Gastronomie
12/11/2023 Petr Sobol

V Karviné otevřela romská restaurace. Servíruje holubky i goju

Foto: se souhlasem facebookové stránky Karviná ŽIJE

Před časem ji dvakrát vykradli. I to pro ni byl impuls k tomu, aby svůj sen proměnila ve skutečnost. Karin Ferencová si v Karviné otevřela vlastní romskou restauraci.

Karin Ferencová z Karviné už ve městě několik let provozuje hospodu Severka. Její součástí byla i banketka, která se příliš nevyužívala. Karin však celou dobu snila o tom, že ji jednou promění v romskou restauraci. A nedávno se k tomu odhodlala. „Dvakrát mě tady vykradli. A tak jsem si řekla, že jdu do toho. Že všem předvedu, jakou máme kulturu,“ řekla majitelka restaurace pro patriotmagazin.cz.

Restaurace Rom Rest Severka je v provozu od poloviny října. „Chci ukázat všem Romům, že se dá žít. Že se dá žít společensky a dobře. A taky chci všem lidem ukázat, že by nás neměli házet do jednoho pytle,“ prohlásila Karin.

Vždy snila o tom, že bude lidem vařit

Když Karin Ferencová Severku získala, byl podnik v docela zanedbaném stavu. Postupně ho začala upravovat, nechala udělat nové toalety a teď zvelebila prostor, ve kterém funguje romská restaurace.

V podniku obsluhuje, uklízí i vaří, tráví v něm až 16 hodin denně, ale rozhodně ničeho nelituje. „Vždy jsem snila o tom, že budu vařit. Že lidem předvedu, co umím,“ prozradila Karin, která vyrůstala mezi devíti sourozenci. „Moje máma nás vychovala čestně a férově,“ dodala.

Právě maminka byla pro Karin velikou inspirací. „Vařila jsem už odmala. Mé tradiční recepty, které vařím i v restauraci, vychází právě od mé mámy. Držím se její kvality a skromnosti, vařila pro všechny a dobře,“ zavzpomínala. V nabídce jídel Rom Restu tak nechybí romské halušky, ale taky holubky (zelné závitky) nebo tradiční pokrm nazvaný goja. „Jedná se o vepřová střeva naplněná bramborovým těstem. Jejich příprava je velmi náročná a zabere několik hodin. Navíc se jedná o nedostatkovou surovinu, kterou odebírám po porážkách z Těšínských jatek,“ prozradila Karin, která chce jídelní lístek pravidelně doplňovat a obměňovat.

Velké porce za dobré ceny

Majitelka restaurace doporučuje lidem, kteří se do Rom Restu chystají, aby si předem udělali rezervaci. „Zakládám si na čerstvosti. A taky jsem v kuchyni sama, takže jsem ráda, že se můžu připravit. Ale samozřejmě, že když hosté přijdou i bez objednávky, tak pro ně ráda uvařím. Jídlo si mohou vzít také s sebou,“ řekla Karin Ferencová, které v restauraci pomáhají i její dvě děti.

Rom Rest má otevřeno necelý měsíc, o podniku už se ale rozkřiklo i za hranicemi Karviné. „Chodí k nám spousta lidí i z okolních měst. Dokonce bych řekla, že máme více hostů, kteří nejsou Romové. Chtějí to vyzkoušet a jsem ráda, že se k nám pak vrací. Jediná romská restaurace v republice dosud byla v Praze, toto je pro všechny něco nového,“ pozvala hosty paní Karin, která ve své restauraci vaří sedm dní v týdnu. Do budoucna má i další plány, chtěla by rozšířit kuchyň i prostory restaurace, taky by ráda získala další zaměstnance. „Ale všechno nejde hned. Jsem teprve na začátku,“ dodala.

Pokud se podíváte na jídelní lístek Rom Restu, nenajdete v něm žádné gramáže. Karin totiž vaří po svém. „Jak to cítím, tak pokrm připravím. Nezáleží na tom, jestli je brambor větší nebo menší, na porcích nešetříme. Hlavní je, aby jídlo bylo kvalitní a aby se lidé najedli,“ vysvětlila. Za polévky tady zaplatíte od 35 do 45 korun, halušky stojí 135 až 145 korun a goja 195 korun. V nabídce jsou i další pokrmy včetně žeber, guláše nebo pirohů. „Chci, aby se u nás lidé cítili příjemně. Aby se dobře najedli a dozvěděli se něco o naší kultuře,“ uzavřela majitelka.

Foto: se souhlasem facebookové stránky Karviná ŽIJE
Sdílejte článek