Nejnovější zprávy: Málo známá ostravská tragédie. Pět mladých lidí zvolilo hromadnou sebevraždu V Mošnově dnes začínají Dny NATO. Ještě jsou vstupenky na neděli

Gastronomie

Dá se ve školní jídelně vařit chutně a zdravě? V Ostravě věří, že to jde!

​Žáky i kuchařkami oblíbený projekt města Fajne školní bistro se po koronavirové pauze vrací zpět do škol.

Foto: David Valíček

Autoři projektu před sebe postavili nemalý cíl, zatraktivnit stravování ve školních jídelnách za současného akceptování všech předpisů a doporučení přípravy jídel v těchto zařízeních.

Přední ostravský šéfkuchař David Valíček inspiruje kuchařky školních jídelen k vaření chutných a současně zdravých jídel. Stejně jako personál školních kuchyní stojí šéfkuchař před úkolem uvařit jídlo dle tabulek za současného respektování nutričních doporučení a spotřebního koše.

Náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová konstatovala: „Projekt jsme zahájili ve školním roce 2019/2020 a od samotného počátku přinášel pozitivní reakce dětí, rodičů i kuchařek. Zatímco kuchařky školních jídel oceňovaly zkušenosti a poznatky, které s nimi David Valíček sdílel přímo při společné přípravě pokrmů v jejich prostředí, děti nadšeně ochutnávaly a hodnotily předkládaná jídla. V anketách hlasovalo o uvařených pokrmech přes 2 300 žáků. Ačkoliv jsou děti značně upřímnými recenzenty, jejich reakce byly velmi pochvalné.“

V novém školním roce 2021/2022 čekají na žáky, pedagogy a kuchařky opět další gastronomické zážitky. První workshop pro kuchařky školních jídelen základních škol se uskutečnil 10. září 2021 ve Food ateliéru Davida Valíčka.

Šéfkuchař v souladu s nutričními doporučeními pro školní stravování, i s ohledem na stanovený finanční limit pro nákup potravin, připravil pokrm dle receptu, který poskytla školní jídelna Základní školy Karla Pokorného Ostrava-Poruba.

Prvního workshopu nového školního roku se zúčastnily téměř dvě desítky kuchařek ze sedmi ostravských škol.

Od října je již naplánován po tři měsíce mentoring známého šéfkuchaře v dalších školních jídelnách. Konkrétně se na vynikající jídla, uvařená pod vedením známého šéfkuchaře, mohou těšit strávníci Základní školy a mateřské školy MUDr. Emílie Lukášové a Klegova Ostrava-Hrabůvka (21. října 2021), Základní a mateřské školy Březinova Ostrava-Zábřeh (18. listopadu 2021) a Základní školy Františka Formana Ostrava-Dubina (2. prosince 2021).

Nejoblíbenějším menu se v předchozí částí Fajneho školního bistra staly domácí cheesburgery a hranolky. Stovky dětí však hlasovaly také pro české menu – vepřové trhané maso, pečený brambor, smetanový krém s pažitkou a restované zelí s cibulkou.

Mentoring Davida Valíčka ve školních jídelnách následně přerušila pandemie, v květnu a červnu byly zveřejňovány recepty nejoblíbenějších pokrmů žáků základních škol spolu s nutričními obsahy pokrmů, které vypracovali studenti Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava.