Gastronomie
20/10/2022 Jaroslav Baďura

​Hospůdka u Sauny láká na českou gastronomii. Teď chystá husí hody

Už půl roku baví milovníky kvalitní domácí kuchyně z Frýdlantu nad Ostravicí i širokého okolí manželé Roman a Lucie Bočkovi v Hospůdce u Sauny.

Už jejich první působiště ve Frýdlantu v podniku jménem RoubenKafe bylo ukázkou toho, že i na malém městě lze dělat poctivou a kvalitní gastronomii. Po nějakém čase se však museli kvůli prodeji objektu vystěhovat – ale ne daleko, pronajali si zavedenou Hospůdku u Sauny hned u frýdlantského koupaliště.

Do hospůdky se sjíždějí lidé z Frýdlantu i okolí, protože šéfkuchař Roman nic nemění na svém poctivém konceptu české kuchyně v současném moderním pojetí. „Jezdí běžně lidé i z Ostravy a okolních měst, ale měli jsme tady i hosty z Brna či Prahy,“ říká Lucie Bočková.

V těchto dnech však podnik oznámil, že na podzim a zimu bude mít otevřeno ve všedních dnech až po třetí hodině odpolední a o víkendech pak od jedenácti.

„Léto bylo skvělé, především kvůli blízkému koupališti. Ale teď na podzim se ukazuje, že nejsme místem s hromadným nájezdem strávníků na rychlé polední menu, ale spíše restaurací, která nabízí klidné a romantické posezení s dostatkem času na vychutnání celého menu i s našimi domácími dezerty, které vytváří moje žena Lucie,“ říká Roman Boček.

Ostatně právě saunu mohou hosté hospůdky využít před nebo po dobrém jídle. „S počátkem letní sezony zřejmě zase otvírací dobu rozšíříme,“ uvažuje Roman Boček, kterého příjemně překvapilo, kolik lidí si zvyklo do Hospůdky u Sauny přijít o víkendu s rodinou na sobotní či nedělní oběd nebo večeři.

Manželé Bočkovi už začali chystat tradiční svatomartinské hody, které u nich proběhnou ve dnech 10. až 13. listopadu. „Zveme srdečně na svatomartinskou husu s červeným i bílým zelím a domácími lokšemi,“ říká Lucie Bočková.

Součástí menu bude samozřejmě i předkrm v podobě domácí paštiky, polévka zvaná kaldoun a jako dezert připraví Lucie svůj vyhlášený jablečný štrúdl.

„Doporučujeme hostům objednat si na telefonním čísle 736 258 168 místo, ale pokud se někdo nevejde do těch čtyř dnů, můžeme po dohodě připravit svatomartinské menu i v jiném dni.“

Sdílejte článek