Gastronomie
08/03/2022 Jaroslav Baďura

​Devět poboček a jedna nová vlajková loď. Los Capolitos válí

Je to necelých osm let, co Jan Kapolka s bratrem Michalem otevřeli ve Frýdku-Místku mexické bistro Los Capolitos. Setkali jsme se s Janem Kapolkou v nedávno otevřené vlajkové lodi, deváté pobočce, která sídlí poblíž centra Ostravy.

Jak dlouho bylo Los Capolitos na poslední adrese poblíž Stodolní ulice?
Na této adrese jsme byli pět a půl roku.

Proč jste se rozhodli pro stěhování?
V rámci covidu jsme zjistili, že už nám to v určitých kapacitách nestačí. Například co se týkalo skladu, kuchyně a podobně. Zároveň jsme během předloňského a loňského roku otevřeli další pobočky, které měly dost odlišný interiér a vypadaly tedy naprosto jinak než naše původní ostravská pobočka. Ostrava byla ale naší vlajkovou lodí a zároveň nejsilnější pobočkou, takže jsme se rozhodli, že by si zasloužila nové prostory. Byla to ale také velká shoda náhod, že jsme narazili právě na naše nové místo, které bylo zrovna v tu dobu volné.

Co dříve v tomto objektu bylo?
Bylo tady dlouho starožitnictví. Také tady byly ordinace a byty, ale momentálně je budova skoro prázdná.

Funguje toto místo i jako vaše logistická základna pro další vaše podniky nebo se jedná čistě o velkou pobočku?
Ne, nic takového. Nemáme úplně jednotné místo, odkud bychom tyhle věci řešili. Kancelář máme v Přívoze, odkud například rozesíláme určité věci, ale zbytek si řeší dodavatelé sami.

Je tato ostravská pobočka největší, pokud jde o prostor a počet míst?
Určitě ano. I ta předchozí pobočka byla na místa největší a tato je ještě zhruba o deset až dvanáct míst větší. Celkově je tady padesát pět míst.

Mluvil jste již o designu. Budete se tedy tímto stylem řídit u všech vašich budoucích poboček?
Určitý mustr vznikl již pro Brno, kde se pobočka otevřela přesně před rokem. Chceme zachovat hlavně určité prvky, jako je barva a materiál obložení, kaktusy… Každou pobočku se ale snažíme řešit individuálně. Máme nějaké základní prvky, podle kterých by měl zákazník poznat, že se jedná o Los Capolitos, ale vše přizpůsobujeme danému prostoru a zároveň se snažíme, ať má každá pobočka něco originálního.

Kolik dnes máte poboček?
Máme jich už devět.

Kde všude se nacházejí?
Dvě z nich máme v Ostravě, jednu ve Frýdku, další je pak v Brně, Olomouci, Opavě, Hradci Králové, Liberci a v Kladně.

Jak se vám je daří řídit? Jsou to všechno franšízy?
Všechny až na ty ostravské a Frýdek-Místek. Musím říct, že se to docela daří. Máme šikovné franšízanty, dva z nich už mají dokonce pobočky dvě. Všechny pobočky mají navíc skvělé vedoucí, kteří to tam vedou sami a my jim asistujeme na dálku. Není to až tak divoké, jak se to na první pohled může zdát.

Jak moc vás zbrzdil či poškodil covid?
Paradoxně náš možná spíš nakopl. Je pravda, že brněnskou pobočku jsme chtěli otevírat už dva roky zpátky, takže to se bohužel vlivem pandemie zdrželo, ale celkově se nám v rámci covidu dařilo stále růst a posouvat se. Lidé začali daleko více objednávat rozvozy, tržba sice rostla, ale s ní samozřejmě i poplatky za rozvoz. Vyšly o nás zajímavé články a třeba franšízant z Hradce Králové, kde jsme otevírali loni v listopadu, se o nás dozvěděl během covidu a i přesto se do toho rozhodl jít. Byly samozřejmě pobočky, které to trochu odnesly, ale nemuseli jsme například propouštět.

Žádnou pobočku jste tedy kvůli pandemii nezavřeli?
Ne, to naštěstí nebylo nutné. Jedině snad to, že naše pobočky, které se nacházejí v obchodních centrech, se poměrně trápily.

Zůstali lidé věrní rozvozům i po tom nejhorším pandemickém období?
Kdysi to bylo úplně jiné. Rozvozy byly třeba desetina či pětina celé tržby. Teď je to někde půl na půl, někde máme dokonce více rozvozů než klasických objednávek na pobočkách.

Myslíte si, že se lidé časem opět naučí fyzicky chodit do vašich bister a jídlo si užívat na místě?
Těžko říct. Je pravda, že na rozvoz si zvykli opravdu dost. A řekl bych, že ty původní poměry se už nikdy nevrátí. Pro nás je dobré, když je to třeba sedmdesát na třicet. Když těch sedmdesát je právě na pobočce. V Ostravě je to celkem reálné, ale například Kladno to má spíše naopak. To pak člověk ani nepotřebuje mít hezkou pobočku, když neustále rozváží.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
My nejsme úplně plánovací typy, co by měli konkrétní cíle na nejbližší roky. Většinou to chodí tak nějak samo a my tomu dáváme celkem volný průběh. Brzy otevřeme první rozvozovou pobočku v Praze a zároveň také jednáme se zájemcem o pobočku či více poboček v Bratislavě. Je to už poměrně rozjeté a momentálně hledáme prostory. Takže co se týče nějaké expanze, jsou to teď tato dvě hlavní města.

Co nějaký investor? Nechrastí okolo vás někdo měšcem?
Zatím ne. Asi by to pro nás bylo zajímavé, ale nesmělo by to být jen o penězích. Chtěli bychom, aby takový člověk firmě přinesl i něco navíc. Dokážu si představit firmu, která již pracuje ve franšízovém byznysu, ví co dělá a může nám dodat nějaké její know-how, jak celý byznys ještě posunout dále a více rozjet. Peníze samotné by samozřejmě byly dobré, třeba pro vybudování většího týmu, ale do nějaké větší expanze bychom se úplně nepouštěli, i kdybychom měli víc peněz. Jsme teď spokojeni tam, kde jsme. Nepotřebujeme mít vyloženě dvacet poboček. Naším cílem bylo číslo deset a zda jich bude jedenáct a později se přidá i něco dalšího, tak to bude jen pozitivní.

Mění se nějak stravovací návyky Ostraváků? Začíná u vás nějaké jídlo převažovat, případně se nějak mění skladba vašeho menu?
Až tolik se to nemění. Řekl bych, že je teď větší poptávka po vegetariánské stravě, čemuž se snažíme přizpůsobit. Stále si myslím, že v Ostravě by mohlo být více vegetariánských či veganských podniků a spousta konceptů tady stále chybí. Přijde mi, že lidé už trošku upouštějí od těžkých jídel a to nám pravděpodobně nahrává. Více přemýšlejí nad tím, co jedí a chtějí se cítit lépe. Mladší generace už dnes nepotřebuje každý den guláš se šesti.

Jak moc vašemu dalšímu rozvoji brání současná situace? Jak pociťujete nedostatek personálu či zdražování energií?
Situaci se musíme vždy přizpůsobovat velmi rychle, ale zase to je alespoň zajímavé. Gastro trh je poměrně poničený a chybí nadšení lidé. Do Prahy jsme se nehrnuli právě z tohoto důvodu. Víme, že je tam obrovský problém s lidmi. Mít v Praze pobočku, abychom ji dotovali z Ostravy, je hloupost. Máme určitý standart v obsluze, ze kterého bychom neradi slevovali. Neradi bychom zaměstnali úplně každého. Energie jsou pak kapitola sama o sobě, která všechny nutí ke zdražování.

Museli jste zdražit i vy?
Ano, také jsme na přelomu roku zdražili. Ač jsme se tomu bránili, tak vše postupně roste a jinak se to asi ani dělat nedá. Podnikáme proto, aby firma fungovala a naši zaměstnanci byli spokojení. Ale snažíme se to dělat tak, ať je to pro zákazníky v pohodě.

Foto: Radim Kolibík
Sdílejte článek