Test kavárny P.S: café. Podnik s nejasným názvem i posláním

12.5.2017 12:36 Byznys 0

Magazín PATRIOT testuje s baristkou Lucií Buchwaldkovou kavárny a tentokrát jsme zavítali do Opavy. Podnik s ne zcela zřejmým názvem P.S: café nás upoutal nejdříve ochotou personálu pustit nás dovnitř deset minut před otevírací dobou, aby nás o něco později zase malinko zklamal tím, že na nás neměl čas a interiér místy více připomíná obchod s dekoracemi než kavárnu...

Test kavárny P.S: café. Podnik s nejasným názvem i posláním

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Do kavárny P.S: café, která sídlí v Opavě kousek od centra, hned u řeky, jsme dorazili ráno ještě před otevírací dobou, nicméně ochotná servírka nás vpustila dovnitř. Protože ještě drahnou dobu obě přítomné slečny připravovaly kavárnu do provozu, měli jsme s Lucií dost času si prohlédnout interiér.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bílé rámečky s vyšisovaným dřevem, levandule, kam se podíváš, komody, vázičky, obrázky – zkrátka Provence v Opavě… Člověk si místy připadá spíše jako v prodejně dekorací, než si všimne, že v prodejně skutečně je, protože na některých věcech jsou cenovky a můžete si je rovnou odnést…

Jakkoli jsme byli vpuštěni dovnitř před otevírací dobou, obslouženi jsme až notně po ní, což připisujeme značnému spěchu obou slečen při přípravě kavárny do provozu – neškodilo by možná přijít malinko spíše.

Co se týče přípravy kávy, tak jsme bohužel přes vysoký bar nic nezahlédli, proto, jak to děláme vždy v těchto případech, nebodujeme, ale hodnotíme jen slovně. Jediné, co jsme mohli ohodnotit, je servis a  chuť obou káv.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso mělo dostatečnou cremu i objem okolo 30ml, takže základ v pořádku. Ale jak dlouho probíhala extrakce? To bychom museli hádat.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V P.S: café mají spíše více praženou kávu, pravděpodobně styl Itálie s robustou. Espresso bylo totiž poměrně hořké, s nevýraznou aciditou a silným tělem bez náznaku jakéhokoliv ovoce. Vsadíme se však, že většině zákazníkům tato průměrná chuť, kam si skoro musíte přidat mléko, vyhovuje a chutná. Zvyk je železná košile.

U cappuccina jsme se dočkali dokonce i přípravy metodou latte art a z šálku na nás koukalo srdíčko. Mléčná pěna byla pěkně po okraj šálku, i poměrně krémová struktura se držela. Teplota byla akorát k pití.  Chuť, i na to hořké espresso, sladká po mléce.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – P.S: café je typicky ženskou kavárnou. Dokážeme si představit, že sem chodí ženy poklábosit a na dortíky. Případně si koupit nějakou dekoraci domů. Pánské osazenstvo bychom tu asi nečekali.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení Magazínu PATRIOT – Méně je někdy více a v případě opravdu zhusta zaplněného interiéru opavské kavárny P.S: café to platí dvojnásob. Kavárna by si měla ujasnit, zda je prodejnou, skladem i vzorkovnou, nebo kavárnou – oboje dohromady je podle nás příliš.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Danielpodívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami a testovali jsme také Ostravanku v Milíčově ulici, kavárnu Dejavu na Nádražní ulici, kavárnu Qalt poblíž Kuřího rynku v Ostravě a kavárnu A Café v Mariánských Horách.

Navštívili jsme po čase i mimoostravskou kavárnu – na cestách krajem jsme se zastavili v Příboře v podniku nazvaném Kafíčko v Podloubí a testovali jsme i ostravský podnik Broadway Coffee a také známou ostravskou kavárnu Amadeus Cafe.

 

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.