KAVÁRNY
09/09/2016 Jaroslav Baďura

Cukrárna u Babičky? Důsledné retro: větrníky, špičky, laskonky. Káva až na posledním místě

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Cukrárna u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě získala v pětibodové stupnici dva body.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Cukrárna u Babičky je ve svém zaměření vskutku důsledná. Obrázky babiček jsou na zdi nad stylovou pohovkou, babičky jsou na hrnečcích, opěradlech židlí, jedna dřevěná babička stojí dokonce u pultu…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Není to jen manýra, retro je i nabídka v prosklené vitríně, která hrdě a sveřepě odmítá raw, cupcake či muffiny… Tady ještě stále vládnou větrníky, špičky, laskonky, indiánky a další mohykáni z dob našich babiček.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Takže je nasnadě, že zatímco nedaleko na zahrádce moderního Polo café se vystavují potetovaní hipsteři nebo vystajlované dámičky, tady to patří dříve narozeným zákaznicím, které si přijdou poklábosit o nejnovějších dramatických zvratech v růžové ordinaci, o nezbedných vnucích a cukru, který zase leze nahoru, ale ještě jeden kremšnýt přežije…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Jsme v tomto prostředí a obsadě s Lucií, fotoaparátem, hodnotícím blokem a mobily fotícími detaily nenápadní jak sparťan na Bazalech, takže obsluha mírně znervózní, co tu vlastně děláme…

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková. Bedlivě sledujeme, jak se v cukrárně starají o kávu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

„Kávovar je čistý, tryska od mléka otřená a páka očištěná (i když lajdácky), to ostatní však nedostatečné. Hledám, kde mají tamper (pěchovadlo) na utlačení kávy v páce a bohužel shledávám, že používají provizorní umístěný na samotném mlýnku. S tímto tamprem nikdy nevytvoříte tlak 20kg, který je pro správné espresso potřeba. Škoda, doporučuji koupit jeden pořádný tamper přímo ruky,“ píše si Lucie.

„Odpuštění vody jsem se nedočkala a extrakce espressa trvala úctyhodných 45 sekund, což je opravdu na mě příliš vzdálené ideálnímu maximu 30 sekund,“ zaznamenává Lucie a špatným zprávám bohužel stále není konec: „Po ukončení extrakce se obsluze zdálo množství kávy v šálku příliš malé a tak kávovar znova pustila a do espressa mi vpravila další nálož přelouhované kávy,“ rozčiluje se Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Chuť espressa pak byla samozřejmě opravdu nedobře hořká, spálená a pravděpodobně s velkým podílem robusty, která vytvořila úctyhodně silnou cremu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino následně odráželo všechny nedostatky espressa, což završila horká bublinková mléčná pěna bez jakéhokoli pokusu o latte art.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Závěr – Proč by zrovna babičky měly pít kávu, jejíž příprava je, mírně řečeno, odbytá? Zajímavý koncept retro cukrárny podle našeho názoru nemusí kopírovat nešvary, stačí si vzít to dobré, co kdysi fungovalo…

Doporučení Magazínu PATRIOT – Komu se stýská po dobách minulých a neorientuje se v již zmíněné nabídce donutů, raw dortů, cupcakes či muffinů, ať jde do Cukrárny u Babičky.

 

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic.

Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Sdílejte článek