Nejnovější zprávy: Nemocnice zatěžují senioři s covidem. Nepotřebují hospitalizaci, ale domovy je nechtějí vzít zpět Slavný tenisový šampion začínal jako sběrač míčků. Poznáte ho?

Gastronomie

​Asijská kuchyně, jak ji neznáte. Na Stodolní otevřela nová sushi restaurace

Čerstvě otevřená restaurace nabízí asijskou klasiku, speciality vietnamské, thajské i japonské kuchyně a především sushi.

Foto: Jan Valtr

Dům u křižovatky ulic Stodolní a Šubertova zel dlouhou dobu prázdnotou. Vlastně je náhoda, že nezůstal prázdný dodnes.

Lukáš Mrózek a Van Tu Dam provozují sushi restauraci v centru Kroměříže. Po sedmi letech úspěšného provozu se rozhodli otevřít druhou pobočku.

Když pro ni hledali vhodnou lokalitu a procházeli různá města, padl jim do oka právě dům na Stodolní. „Řekli jsme si, že to je zajímavé místo,“ vysvětluje spoluzakladatel Mrózek.

Svou restauraci pojmenovali Umi, což v japonštině znamená moře. Nedávno zrekonstruované prostory vybavili moderním interiérem plným květin. Ještě září novotou, restaurace je totiž v provozu teprve týden.

Základem nabídky je sushi, které plní čerstvým lososem, tuňákem, úhořem, krevetami, máslovou rybou a dalšími surovinami. V nabídce jsou i speciální rolky a smažené sushi, které je podle majitelů čím dál tím oblíbenější.

Kromě toho v Umi připravují další asijská jídla. „Děláme takovou tu klasiku jako Bún bò Nam Bô nebo Bún chả, to je vietnamské grilované maso,“ popisuje Mrózek. Nesmí chybět ani tradiční vietnamská polévka Phở.

Nezaměřují se ale jen na Vietnam, hosté si mohou pochutnat i na thajských nudlích Pad Thai nebo japonských nudlích udon.

Milovníky asijské kuchyně pak restaurace láká na speciality, které v našich končinách nejsou tolik známé. „Moje oblíbené je grilované kachní prso s batátovým pyré a hoisin omáčkou,“ říká šéfkuchař a zároveň spoluzakladatel podniku Tu Dam. Při vymýšlení specialit kombinuje nápady z jídel, která mu zachutnaly jinde.

„Chceme tu laťku pozvednou trochu výše a nabídnout lidem i jídla, která neznají,“ doplňuje Mrózek.

Zatím je brzo hodnotit, která jídla hosty zaujala nejvíce. „Podle naší zkušenosti z Kroměříže mají lidé nejraději už zmíněné Bún bò Nam Bô. Základem je zálivka z rybí omáčky, cukru a soli, rýžové nudle a restované hovězí maso,“ jmenuje Mrózek.

V pokrmu by neměl chybět ani salát, klíčky mungo, koriandr, drcené arašídy a smažená cibulka.

Většina hostů přichází na polední menu, které v Umi podávají ve všední dny od 11:00 do 14:30. Specialitou podniku je odpolední zvýhodněný set sushi a večerní menu.

Majitelé si zakládají na ekologickém přístupu. Míchají si proto domácí sirupy do limonád, vaří vlastní čaje a v restauraci nenajdete jiná než rozložitelná brčka nebo papírové tašky pro odnos s sebou. I teriyaki omáčka je vlastní výroby.

Restaurace Umi sushi & asian kitchen sídlí v ulici Stodolní. Otevřeno má od pondělí do soboty, vždy od 11:00 do 22:30.

Fotogalerie