Nejnovější zprávy: Baník poločas chrápal. V derby s Karvinou nakonec remizoval 1:1 V Ostravě začala výstava Nová architektura mezi centry a periferiemi

Gastronomie

Tip na gastrozážitek? Jeďte do Bratislavy. Vlakem. A vstupte do Moree

Já vím, že Bratislava je možná pro milovníky gastronomie v Moravskoslezském kraji maličko z ruky, ale pro milovníka dobrého jídla přece neexistuje vzdálenost, kterou by neurazil...

Foto: Marie Baďurová

Nízký baráček s venkovním krytým posezením leží pod vlakovým nádražím a obřími schody, hned pár metrů vedle je nepříliš vzhledný podjezd pod mostem.

To vás ale nesmí odradit, jen vstupte do restaurace s názvem Moree, která v kdysi zdevastovaném domečku funguje už deset měsíců.

Obsluha je tady vstřícná, ale ne vlezlá, zkrátka tak akorát, okolo druhé odpolední už máme smůlu na denní menu, protože už je vyprodáno - měli fish and chips, no nic, vybereme si tedy z jídelního lístku.

Je v něm stálá nabídka a také sezonní menu, vytvořené s pomocí "paradajek", tedy paradajkové menu. Z něj si vybíráme rajčatovou polévku s kokosovým mlékem, grilovanými krevetami a sépiovou oplatkou.

Vynikající, jemně pikantní a ve výsledku s velmi exotickou chutí - tohle jste ve školní jídelně určitě nejedli.

Po krátké poradě s obsluhou saháme do stálé nabídky a objednáváme si burgr s masem z hovězích líček a chipsy, pšeničnou placku plněnou trhaným kachním masem, s pyré z červeného zelí a kuřecí prsa z volného chovu se zauzenou bramborovou kaší a "sušeným" lívancem.

Líčka v burgru chutnají výborně, cibulová marmeláda je fakt povedená, domácí chipsy křupavé. Kuřecí prso je tak jemné, že se rozpadá, přitom zůstává šťavnaté, takhle výtečné kuřecí už jsme dlouho neochutnali.

Ovšem zatímco jen kvůli burgru ani kuřecímu z volného chovu bychom, i přes zmíněnou chválu, asi do Bratislavy nejeli, placky s trhaným kachním masem a jarní zeleninou jsou naprosto famózní!

Tohle je jídlo, které stojí za cestu do hlavního města Slovenska, věřte mi. Pšenická placka drží náplň pohromadě, ale přitom je vláčná, výslednou chuť lze nazvat, jakkoli toto přirovnání úplně nemusíme, nebem v hubě.

Ani sladká tečka na závěr nevybočí - lávový čokoládový dortík s pěnou z mléčné čokolády i čokoládové vafle s jahodami, kokosovou zmrzlinou a mléčným karamelem jsou vrcholným číslem.

A pak už jen spokojeně trávíte a bavíte se povedeným interiérem a maličkostmi, třeba že tady nedostanete ledové kafe plné kostek ledu, které se rozpouští a udělají ze zbytku nápoje, pokud jej nevyzunknete hned, více vody než kafe - tady máte kafe skutečně ledové a bez kostek ledu...

Moree není nádražka, přestože leží hned pod hlavním nádražím - platí to pro úroveň, ale i pro ceny, hlavní jídlo se tady pohybuje těsně okolo, ale ve většině případů nad deseti eury.

My však cestu do Bratislavy a do Moree vřele doporučujeme...

Fotogalerie

Foto dne