Byznys
18/12/2016 Admin PATRIOT

Starobylý Landek oživila gastronomická lahůdka: Bistropen

Nově otevřené bistro Bistropen v areálu Landeckého parku v Ostravě – Petřkovicích se chlubí jedinečnou atmosférou a pokrmy z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů a farmářů.

Bistropen s kapacitou osmdesáti míst a velkým letním sálem pro téměř dvojnásobek vyrostlo z objektu bývalé stolárny v areálu Landek parku. Místo je výjimečné svou jemností a členitostí prostoru, ale stále si drží také svou jedinečnost a rustikální atmosféru.

„Líbila se nám ta myšlenka mít na odlehlém místě rustikální, autentické bistro, poněvadž ke všemu co tady okolo je, perfektně sedí,“ říká majitel Daniel Hladký. Kromě jídla a pití tak mohou lidé místo využít i pro pořádání nejrůznějších akcí.

„V této přírodní rezervaci s největší důlní expozicí v České republice se sportovištěm, kempem a možností dalšího sportovního využití, si mohou hosté odpočinout, zasportovat si nebo se jen tak najíst, napít či zapařit,“ vypočítává Hladký několik výhod umístění podniku, který je úzce spjat s okolím, které představuje propojení technické památky, hornického muzea a vrchu Landek, který je národní přírodní památkou.

V bistru se pak zákazníci dočkají těch nejčerstvějších potravin od místních dodavatelů a farmářů. Provozovatelé si zakládají na tom, aby maso a zelenina pocházely z kontrolovaných ekologických chovů a pěstitelství.

„Myslíme si totiž, že bychom měli jíst potraviny, které jsou lokální a sezónní, protože tak to příroda dala. Také chceme podporovat malé živnostníky, aby peníze zůstávaly tady u nás a mohli jsme se dále vyvíjet,“ představuje Hladký své představy o fungování bistra, kde se většina pokrmů vyrábí podle vlastních receptur.

Zdraví hostů, kvalita surovin a jednoduchá kuchyně je to, čím se snaží podnik vyznačovat. „Naše filozofie se odráží od toho, jak vnímáme život, jaké máme priorit,y a od toho, co nám dává nějaký smysl,“ doplňuje Hladký, který se svým podnikem soustředí hlavně na to, co se děje teď a tady.

Inspiraci pro podnik pak hledá všude okolo sebe, ve zkušenostech, v místě, lidech, přírodě a podobně. I při nápadu založení bistra hrály důležitou roli společné vztahy a spolupráce.

„Spousta věcí vznikla a vzniká díky vztahům, které máme s lidmi, se kterými spolupracujeme, a se kterýma se setkáváme. Na tom hodně záleží, protože když kolem sebe máte lidi, kterým můžete věřit, tak pak jde práce sama,“ oceňuje spolupráci všech okolo Hladký.

Martina Kotulová

Sdílejte článek