Gastronomie
14/06/2025 Petr Sobol

Cafe Vegáč? Kavárna pod Lysou horou nabízí i prodejnu se zdravou výživou

Foto: Hedvika Michnová

Už jste slyšeli o Cafe Vegáč? Útulná kavárna v Ostravici je místem, kde se budete cítit dobře. A taky podnikem, který potěší (nejen) všechny vegetariány.

Cafe Vegáč otevřel v roce 2019 Milan Michna. On sám je vyznavačem zdravého životního stylu, sportovcem tělem i duší. A také – stejně jako jeho manželka - i vegetariánem. „Chtěl jsem spojit dvě věci, které mám rád, a které mi jsou blízké: kavárnu a prodejnu se zdravou výživou,“ řekl během povídání pro patriotmagazin.cz.

Milan v gastronomii nikdy předtím nepodnikal. Vstoupil zkrátka do vod, které neznal. Na začátku zažíval velkou vlnu nadšení, tu pak ale přerušila koronavirová pandemie. „Naštěstí se k nám pak lidé zase vrátili,“ oddechl si. V začátcích mu hodně pomáhala dcera, která poté odjela pracovat do Anglie. Svému tátovi však i nadále dává užitečné rady a tipy. „Taky se věnuje cukrařině, peče skvělé věci,“ usmál se Milan.


Milan Michna. Foto: Hedvika Michnová

Ostatně, na dezertech je kavárna z velké části postavena. Ve vitríně se ukrývají jak „běžné“ dezerty, tak ty pro vegetariány. Lidé si oblíbili místní cheesecaky, ale i dorty, třeba ty čokoládové připravené z kvalitní belgické čokolády.

Během léta hodně frčí bubble vafle, v kavárně připravují i vlastní nanuky nebo domácí limonády. „Děláme si i své sirupy, například levandulový nebo smrkový, který je moc dobrý na dýchání,“ prozradil majitel kavárny.

Cafe Vegáč svým názvem evokuje dvě myšlenky. Jendou z nich je pohoda, kterou hosté během posezení v podniku zažívají. Tou druhou pak životní styl, kterým Milan žije. Kromě toho, že je vegetariánem, taky rád sportuje. Nedávno byl s manželkou na běžeckých závodech ve Walesu, pravidelně jezdí běhat i do Itálie.

„Běželi jsme mezi vinicemi v Toskánsku, byla to nádhera. Přeběhl jsem i Tatry nebo Malou Fatru, moc rád mám Dolomity v Itálii,“ pokračoval. Ostatně, svou kavárnu snad ani nemohl „umístit“ do příhodnějšího prostředí – na cestu vedoucí na Lysou horu. „Mám ji rád, ale radši mířím jinam. Chodím totiž se psem, který se chce s každým kamarádit, to bychom nikam nedošli,“ usmál se. „Já rád říkám, že nejkrásnější pohled na Lysou horu je ze Smrku. A je tady i spousta dalších značených cest, na kterých nepotkáte člověka.“

Součástí kavárny je také obchůdek se zdravými potravinami, který je pomyslně rozdělen na dvě části. Jednu tvoří potraviny pro zdravou výživu, bylinné čaje nebo koření, tu druhou pak speciální sportovní výživa, gely, iontové nápoje či fit svačinky na hory. Podnik tak navštěvují lidé, kteří míří na Lysou horu či na okolní kopce, ale i ti, kteří se třeba s kočárkem prochází okolo řeky.


Foto: Hedvika Michnová

Majitel kavárny věnuje velkou pozornost i výběru samotné kávy. „Dříve jsem navštívil Kostariku, kde jsem se o kávě a jejím pěstování ledacos dozvěděl. Proto kávu vybíráme pečlivě a nebereme třeba kávu brazilskou, kde je velký ekologický zásah. Dáváme přednost kávě od malých farmářů z Latinské Ameriky, Kostariky, Guatemaly či Afriky, například z Tanzanie,“ upřesnil.

Nabídku kavárny doplňují i bylinné čaje z divokých beskydských bylin nebo v současné době stále populárnější matcha, kterou je možné zakoupit i k domácí přípravě. „Taky si pečeme vlastní kváskový chleba a během zimy děláme polévky,“ prozradil Milan Michna. Mimochodem, polévky vaří on sám. „Nejsem žádný profesionální kuchař. Ale vaření je má záliba, které se doma věnuji už dvacet let. A musím říct, že taková kyselica se sušenými švestkami je opravdu výborná.“


Foto: Hedvika Michnová

Kavárna má otevřeno každý den kromě pondělí, během července i srpna však bude mít otevřeno i v pondělky, stejně jako o svátcích. V teplých dnech je v provozu také terasa, na které hosté mohou nabrat sílu před cestou do hor, nebo si na ní naopak odpočinout po náročném výšlapu. Lehká a zdravá strava v ten moment přijde vhod. „Děláme věci, které máme rádi, a které podle nás mají smysl. Jsme rádi, když se u nás pak hosté cítí dobře,“ pozval Michna všechny návštěvníky.

Foto: Hedvika Michnová
Sdílejte článek