Gastronomie
21/02/2023 Petr Broulík

Beskydský pivovárek slaví 10 let! Má nové logo, chystá pivní speciály a akce

​Stylizovaný pivní půllitr v podobě žluté turistické značky. Tak takové nové originální logo letos zavádí oblíbený Beskydský pivovárek v Ostravici, jehož dvůr, Stodola a restaurace po celou turistickou sezónu doslova praská ve švech.

Buď si v jedné z bran do nejoblíbenějších hor v Moravskoslezském kraji dávají turisté a cykloturisté pivko před tím, než do hor vyrazí, nebo tady končí po zvládnutých túrách.

Beskydský pivovárek vsadil svým novým vizuálním stylem právě na turisty, kteří si piva v něm zamilovali tak, že tento pivovar už dodává své pivo nejen „kolem komína“, ale s oblibou ho dnes už hezkou dobu pijí až v Brně, ve Zlíně či v Praze.

A právě letos už to bude v prvním dubnovém týdnu rovných deset let, kdy se parta nadšenců se zkušenostmi z velkých pivovarů rozhodla točit pořádné a poctivé pivo a to v turisty oblíbené Ostravici, kde ostatně nikdy pivovar nebyl. Beskydský pivovárek si image menšího pivovaru s dobrým a kvalitním pivem od té doby stále drží a jeho popularita roste.

Oslavovat bude populární pivovárek po celý rok

Proto chce vedení pivovaru letos desetileté výročí svého prvního výstavu piva slavit prakticky po celý rok. „Chceme uspořádat v tomto roce více akcí, dá se říci, že po celý rok bychom měli výročí fanouškům připomínat různými akcemi pro veřejnost,“ říká Gabriela Siwková, manažerka Beskydského pivovárku.

Vše odstartuje v pivovaru o víkendu 14. až 16. dubna. „Ve dnech výročí vaříme každý rok čtyřicet hektolitrů výročního speciálu, letos ho uvaříme také, ale to pivo bude ještě voňavější než v jiných letech. Bude v něm více chmele,“ říká Gabriela Siwková.

K tomuto pivu Beskydský pivovárek navaří ještě jednu várku zcela speciálního dvacetistupňového piva. „Takové, jaké jsme u nás ještě nikdy neměli. Bude jen k desetiletému výročí a bude k dostání u nás v pivovárku, ale dáme ho jako dárek i každé hospodě, která od nás v těch deseti letech pivo odebírala. Bude záležet jen na hostinských, zda si ho prodají nebo ho dají svým štamgastům zdarma,“ dodává manažerka pivovárku.

Poprvé bude v pivovárku extra hovězí zabijačka

Beskydský pivovárek „na rozjezd“ oslav uspořádá 25. února od deseti hodin ve svém areálu další z klasických domácích zabijaček s řezníkem, které už si jeho štamgasti oblíbili a které se staly tradicí. Tentokrát bude řezníkům a návštěvníkům akce do noty hrát cimbálovka Kotci.

Den po svátku svatého Patrika, 18. března, však pivovar přichystal akci, která bude v jeho areálu novinkou – netradiční hovězí zabijačkou. Ve Stodole bude hrát od 11 hodin keltská kapela Smell Yer Ma (celtic punk orchestra), v níž hraje i jeden z podsládků Beskydského pivovárku.

„Venku na dvoře bude čtvrtka hovězího masa, kde řezník bude lidem líčit, jaké maso hovězí dobytek má a jak se zabíjí a porcuje. Vedle bude gril s grilovanými hovězími špekáčky, topinky s naší bulharkou, náš míchaný tatarák, pivovarský hovězí guláš s křenem, dále tam bude dršťková polévka, hovězí vývar s masem a nudlemi, hovězí ovar, žebra s vývarem. A budeme tam dělat i burgery s hovězím masem,“ vypočítává Gabriela Siwková.

Hovězí od Kloudy, vývar za babku, zelené pivo

Vyzrálé hovězí maso na tuto netradiční zabijačku dodá firma Maso Klouda z Vysočiny. „Lidé si budou moci koupit naši bulharku, hovězí ve vlastní šťávě, klobásy, vídeňské hovězí špekáčky, hovězí šunku. Hovězí vývar, který se tu bude vařit, dáme do skleniček a lidé si ho budou moci odnést za pár korun domů. Budou si moci koupit i maso jako hovězí krk, kližku, mleté hovězí, žebra či steakové maso. Vše bude v originálních zavakuovaných sáčcích a možná je i předobjednávka na našem e-shopu,“ upozorňuje manažerka Beskydského pivovárku.

Ve Stodole bude při této hovězí zabijačce téci zelený speciál Svatý Patrik. V pivovarské hospodě si lidé budou moci dát irská jídla, uvařená stylově k svátku Svatého Patrika především z jehněčího masa z Rudimova na Zlínsku.

Prohlídka pivovaru za kačku, v létě grilování s kapelami

Pro dubnové oslavy deseti let od prvního výstavu piva chystá Beskydský pivovárek také prohlídku pivovaru zdarma, na kterou se bude třeba přihlásit prostřednictvím e-shopu. „Za korunu, která se mu poté odečte od piva,“ připomíná Gabriela Siwková.

Další akce k oslavám deseti let se uskuteční v Beskydském pivovárku v červenci a v srpnu, kdy je o dovolených a prázdninách ve dvoře a restauraci v pivovaru prakticky stále plno. Návštěvníci využívají, že v pivovárku je dětský koutek, fotbalové hřiště, pískoviště a horolezecká stěna pro děti.

„Vždy v jeden víkend v červenci a v jeden víkend v srpnu budeme v naší Stodole grilovat buď prasátko nebo kýtu, makrely nebo krůtu, to budeme ještě upřesňovat. Vždy by k tomu měla hrát nějaká místní kapela, možná i více kapel po celé odpoledne až do večera. Aby si sem cykloturisté mohli přijet, dát si nějaké pivko a jiné jídlo než v restauraci běžně máme,“ říká manažerka ostravického pivovaru.

V září ohnivý Hromas i kouřové pivo, od října další zabijačky

Na konci září ovládne Beskydský pivovárek originální kuchař Hugo Hromas a jeho originální gastroshow Oheň a dým. „Byl tady poprvé loni, měl úspěch, vařil na ohni a lidé mohli vyzkoušet jeho degustační menu. Teď to zopakujeme, už od rána budou lidé moci ochutnávat jídla z jeho originální ohňové kuchařky. Na tuto akci navaříme speciální smoked stout, je to moc dobré a lehce nakuřované černé pivo,“ říká Gabriela Siwková.

Za měsíc poté, tedy na konci října, by chtěl Beskydský pivovárek zopakovat hovězí zabijačku, pokud bude mít ta jarní u turistů a fanoušků jejich pivovaru úspěch. „V listopadu a v prosinci pak budou zase klasické domácí zabijačky pašíků, které jsou u nás před koncem roku hodně navštěvované. Při té prosincové si lidé nakupují speciality na silvestrovský stůl, je tu vždycky plno lidí,“ říká manažerka Beskydského pivovárku.

Novému vizuálu pivovárku vévodí krýgl v podobě turistické značky

Významnou součástí oslav desátého výročí od uvaření první várky piva v Beskydském pivovárku je také takzvaný rebranding značky. Lidé znají logo Beskydského pivovárku v podobě siluety Lysé hory. Už od počátku roku však pivovar nasazuje postupně svůj nový takzvaný „vizuál“, který využívá více motivů vrstevnic, hor, oveček, chmele a sladu, pivovarských kvasnic, ale dominuje mu především výrazný motiv pivního půllitru v podobě žluté turistické značky.

„Tento vizuál má zákazníkovi jasně říkat, že jsme pivo pro turisty, jsme na turistických trasách. Spousta hostů našeho pivovaru začíná své výstupy do hor, jdou na Smrk, na Lysou horu nebo přecházejí přes Čeladnou až na Pustevny. Nebo u nás v pivovaru tyto výlety končí, protože je tady vlak na Ostravu a Frýdek-Místek, je tady dobrá dostupnost,“ vysvětluje Gabriela Siwková.

Nová loga a vizuály doplní nové pivní etikety, pivní tácky i pivní sklenice. „Nové logo už je na facebookových stránkách, na Instagramu, nechali jsme vyrobit nové sklenice, dárková balení na piva. Nová etiketa se poprvé objevila na vánočním speciálu světlé čtrnáctky a postupně se objeví na nových sadách pivních tácků,“ dodává manažerka.

Včely, políčka zeleniny i bylinek. Pivovar láká i na svatby

Gabriela Siwková připomíná, že zvláštností Beskydského pivovárku jsou vlastní včelstva, vysazené borůvkové keře či švestkový sad. „Jsme soběstační, máme zeleninová políčka a dokonce bylinkovou zahrádku. V sezóně to i využíváme v kuchyni. Máme třeba vlastní nakládané a pařené sýry. Pivovar má dnes kvůli nevyzpytatelným cenám energií i svou fotovoltaiku, i když samozřejmě nepokryje celou spotřebu elektřiny. Vysázeli jsme v areálu pivovaru lípy a hodláme zeleň v něm dál rozšiřovat,“ říká Gabriela Siwková.

Beskydský pivovárek by rád také nabízel svůj areál pro konání svateb. „Je tu stylová velká restaurace, pro termíny v sezóně se určitě hodí i naše nová loni vybudovaná velká pergola před restaurací. Tomu, kdo si u nás uspořádá svatební oslavu jako první, jsme připraveni dát výhodnější cenu."

Hlavním tahákem Beskydského pivovárku je už deset let Beskydský ležák, v Ostravici se vaří piva typu ALE, STOUT, IPA, a řada speciálů. Pivovar v Ostravici však vaří například i pivo Stojácké poupě pro brněnské hospody Stoják nebo pivo Stračena pro ostravské hospody Stračena Pub.

Sdílejte článek