Gastronomie
14/11/2017 Admin PATRIOT

Bastien café: Sladký ráj pro děti i dospělé v Bohumíně

Bohumínská kavárna Bastien café oslavila v září letošního roku dva roky svého provozu. Během těchto let si získala na oblíbenosti a stala se zavedeným a dobře fungujícím podnikem v centru Bohumína, kde se usídlila v budově PZKO.

„S nápadem přišel majitel Tomáš Kvasnica, který v té době žil v zahraničí a při častých návštěvách rodného města mu chybělo nekuřácké místo, kde by si mohl se svými dětmi dát v klidu něco dobrého a kvalitního,“ vzpomíná na první impuls pro vznik kavárny, která se dnes mimo jiné vyznačuje i dvoupatrovou dětskou hernou, provozní Lenka Jendřejčíková.

Rekonstrukce a příprava kavárny trvala okolo dvou let a zpočátku byla potřeba kompletní rekonstrukce budovy, včetně střechy, elektřiny, topení či podlah, což provozovatelé využili k tomu, aby si místo upravili podle svých představ.

Ze začátku se na místě prali s nedostatky a chybami, které řešili za pochodu, ale podnik nakonec vybudovali tak, že je dnes stabilní a lidmi vyhledávaný.

„Několik měsíců před otevřením jsme také měli takový zkušební provoz, kdy jsme dokončovali detaily a zároveň testovali na přátelích a rodině ohlasy na prostředí, služby a produkty,“ vypráví provozní.

„Velkou změnou od otevření je pro nás obrovský nárůst objednávek našich zákusků a narozeninových a svatebních dortů,“ říká s tím, že zpočátku začali vlastní malou výrobou dezertů ke kávě tak, aby vždy nabízeli čerstvé a kvalitní pochutiny.

„O tom jsme na začátku vůbec neuvažovali. Naše kapacity jsou zatím omezené a nemůžeme a ani se nechceme rovnat s velkými hráči v tomto oboru, ale tržby z výroby dortů se od otevření téměř zdesetinásobily. Zásluhu na tom má skutečnost, že pečeme pro některé hotely, restaurace a kavárny, ale také to, že jsme nikdy neslevili z kvality surovin,“ připomíná Jendřejčíková.

V blízké době by právě rádi rozšířili své působení tímto směrem a zařadili rozvoz zákusků tak, aby uspokojili poptávku kaváren a hotelů, které museli donedávna odmítat. S tím souvisí také vybudování nové výrobny.

Mimo dortů a zákusků si v kavárně mohou zákazníci pochutnat na salátech, panini a samozřejmě dobré kávě a čaji.

„Jsme pyšní na všechny naše dortíky. Všechny receptury si tady tvoříme, vymýšlíme a zkoušíme sami. Vycházíme z klasických českých i zahraničních receptur, které si vždy ladíme podle sebe a našich chutí,“ láká Jendřejčíková s tím, že mezi nejoblíbenější kousky patří dort Tartuffo, který je v sortimentu už od začátku, a který za dobu působení vypilovali k dokonalosti, a přidali také jeho tmavou variantu.

„Korpus pečeme bez mouky a naplněn je krémem z bílé belgické čokolády, tmavá varianta pak krémem z hořké čokolády,“ doplňuje.

Jak nabídku, tak i akce v průběhu roku přizpůsobují sezóně. Během roku si tak nejen děti, ale i dospělí mohou užít maškarní ples, vítání a loučení s prázdninami, mikulášskou akci a další.

„Na některých akcích spolupracujeme i s městem či sponzory. Vždy se snažíme, aby měly děti o zábavu postaráno a odnesly si také nějaký dárek,“ zvou na své akce.

Do budoucna pak mimo nové výrobny a rozvozu zákusků plánují i další změny v samotné kavárně nebo zahradě, kde by mohla časem vyrůst malá oáza.

Martina Kotulová

Sdílejte článek