PATRIOT GURMÁN 2025
Hledáme nejlepší restaurace!
V centru Karviné otevřela začátkem roku nová kavárna Orava s výběrovou kávou. Nachází se ve Fryštátské ulici poblíž fakulty Slezské univerzity, pouhých 400 metrů od Masarykova náměstí.
Klíčem k otevření kavárny Orava byla komplexní rekonstrukce historického objektu, který byl předtím v žalostném stavu.
„Kavárna vznikla v dlouho nevyužívaných prostorách bývalé hospody. Prostory prošly při rekonstrukci velkou proměnou, původní název jsme se však rozhodli zachovat," přibližuje příběh podniku provozní Beata Pientoková.
Foto: Jan Petrus
Umístění poblíž karvinského kampusu není náhodné, kavárna počítá s tím, že studenti jsou jedna ze skupin, která nejvíce potřebuje zdravou dávku kofeinu a místo, kde se scházet mimo školu. „Umístění vedle univerzity pro nás bylo přirozenou volbou, chtěli jsme nabídnout studentům příjemné místo, kde by se mohli trochu uvolnit, odpočinout si mezi přednáškami a doplnit energii kávou či kouskem něčeho sladkého," říká Pientoková.
Studenti však nejsou jedinou cílovou skupinou. Kavárna Orava chce být příjemným místem pro širokou veřejnost. „Rádi bychom se stali oázou klidu pro každého, kdo se chce v této uspěchané době na chvíli zastavit a vychutnat si kvalitní kávu. Naše kavárna je plná rostlin a zeleně, rostlinám se u nás totiž opravdu daří, což je další věc, kterou se podobáme oáze," dodává Pientoková.
Magazín PATRIOT může tato slova potvrdit. Během naší návštěvy působila kavárna opravdu útulně a rodiče s dětmi zajisté ocení malý dětský koutek. Filtrovaná káva V60 ze zrnek z pražírny Chroast v chladném dopoledni příjemně zahřála, vše bylo pečlivě připraveno a chuťově svěží směs byla bez chyby. Ke kávě si lze dát něco sladkého nebo třeba sendvič.
Kavárna funguje teprve několik týdnů, takže během vaší návštěvy bude sortiment už pravděpodobně širší. „Rádi bychom postupně rozšířili náš sortiment o slané pokrmy. Momentálně u nás můžete zahnat hlad sendvičem, slaným croissantem nebo obloženou houskou. Tuto nabídku bychom tedy rádi obohatili. Chceme také dále pracovat na vytváření ještě příjemnější atmosféry pro naše hosty," uzavírá Pientoková.