Nejnovější zprávy: Slavné výročí: Před 120 lety vyjel z Kopřivnice Präsident! ​MOVE fest je ochutnávka možností, říká ředitelka tanečního festivalu

Gastronomie

TOP 10 snídaní v centru Ostravy: Black Kale Bar

Dobrá snídaně v centru Ostravy? Magazín PATRIOT vybral deset podniků, v nichž vám bude po ránu chutnat!

Poblíž centra Ostravy, v prostorách zrekonstruovaného Kampus Palace na Smetanově náměstí, loni otevřel mladý pár, Daniel Škubal a Andrea Bitomská, vůbec první „superfood“ bar, kde lidé najdou originální sortiment raw a veganské kuchyně. Snídaně, které nabízejí od 8:00, jsou její důležitou součástí.

„Naše nabídka snídaní vychází z toho, co máme sami rádi. Jsou to třeba klasická smoothie nebo smoothie bowls s oříšky a superpotravinami, dále ovesné kaše bez lepku, ale třeba také čerstvá zelenina zpracovaná na způsob míchaných vajíček, což je slaná varianta snídaně,“ vysvětluje Dan.

Oblíbené jsou však také sušené raw chlebíčky s avokádem či hřejivé nápoje jako kurkumové nebo čokoládové latté.

„Máme stálé zákazníky, kteří k nám chodí každý den. Nejen od nich se k nám dostávají ohlasy, že děláme vůbec nejlepší ovesné kaše. Hodně na ně chodí třeba studenti, kteří bydlí v kampusu a berou si je s sebou do školy,“ dodává Andrea.

Podle ní je důležité mít širokou nabídku se spoustou sladkých, ovocných i slaných variant snídaní, aby si mohl vybrat opravdu každý. O tom, že chutě se neustále mění, není pochyb, a oni se snaží nejen snídaňové menu střídat v přirozeném rytmu ročních období.

Co přijde vhod v chladných zimních měsících? „Třeba teplá ovesná kaše je super volba, protože obsahuje spoustu bílkovin i sacharidy. Může být jablečná, maková nebo čokoládová a ochucená kurkumou. Další volbou mohou být smoothie bowls. To jsou snídaně, s kterými se jinde v centru Ostravy nesetkáte,“ odpovídá Dan.

Pro ty, kteří rádi začínají den se šálkem kávy, mají originální praženou kávu připravenou s domácím mandlovým nebo sójovým mlékem. „Pak jsou to teplé super drinky jako třeba macha latté a kurkumové nebo čokoládové latté. Dále ještě biočaje či zázvorový šok s agáve,“ navazuje Andrea.

Přípravu raw a vegan snídaní považuje za náročnější hlavně proto, že v jejich kuchyni se toho spousta „vyrábí“ na míru. „Na tom si hodně zakládáme. Stejně tak je pro nás důležité neustále přicházet s něčím novým,“ upozorňuje sympatická spolumajitelka.

Aktuálně zvou milovníky nevšední gastronomie mimo jiné na únorové sobotní brunche. Během unikátní pozdní snídaně lze ochutnat například sladké vegan lívance nebo slané špenátové palačinky.

I to je důkaz, že ostravský Black Kale Bar doslova prahne po nových nápadech. Snídaně nevyjímaje. „Víme, že ne každý si stihne po ránu doma připravit kvalitní snídani. Jsme tady pro lidi, aby si mohli dát něco dobrého a zdravého a třeba se i trochu inspirovat,“ říká na závěr Dan.

Fotogalerie

Foto dne