Gastronomie
11/10/2025 Petr Sobol

Unikátní prostor s atmosférou jižní Moravy. Ostrava má svůj vinný sklep

Foto: se souhlasem Ostravského vinného sklepa

Pokud chcete zažít nefalšovanou atmosféru jižní Moravy, nemusíte cestovat až do Mutěnic, Velkých Bílovic a dalších vinařských oblastí. Klidně stačí zůstat v Ostravě. Jen kousek od centra moravskoslezské metropole se totiž nachází unikátní Ostravský vinný sklep.

Ostrava je městem piva. Ale kdo ví, třeba se jednou stane i místem vinařů. Má totiž svůj vlastní vinný sklep. „Mnozí lidé se nás ptají, jestli tady dříve býval nějaký atomový bunkr,“ usmál se majitel Ostravského vinného sklepa Lumír Kraina. Ale nic takového… Tento prostor vznikl v roce 2004 na zelené louce. Cílem bylo vybudovat místo, kde se lidé budou moci scházet na degustace a archivovat si svá vína ve vinných boxech. Vinnému podzemí vévodí hlavní degustační sál, v horní části je „moravská jizba“, ve které máte pocit, jako by vznikla před sto lety.

Manažerem tohoto unikátního eventového prostoru je Adam Tomášek. Oba pánové mají s Ostravským vinným sklepem velké plány.

Ostrava má vinný sklep už několik let. Jak jste se k jeho provozování dostali?

Lumír Kraina: Bývalý majitel vinného sklepa mi volal v roce 2023, přesně na mé narozeniny. Ptal se mě, jestli neznám někoho, kdo by mohl mít zájem tuto nemovitost koupit. Šli jsme se ženou podívat, a rázem jsme si připadali jako na jižní Moravě, kterou máme moc rádi. Často tam jezdíváme ochutnávat dobré víno s přáteli, proto nám připadalo zajímavé vlastnit tento unikátní sklep v Ostravě, a přiblížit tak lidem atmosféru vinných sklepů jižní Moravy.

Tehdy jsme se také domluvili, že restauraci s vinným sklepem bude dál provozovat bývalý majitel. Po roce však tato spolupráce skončila, a my jsme hledali cestu, jak efektivně využít potenciál celého prostoru. Jenže s provozováním restaurace jsme neměli zkušenosti, já podnikám v oblasti ICT. Hledali jsme proto externí cateringovou firmu, abychom společně dokázali zajistit akce jako vánoční večírky, oslavy narozenin, degustační večery či firemní akce pro zákazníky.

Co jste po svém příchodu změnili?

Lumír Kraina: Přemýšleli jsme o konceptu, jestli provozovat dál restauraci na denní bázi, nebo se zaměřit na pořádání firemních akcí a večírků. Bývá totiž problém, když rozjedete restauraci, naučíte tam lidi chodit, ale pak v listopadu a prosinci, vzhledem ke specifikaci tohoto prostoru, zavřete a řešíte jen firemní akce. Tím samozřejmě část své klientely ztratíte. Proto jsme se rozhodli, po konzultaci s profesionály z oboru, zaměřit se na eventy.

Ty propojujete s vinnými degustacemi. Funguje to?

Adam Tomášek: Myslím, že skvěle. Na největší akci u nás bylo okolo 230 lidí, umíme však udělat zajímavý event i pro deset lidí. Zvládneme cokoliv, v tom jsme silní. K tomu pořádáme pravidelné degustace, zveme k nám prestižní vinaře, kteří mají jméno.


Foto: se souhlasem Ostravského vinného sklepa

Děláme degustace moravských, českých i zahraničních vín. Chceme, aby u nás lidé ochutnali kvalitní víno, zažili jedinečnou atmosféru, a ještě se při tom něco dozvěděli – o degustacích, ale také o someliérství, nebo archivaci.

Takže je takto i vzděláváte?

Adam Tomášek: Snažíme se o to. Máme u nás archivační boxy, pro zákazníky jsme si připravili i Ostravský vinný klub, takže lidem chceme nabídnout i edukaci, aby věděli, co a jak dělat správně. Přijede k nám například majitel Chateau Valtice, kde mají asi největší archiv vín v republice. Zájemce seznámí s tím, jaká vína pro archivaci vybírat, i jakým způsobem vína archivovat.

Lumír Kraina: Chceme rozjet i someliérské kurzy, aby se tento prostor stal vinným centrem Ostravy.

Umíte v Ostravě zařídit i cimbálovku?

Adam Tomášek: Ano, děláme akce na klíč. Nejen s cimbálovkou, ale třeba i s dýdžejem. Máme také kvalitní ozvučení, projektor, plátno, takže tady mohou probíhat i prezentace. Jen pro zajímavost, dělali jsme u nás i šipkový turnaj, zařídit se dá všechno.


Foto: se souhlasem Ostravského vinného sklepa

Lumír Kraina: Cimbálovka je za mě velmi dobrý prostředek k vytvoření příjemné atmosféry. Líbí se mi, když u nás lidé během akcí korzují po celém sklepě. Mohou si dát sklenku vína, ochutnávat, povídat si, nebo se „schovat“ do některého ze zákoutí. Ve sklepě máme jednu místnost, ve které není vůbec žádný signál, takže nabízí naprosté soukromí.

Adam Tomášek: Vždy se rád dívám na to, když k nám lidé přijdou poprvé. Jakmile sejdou do sklepa, koukají s otevřenou pusou. Nečekají, že tady může něco takového být, všichni jsou příjemně překvapeni. Prohlídka sklepa vážně stojí za to, celou atmosféru ještě podtrhuje naše jizba, která v sobě ukrývá kus moravské pohody. Těší nás, že se k nám firmy vrací. Máme velmi dobré reference a tuto pověst si chceme udržet.

Co všechno v rámci soukromých akcí nabízíte?

Lumír Kraina: Soustředíme se převážně na firemní akce, oslavy, večírky a teambuildingy. Součástí programu bývá catering, ochutnávky vína, děláme vinné soutěže spočívající v poznávání vín, pořádáme vinnou stezku se someliérem. Lidé tak zažívají atmosféru jako na jižní Moravě.

Ostrava je plná pivařů. Ale co vinařů?

Adam Tomášek: Musím říct, že na Ostravsku není příliš silná základna vinné kultury. Lidé se toho možná bojí a v restauraci se stydí zeptat na informace o víně. I to chceme změnit. Proto v rámci degustací návštěvníky také vzděláváme, aby viděli, kolik je za vínem práce, a jak je tato práce extrémně barevná.

Lumír Kraina: Víno má obrovskou tradici, široké spektrum chutí a vůní. Vinnou kulturu v Ostravě bychom chtěli pozvednout. V poslední době jsou populární naturální vína, i proto plánujeme jejich degustace. Chceme k nám přilákat více mladých lidí. Osvěta je důležitá, stejně jako setkávání se u vína. Rádi bychom budovali klientelu, která se u nás bude pravidelně scházet. Víno totiž dokáže lidi spojovat.

Dejme tomu, že se skupina pár přátel domluví, že by se k vám ráda vydala na degustaci. Je to možné?

Adam Tomášek: Je to možné, mohou se přihlásit na veřejnou degustaci spolu, případně pokud by se chtělo sejít soukromě deset až patnáct lidí, takovéto degustace většinou vedu já. Musíme však sladit časové možnosti.

V rámci vinné nabídky spolupracujete se společností Just Wine. V čem tato spolupráce spočívá?

Lumír Kraina: Je to přímý importér vín ze zahraničí, dováží k nám červená vína z Itálie a Španělska, specializuje se i na špičková bílá vína z Rakouska, Německa a některá moravská vína. Vybírá ta nejlepší vína z dané lokality, a my pak můžeme v rámci naší vinné karty sestavit krásný řez vín: od moravských až po ta zahraniční. Lidé mohou ochutnat různé odrůdy a porovnat jejich rozdíly.

Spouštíte vlastní Ostravský vinný klub, do kterého vkládáte velké ambice. Jak bude fungovat?

Lumír Kraina: Tento prostor byl postaven pro archivaci vín a má skvělé podmínky, tedy ideální vlhkost a teplotu. Vzhledem k tomu, že se v podzemí nachází kolem čtyř set kójí, chceme samozřejmě sklep nabídnout našim zákazníkům pro uskladnění a archivaci vlastních vín. V rámci vinného klubu mají přístupný svůj vlastní archivační box, v režimu 24/7.


Foto: se souhlasem Ostravského vinného sklepa

Adam Tomášek: Zákazníci mají svůj vlastní čip, ke svému boxu mají neomezený přístup, lahev vína si tak ze sklepa mohou vyzvednout kdykoliv.

Mohou si ho hned ve sklepě i vypít?

Adam Tomášek: Připravujeme různé druhy členství. V rámci základního členství si do sklepa mohou kdykoliv přijít pro své víno a odnést si ho s sebou, v rámci rozšířeného členství však mohou ve sklepě i posedět s přáteli a víno si vychutnat v našem podzemí. Součástí obou členství je také přednostní možnost registrace na vybrané události či pravidelná exkluzivní nabídka vín.

Když se takto najednou sejde večer ve sklepě více skupinek, nálada může být hodně veselá…

Lumír Kraina: To ano. Zároveň ale ve sklepě máme tři samostatné prostory, takže si každá skupinka může užít vlastní soukromí. Také ovšem budeme rádi, pokud se lidé budou u svých boxů potkávat, ochutnávat svá vína a předávat si zkušenosti. Podobný koncept funguje i v zahraničí.

Konají se u vás i svatby?

Lumír Kraina: Zatím ne, děláme ale oslavy narozenin, promoce i rodinné akce, prostory umíme krásně vyzdobit. Populární je i zapíjení svobody.

Vlastní kuchyni neprovozujete. Spolupracujete tedy s nějakým cateringem?

Adam Tomášek: Ano, spolupracujeme s několika cateringovými firmami. Nabízíme cateringy na klíč, klasiku i exotiku. Nejvíc poptávané jsou řízky, žebra, tataráky nebo škvarkové pomazánky.


Foto: se souhlasem Ostravského vinného sklepa

V poslední době jsou oblíbené také obchodně prezentační snídaně se snídaňovým cateringem. Lidé tak u nás mohou strávit celý den, pokračovat se dá rautem, programem, degustací a volnou zábavou. Sto metrů od sklepa, naproti přes cestu, je hotel. Tím, že jsme blízko centra města, tak ubytovacích kapacit v okolí je spousta.

Ostravský vinný sklep nabízí unikátní prostředí. Ale přesto, jak moc ho lidé znají?

Lumír Kraina: Majitelem jsem zatím poměrně krátce, moc dobře ale vím, že v tomto směru nás čeká ještě spousta práce. Každopádně věřím, že jdeme správným směrem. Lidé u nás zažívají „wow efekt“, z prostoru jsou všichni nadšení, protože tady okusí něco jiného než v ostatních restauracích. Jsme rádi, že se k nám hosté vrací. Chystáme toho pro ně hodně a jsem přesvědčený, že jich bude stále víc a víc.

Vinný klub jste už rozjeli, Prozraďte, co dalšího máte v plánu?

Adam Tomášek: Plánů máme spoustu, chceme se dostat na zážitkovou mapu Ostravy. Chystáme tematicky zaměřené večery spojené s různými zeměmi, mohou u nás vystupovat stand up komici, písničkáři i cestovatelé. Chystáme pestrou paletu akcí, které bude spojovat dobrá sklenka vína.

Lumír Kraina: Loni jsme připravili svatomartinské víno a svatomartinskou husu. Nabízí se i Bordeaux dny a spousta vinných dalších akcí. Doporučujeme lidem, aby se zaregistrovali k odběru našeho newsletteru, sledovali naše sociální sítě, žádná akce jim tak neuteče.

Foto: se souhlasem Ostravského vinného sklepa
Sdílejte článek