Gastronomie
18/02/2019 Jaroslav Baďura

V centru Ostravy je nové lahůdkářství. Sází na Španělsko, ale i klasiku

Jiří Nenička, který naučil nejen Ostravany v rodinné restauraci Pata Negra nedaleko hotelu Clarion jíst ty nejlepší iberské šunky nebo tapas, otevřel na Nádražní ulici nové lahůdkářství.

Ta nejlepší španělská šunka (jamón), vybrané paštiky, unikátní olivové oleje a vína, ale i domácí chlebíčky, maso a uzeniny od těch nejlepších regionálních dodavatelů.

Taková je nabídka nového lahůdkářství Pata Negra, které v pondělí 18. února otevřel na Nádražní ulici v centru Ostravy Jiří Nenička. Obchůdek vznikl mezi bistrem Pet Punk a prodejnou sýrů Sheep shop.

Milovníci gastronomie v Ostravě tak mají v centru další místo, které by v příštích dnech rozhodně neměli minout.

Jiří Nenička připravil zajímavý koncept jednak pro zákazníky, kteří si chtějí nechat nakrájet špičkový jamón či si koupit sebou chlebíčky nebo nějakou jinou lahůdku, ale i pro hosty, kteří si ve vedlejší místnosti "na stojáka" snědí něco dobrého přímo na místě.

"Chceme nabízet například chlebíčky nejrůznějších variant a chutí, stoprocentně stabilní bude v nabídce klasika se skvělou šunkou a bramborovým salátem," říká Jiří Nenička.

Saláty na chlebíčky si tady vyrábějí sami. "Do chlebíčků nepoužíváme výrobní salám, ale ten nejlepší šunkový." V nabídce budou i steaky a další pochutiny.

V přední části prodejny Pata Negra jsou regály a vitríny s lahůdkami na prodej sebou a prostoru vévodí vyzrálé šunkové kýty.

"Určitě bych doporučil španělské tuňákové, lososové, kachní a další paštiky, které nabízíme buď v běžné nebo ve svačinkové verzi. Budeme prodávat i pečivo, takže si odkud můžete odnést rychlou, ale velmi kvalitní svačinu."

Lahůdkou je například paštika z iberských vepřů krmených žaludy, bez konzervantů. "Dále tady máme různé druhy oliv od firmy, která se specializuje na olivy bez konzervantů, pouze s vodou a solí. Nabízíme také různé druhy olivových past."

V nabídce nového lahůdkářství je olivový olej, který má aciditu pouze dvě procenta. "Dále z Andalusie z oblasti Fuente de Piedra vozíme olivový olej s pouze jedním procentem olejové kyseliny, je to jeden z nejlepší olejů na českém trhu."

V nabídce je i víno - nejen to španělské, ale i rakouské a od domácích vinařů.

Otevřeno je zde od pondělí do pátku, od devíti do pěti hodin.

O víkendech bude Jiří Nenička nepravidelně fingovat ve své domovské restauraci Pata Negra nedaleko hotelu Clarion, která působila na ostravském gastronomickém trhu v tomto provedení devět let.

Nyní už ale není v provozu na denní a pravidelné bázi, ale spíše jako gastroprostor pro nejrůznější předem objednané nebo ohlášené akce.

"Je to prostor, který je otevřený komukoli, kdo chce udělat zajímavou gastronomickou akci – ušijeme to člověku na míru, už nemáme vysloveně španělské mantinely. Jestli někdo bude chtít svíčkovou, tak my ji uděláme – to také samozřejmě umíme. Dalším z našich pilířů je náš catering, hlavním bodem je krájení jamónu, dále můžeme přidat další věci, jako například přípravu obří paelly."

Sdílejte článek