více než sto let ke staré dobré Ostravě.

Daniel Slíva. Foto: Petr Broulík

O půl století později, ve zlatých šedesátých letech, k těmto legendám přibyla i další, Staročeská pivnice, zkráceně Staročech.

Také Staročeská pivnice musela komplex budov hotelu Palace před pár lety kvůli přeměně komplexu na studentský kampus opustit. Dnešní majitel Staročecha Daniel Slíva se však nemínil původního názvu vzdát a vedl pod tímto názvem jinou hospodu v místě dřívějšího shluku krámků s tabákem a bister naproti hlavnímu vchodu výstaviště Černá louka, zvaném Vojanka.

Hostů měl stále plno, než uhodila koronavirová doba, která rok neúprosně drtí nejvíce právě hospody a gastronomické provozy.

Nechceš hospodu? zeptal se ho bývalý hospodský

Avšak zatímco některé hospody balí po téhle těžké zkoušce krám a otazník visí třeba nad budoucností legendárního Spolku, hostinský Daniel Slíva ze Staročecha oznamuje všem, kteří měli rádi Staročeskou pivnici na obou jejích dosavadních adresách.

„Ostravská legenda Staročeská pivnice žije a bude dál žít v nových prostorách za Divadlem Antonína Dvořáka. V domě na Smetanově náměstí číslo 7. Zatímco jedni končí, my jedeme dál a chceme jet dál,“ říká hostinský, který si „pořídil“ Staročeskou pivnici před dvanácti lety ještě na její původní adrese.

Čtěte také: Končím, snad ale Spolek těžké doby přežije, říká hospodský

Tenkrát ještě Dan Slíva provozoval proslulý ostravský bar Fiesta v hotelu Palace. Staročeská pivnice byla hned vedle, a v jednom osudném dni se původní provozovatel Jirka Kuna kolegy Daniela Slívvy zeptal: „Nechceš hospodu? Já už se o ni nechci dál starat.“ A tak si plácli.

Dvakrát přemítal, jak pivnici zachovat

Staročeská pivnice mu brzy přirostla k srdci. „Staročech patřil dlouho ke Smetanově náměstí, ale před sedmi osmi lety jsme museli komplex hotelu Palace opustit, vznikl tam kampus. Mně bylo líto to známé jméno Ostravě vzít, proto jsme se přestěhovali sto padesát metrů dál na Vojanku,“ líčí Daniel Slíva první ránu, která otřásla známou hospodou.

A přišla druhá rána. Vojanka, ten „kultovní“ známý objekt naproti hlavního vchodu na výstaviště Černá louka, kam Ostravané chodili pro bramboráky, pro měsíčníky na tramvaj nebo tabák, šla na konci loňského roku k zemi.

„A zase jsem přemýšlel, jak Staročecha zachovat. A tak jsme loni v říjnu přišli sem do těchto prostor, kam chci vrátit nejen Staročeskou hospodu, ale i bar Fiesta. Tak se v postatě pořád točíme kolem dokola Smetanova náměstí,“ provází Daniel Slíva novou hospodou, která by mohla otevřít třeba hned, kdyby to pandemie umožnila.

Rok s koronavirem: pokles o devadesát procent

Majitel však musel loni „překousat“ hodně těžké období. „Za období březen 2019 až 2020, kdy ještě nebyly zavřené hospody, jsem splnil svou běžnou normu na 127 procent. A za období březen 2020 do března 2021 tohoto roku jsme splnili na 32 procent. Takže pokles o devadesát procent,“ říká majitel.

A připomíná, že v poslední době do rekonstrukce nového podniku investoval osm set tisíc. „My totiž patříme ještě ke generaci, která pracovala, chtěla pracovat a byli jsme slušně vychovaní. Já nepotřebuju jezdit desetkrát za rok na dovolenou, nejsem z těch, kdo zbytečně utrácí,“ říká muž, který provozuje také dvě nádražní restaurace, ve Frýdku–Místku a ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Foto: Petr Broulík

A jak nová Staročeská pivnice vypadá? Kromě spousty míst uvnitř bude mít Staročeská pivnice dvě letní posezení, jedno před hlavním vstupem a druhé s terasou pro čtyřicet lidí v zadním prostoru. To je obklopeno dvorky, uličkami a zákoutími.

„Tyhle venkovní stěny obložíme dřevem a posezení zastřešíme,“ říká Daniel Slíva, který už dnes předpovídá, kdy se hospody po proočkování Ostravanů otevřou.

„Bude to jako loni, v květnu. Asi hned nepustí lidi dovnitř do hospod, nejdříve se otevřou zahrádky, potom postupně i vnitřní prostory. A nebojme se, lidé se do hospod vrátí,“ věští majitel za velkým pivním pultem s pípami, z nichž poteče hlavně Radegast, Kozel a plzeňské pivo.

Klientela? Herci z divadla, štamgasti, studenti z budované školy

O budoucnost nové hospody se Dan Slíva nebojí. „Hned vedle je divadlo, herci, kulisáci, elektrikáři. Staročecha znají a už se na nás v nových prostorách těší. Zůstalo nám plno kunčaftů a štamgastů z původního Staročecha, hodně blízko je obchodní centrum Karolina, opravují se domy kolem a na místě dřívější tramvajové smyčky roste další vysoká škola. A študáci mají rádi hospodský život, naše hospoda pro ně může být nádherná zašívárna. Takže není co řešit. Akorát otevřít,“ říká Daniel Slíva.

Čtěte také: Ostrava prodala Spolek, koupil jej provozovatel pizzerií Coloseum

Nový „Staročech“ už ostatně měl odstartovat před Vánocemi, přesně 18. prosince. „Celé jsme to tu přebudovali, vybudovali jsme nový předek. A přesně v ten den, kdy jsme chtěli začít, tak přišel opět zákaz, který trvá doteď. Tak tady od toho prosince jen sedíme, pijeme kávu a vzpomínáme na staré časy. Servírky sedí doma a píšou si se štamgasty. A těm prý čepované pivo strašně chybí,“ říká hospodský Daniel Slíva.

Staročech pivo po uvolnění nezdraží

Nová Staročeská pivnice bude mít i nezastřešený, přesto vnitřní celoroční „salón“ pro kuřáky nebo kulečník, který slouží i jako stůl.

„Všechno jsme vymalovali, obložili dřevem, udělali jsme nové rozvody elektřiny, upravil se bar a nové barové židle. Ale jsme lidovka, nemám rád ty nablýskané a nové hospody v kůži, jaké dnes vznikají. Naše hospoda pojede zatím na sudy, ale jsme připraveni na tanky, až bude provoz hospod jistější. Pivo necháváme na stejné ceně, jako jsme měli dříve. Už máme natisknuté nápojové lístky, pivo za 34 korun, to je v centru Ostravy hodně slušná cena, ne?“ chrlí svou vizi hospody Daniel Slíva.

Na původního „Staročecha“ majitel nezapomíná. U pultu visí fotografie číšníků, kteří v tehdejší hospodě na úrovni chodili v krojích, u vstupu nové hospody bude vítat pamětníky známé víko obrovského dřevěného pivního sudu.

Ano, je to ono původní pivní „kolo“ ze Staročecha, na kterém je datum, že tato pivnice byla dána do provozu 14. června roku 1967. A nápis na jedné z relikvií hlásal už před půl stoletím: Kdo máš měšec prázdnej, nevcházej zde žádnej, kdo máš peněz dosti, vítej, milý hosti.

Relikvie ze staré hospody i hotelu Palace

„Jsou to relikvie, na kterých si zakládám. Mám schované lavice a stoly z původního Staročecha, tady mám původní žejdlík na pivo, který se zachoval ze začátku tehdy stylového podniku. Mám i pivní tácek, nebo ohlávku na koně s nápisem vztahujícím se k Palaci, která ve Staročechu visela, či původní zachovalé lustry,“ vypočítává Daniel Slíva.

Na „starý“ interhotel Palace nemůže zapomenout. „Když jsem tam býval šéfem Fiesty a Staročecha, tak jsem chodil po těch dlouhých chodbách jako generální ředitel. Říkali o mně žertem, že Dan Slíva vlastní 400 plus jedna. Samozřejmě to nebylo moje, byl jsem pouze provozovatel baru a restaurace. Ale rád na to vzpomínám."

Nemá auto, chodí pěšky a do svých hospod jezdí vlakem

Hostinský ze Staročeské pivnice dokáže udivit. Jako nepotřebuje jezdit na dovolenou, tak v dnešní uspěchané době nevlastní ani auto. „Na co? Všichni vám dnes všechno do hospody přivezou. A když něco potřebuji, mám dobré přátele. I mezi svými dvěma nádražními restauracemi se pohybuju vlakem. Nastoupím v Ostravě na Stodolní na vlak a jedu buď do Frýdku, nebo do Frýdlantu,“ usmívá se muž, který chodí i do „práce“ pěšky.

„Bydlím nad tankem na Slezské, ráno vstanu a pěkně se projdu. A když si večer dáme nějaké to pivo nebo víno, tak se necháme odvézt nebo to zase domů přes centrum dopátráme. Cesta je jen někdy o trochu delší,“ směje se hostinský od Staročecha, který se hrdě hlásí k tomu, že je ostravský patriot.

A jak chce Daniel Slíva vrátit do nového působiště někdejší známý bar Fiesta z hotelu Palace?

"Celý pracovní týden pojede Staročeská pivnice jako pivnice, ovšem v pátek a v sobotu se v lokále večer v devět hodin večer zhasnou hlavní světla, zapnou se efekty a spustí se taneční hudba. „Na plátně a televizorech nepojede sport, ale videoklipy,“ říká muž, který zuby nehty udržuje dobré jméno jedné známé ostravské hospody.

Čtěte také: Nové bistro v Ostravě. Japonsko, to není jen sushi