KAVÁRNY
15/07/2016 Jaroslav Baďura

V opavské kavárně 9 životů utíká čas pomalu a kultivovaně

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kočičí kavárna 9 životů v Opavě získala v pětibodové stupnici mírně nadprůměrných tři a půl bodu.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.

Opavská kavárna 9 životů v Růžové ulici je třetí kočičí kavárnou, kterou jsme v rámci pravidelných každotýdenních testovacích reportáží navštívili a přesvědčila nás, že káva, kočky a noblesa mohou velmi dobře existovat pohromadě.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Na první pohled zaujme kultivovaná kavárna s příjemným interiérem, v němž distinguovaně polehávají krásné kočky a hraje k tomu nenucená tlumená hudba.

Kdo ze čtenářů znáte kočičí kavárny, jistě jste si všimli, že někde jsou kočky vychované a přijdou až poté, co je přilákáte, jinde vám zase bez ostychu naskáčou na stůl i na hlavu…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Tady nikoli – kočky tu mají hrdé a klidné – polehávají v pelíšcích a občas se líně projdou po kavárně podívat, kdo že přišel na návštěvu…

Avšak náš testovací seriál hodnotí především kávu a nikoli kočičí plemena, takže si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Lucie se marně z místa u stolku natahuje nad vysoký bar, aby viděla barmance pod ruce při přípravě kávy. „Vysoké bary přestávám mít v kavárnách skutečně ráda, není nad ty nízké, kdy krásně vidíte na ruce baristy a máte vlastně z návštěvy kavárny ještě větší zážitek,“ říká Lucie.

Proto jde na obhlídku baru a sleduje pozorně práci barmanky. „Vyčištění páky jsem bohužel nepostřehla, takže je nemohu hodnotit, odpuštění vody se  bohužel nekonalo a dokonce ani trysku na mléko si ihned po přípravě cappuccina slečna neočistila. A s espressem s časem 17 sekund se též moc nepochlapila. Vzhledem k pěknému prostředí tak trochu zklamání,“ píše si Lucie do hodnotícího bloku.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Opět tedy sedíme společně u stolku a čekáme napjatě na kávu. Espresso mělo sice hutnou pevnou cremu a objem okolo 30 mililitrů, s jeho chutí jsme se pohybovali někde v Itálii. Hořké, silné tělo, žádná acidita či jiné zpestření.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino průměrné. Latte art se nekonalo, částečně patrné bublinky. Naštěstí jsme nepotkali žádného sněhuláka a mléčná pěna byla pěkně po okraj šálku. Teplota akorát k pití. Co se týče chuti, spíše nevyvážená, na jazyku malinko drhla chuť espressa, síla kávy spíše slabší.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – K lepší známce chybí malinko. Vynikající interiér, kde kočky nehrají hlavní roli, ocení i ten, kdo si je nepřišel pomuchlat. Nevtíravá kvalitní muzika, pozorná obsluha, ke kávě kousek čokolády a tři deci minerálky zdarma! Stačí doladit práci s kávou a známka může být příště vyšší.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Tady panují kočky, ženy a děti, ostatně brzy odpoledne jsou na většině stolků cedulky se jmény žen, které si je na odpoledne a večer objednaly. Kultivovaná kavárna láká ke klidnému posezení.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffe, předposledně jsme hodnotili třebovickou kavárnu Oki cofee a minulý týden jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Sdílejte článek