Gastronomie
04/12/2024 Petr Sobol

Ať žije tradice! U Kolbaby v Ostravě připravují cukroví podle dávných receptů

Foto: se souhlasem podniku Chlebíček by Kolbaba

Chlebíčky? Saláty? Sladké dobroty? A obědy? To všechno můžete ochutnat, pokud navštívíte ostravský podnik Chlebíček by Kolbaba. V těchto dnech je v nabídce i několik druhů tradičního vánočního cukroví.

Chlebíčkárna od Kolbaby otevřela v Ostravě vedle Divadla Jiřího Myrona zhruba před rokem a půl. V té době fungovala také Kolbabova cukrárna, která několik let sídlila vedle Divadla loutek. Ta ale na Velikonoce zavřela své brány a vše se přesunulo pod jednu střechu do „Chlebíčku“.

Zdeněk Kloc, který značku Kolbaba provozuje (už v roce 2011 otevřel první pobočku v Brně) neustále přichází s dalšími nápady a novinkami. Jednou z nich je rozšíření jídelního lístku – respektive rozšíření obědových meníček z jednoho na tři denně. „Jedno z jídel je vždy nějaká minutka, další maso nebo omáčka a třetí něco odlehčenějšího. V pátky chystám i sladkou nabídku, velký úspěch měl například borůvkový knedlík s vanilkovou omáčkou,“ prozradil Kloc, jenž si vaření hodně užívá. Dříve zároveň pekl a chystal také chlebíčky, teď už „jen“ připravuje obědy a stará se o všechno, o co je potřeba. „Takže už nevstávám ve čtyři, ale v šest ráno,“ usmál se.

Obědy jsou u Kolbaby v nabídce vždy od 11 hodin. Servírují se zhruba do dvou odpoledne, někdy se ale vyprodají ještě dřív. „Za tu dobu, co tady jsme, už k nám chodí stálí hosté. Také nás ale stále objevují i noví lidé, z čehož máme radost,“ řekl Zdeněk Kloc.


Foto: se souhlasem podniku Chlebíček by Kolbaba

Teď to v ostravské chlebíčkárně žije i Vánocemi. Respektive, na vánoční vlnu se majitel podniku se svým týmem ladí už od září, kdy začali péct první várky vánočního cukroví. „Objednávky už nepřijímáme, cukroví je ale možné ochutnat a zakoupit přímo u nás. Cukroví garantujeme do 10. prosince, pak pojedeme do vyprodání zásob,“ prozradil Kloc, jenž už několik let přemýšlí, že nabídku cukroví změní, nakonec se ale vždy nechá „zlomit“ a zůstane u tradice.

Aby taky ne, když recepty na cukroví má ještě od staré paní Kolbabové. „Učila se u začátků originálního Kolbaby v Brně. Pak si vzala i samotného mistra cukráře, pana Kolbabu. Její recepty jsou tradiční a odzkoušené,“ prozradil Kloc. V Ostravě u Kolbaby tak můžete ochutnat vanilkové rohlíčky, úly, sádláky nebo linecké s domácí rybízovou marmeládou, ale taky kokosová srdíčka či ořechy plněné vanilkovým krémem. „Děláme celkem deset druhů,“ dodal Zdeněk.

V podniku Chlebíček by Kolbaba jsou k dostání také dárkově kazety i řada výrobků, z nichž se dají „poskládat“ dárky pod stromeček. „Zároveň chystáme i e-shop, jehož nabídka bude opravdu bohatá,“ řekl na závěr Kloc.

Foto: se souhlasem podniku Chlebíček by Kolbaba
Sdílejte článek