Gastronomie
25/06/2018 Jan Kubečka

Další nový podnik v Ostravě: Pelmeški si vás získají

V centru Ostravy se otevřel další nový a zajímavý podnik, který přináší jednu z mnoha pochutin ruské, potažmo ukrajinské kuchyně.

Podnik s názvem Pelmeški již jménem prozrazuje, že jeho hlavním servírovaným pokrmem jsou ruské pelmeně, tedy knedlíčky plněné masem, zeleninou, popřípadě čerstvým sezónním ovocem.

Těsto ze kterého se pelmeški vyrábí, je velice podobné těstu na nudle, skládá se tedy z mouky, vajec a kapky oleje. Těsto se vyválí, a poté se z něj udělají malinkaté balíčky s náplní.

V době naší návštěvy zrovna majitel Martin Štubňa zpracovával čerstvé jahody do podoby tvarohových "vareníků" s jahodovým přelivem a kousky čerstvých jahod.

Ptáte se, jak se dostal tento tradiční ruský a ukrajinský pokrm až do Ostravy? Odpověď je prostá, Martinova žena je Ruska.

Martin se svou manželkou tak spojili dohromady vášeň pro gastronomii a Martinovy zkušenosti ze studií. Je vyučený kuchař, ale dle jeho slov se profesionální gastronomii věnuje teprve až od nedávného otevření bistra.

Oficiálnímu zahájení provozu v polovině března tohoto roku předcházela účast na gastro festivalech, kde manželé zjistili, že je mezi lidmi o pelmeně zájem.

Ve spolupráci s městem Ostrava se podařilo najít prostory na ulici Českobratrská. Z této rušné ulice člověk vstoupí do útulného interiéru laděného do zemitých barev.

Bistro krom pelmení servíruje jednou měsíčně i další pochoutky ruské a ukrajinské kuchyně. Například boršč. Do budoucna chtějí provozovatelé nabídku bistra rozšířit o ruské saláty.

Pokrmy doplňuje sortiment vintage limonád značky Wostok. Tento berlínský brand oživil staré receptury, které vznikly za dob Sovětského svazu.

Pro výrobu limonád se používají netradiční suroviny, jako například jehličí. Vášeň majitele pro espresso se promítá do nabídky kávy, která je pražená v italském stylu, to vše za velmi milou cenu.

Mezi stálice patří masové a sibiřské pelmeně. Mezi zákazníky jsou oblíbené ty se čtyřmi druhy sýra nebo špenátem. Pelmeně včetně náplní si v bistru vyrábí sami, dle originálních receptur. Na chuti nabízených jídel je to poznat.

Netradiční pokrmy podtrhuje milá a usměvavá obsluha. Majitel, pan Martin, do své práce dává entuziasmus, a kus srdce...

V sibiřských pelmeních, které jsme ochutnali, se snoubila chuť masa s jemným těstem knedlíčků a celé jídlo osvěžila zakysaná smetana s čerstvými bylinkami.

Pelmeški můžete v létě ochutnat v rámci festivalů a gastro akcí v Ostravě.

Sdílejte článek