Gastronomie
28/12/2023 Petr Sobol

Tvarůžky a japonský street food! Ostravské Maido otevře bistro v Olomouci

Foto: Vladimír Pryček/Magazín PATRIOT

Japonské bistro Maido se stalo pevnou součástí ostravské špičkové gastronomie. Teď míří i do Olomouce.

Maido založili v Ostravě Pavla a Yusuke Tsujiovi. Jejich sázka na japonský street food vyšla, loni na podzim ale odjeli do Japonska a bistro předali dál. Do jeho čela se společně se svým společníkem postavil Vojtěch Putek, jenž pokračuje v úspěšné cestě, kterou započali jeho předchůdci.

Ba co víc, nyní se vydává i vstříc dalšímu dobrodružství. „Spousta lidí nám psala, že by nás ráda viděla i v Olomouci. A já jsem to cítil stejně. V listopadu jsem narazil na skvělý prostor a v lednu v Olomouci skutečně otvíráme,“ prozradil Putek pro patriotmagazin.cz.

Maido v centru Olomouce

Olomoucké Maido otevře v samém srdci města, u kostela svatého Mořice v bezprostřední blízkosti Horního náměstí. „Hned na první dobrou jsme si říkali, že je to místo, kde si Maido dokážeme představit. Moc už se na to těšíme,“ vzkázal Vojtěch, který bude mít olomoucké bistro na starost. „V Ostravě máme skvělého kuchaře, který tady vařil ještě za Yusukeho. Já nyní budu trávit většinu času v olomoucké kuchyni,“ dodal.

Nové japonské bistro bude mít úplně stejný koncept jako Maido v Ostravě. Od pondělí do čtvrtka bude otevřeno od 17 do 21 hodin, v pátky od 11 do 22 hodin a v soboty od 17 do 22 hodin. Hodně podobný Ostravě bude taky interiér.

Maido plánuje i franšízy

Expanze do Olomouce je dalším krokem na úspěšné cestě, kterou Maido kráčí. V budoucnu by mohly v dalších městech vzniknout i franšízy.

„V bistru jsme od loňského léta, v říjnu minulého roku jsme to tady vzali pod naši taktovku. Snil jsem o tom, že bychom se jednou mohli posunout dál, ale že to bude tak rychle, to mě nenapadlo. Člověk musí mít pokoru,“ uvedl Vojtěch, který dříve v Olomouci studoval a město mu za tu dobu hodně přirostlo k srdci. Ještě předtím, než nové Maido v Olomouci otevře, prodával na jeho zahrádce během prosincových víkendů japonský svařák.

Putek dříve žádný podnik nevedl, Maido ale navštěvoval jako host. Teď ho řídí a sám v něm vaří. Před časem bistro navštívil i Lukáš Hejlík. „Poté, co Yusuke odešel do Japonska, to nebylo snadné. Už jsme za zády neměli učitele, na druhou stranu to pro nás byla ta nejlepší škola. Hosté, kteří sem chodili dříve, nám zůstali, z čehož máme obrovskou radost,“ prozradil Vojtěch, jenž koncept japonského bistra zachoval, zároveň ho ale okořenil vlastními nápady.

Úspěch měl pop-up s Terezou Hybšovou z MasterChefa, se kterou připravil japonsko-řeckou fúzi. Originální bylo i japonskou kuchyní okořeněné svatomartinské menu. A na své si přijdou i v Olomouci. „Chystáme se propojit Japonsko a tvarůžky. Už jsme to zkoušeli a je to úžasné,“ usmál se Putek.

Sdílejte článek