Gastronomie
04/10/2024 Petr Sobol

Bistro jak cyp! Ostravský podnik začal dělat dorty a pyramidy z burgerů

Foto: se souhlasem Bistra jak cyp

V Ostravě stále vznikají nová bistra. Pokud se chcete odlišit, jednou z cest je vsadit na atraktivní produkt a poutavý název. Přesně tak, jak to udělalo Bistro jak cyp.

Bistro jak cyp? Ten název si zkrátka zapamatujete. Stejně jako obří burgery, které v něm dělají. Za vznikem bistra, které v listopadu oslaví první rok provozu, stojí Václav Veselka. On sám přitom z Ostravy nepochází. „Bydlel jsem kousek od Hranic. V Ostravě jsem však hrával fotbal za Baník a pořád mě to tady táhlo zpátky,“ řekl pro patriotmagazin.cz.

Jak Václav přiznal, vždy jezdil rád za jídlem. „Každou mou dovolenou si pamatuju podle toho, co jsem kde jedl,“ usmál se. Jedno oblíbené místo měl i v Olomouci, kam často jezdíval do vyhlášeného podniku Bistro No. „Dělali tam nejlepší burgery, které jsem kdy měl. A tak jsem se rozhodl, že zkusím udělat něco jako jejích franšízu,“ zavzpomínal Václav.

Jako první ho napadly „jeho“ Hranice na Moravě, nakonec se ale rozhodl pro Ostravu. Do olomouckého bistra začal jezdit, aby se naučil recepty, věci okolo provozu i rozvozu. A až všechno vyladil, otevřel svou vlastní pobočku v Ostravě-Porubě, v budově Bohemky.

Foto: se souhlasem Bistra jak cyp

„Hned na začátku jsme měli velký nával. Příjemně mě to překvapilo a potěšilo zároveň,“ přiznal. Samozřejmě nás zajímalo, jak lidé na tak trochu netradiční, zato pořádně ostravský název bistra reagují. „Dlouho jsem o tom přemýšlel. Měl jsem i další nápady, ale nic nebylo tak chytlavého. Lidé to přijali a líbí se jim to, ovšem v bistru už se zastavila i jedna starší paní, aby mi vynadala,“ rozesmál se majitel podniku.

Nabídce dominují burgery, jejichž receptury Václav převzal z olomouckého Bistra No. Jsou mezi nimi však nejen burgery klasické, ale také burgery „narozeninové“ a obří burgery ve tvaru pyramidy. „Z narozeninových burgerů se nají od tří do pěti lidí. Lidé si je objednávají i na bistru, fungují ale hlavně na rozvoz,“ upřesnil Václav. Na tento burger už do bistra dorazila i výprava z východu Slovenska. „Překvapilo mě, že se o bistru ví tak daleko, ale samozřejmě z toho mám velikou radost,“ svěřil se majitel Bistra jak cyp.

A jak přišel na nápad dělat burgerové pyramidy? „Recepturu mám z olomouckého bistra. Jsou to obrovské třípatrové burgery pro deset až patnáct lidí,“ uvedl Václav.

Foto: se souhlasem Bistra jak cyp

Základ burgerové pyramidy tvoří jeden obrovský spodní burger. Na něm je umístěn burger narozeninový a místo špičky je ještě burger klasický. „Nevím o nikom, kdo by v okolí dělal něco podobného,“ dodal majitel bistra, který by jednou rád otevřel svou pobočku i v centru Ostravy.

Teď se ale plně soustředí na své bistro v Porubě. „Hodně mi tady pomáhá i má provozní. Seznámili jsme se ve fitku v Hranicích, kde dělala za barem. Jednou jsem jí řekl o tom, že budu v Ostravě otevírat bistro, a tak do toho šla se mnou,“ řekl Václav.

Foto: se souhlasem Bistra jak cyp

Na čepu je jedenáctka od Bernarda, z nealka Kofola. V nabídce jsou i mexické limonády, z jídla pak kromě burgerů také hranolky, bataty a burrita. Bistro jak cyp má otevřeno každý den od 11 do 21 hodin. Uvnitř je pár míst k sezení, v teplých měsících funguje i menší zahrádka. A k dispozici je také rozvoz po Ostravě a okolí.

Sdílejte článek