Gastronomie
04/11/2017 Tomáš Svoboda

Špičková gastronomie v industriálním prostředí, to je ostravský Food Atelier

Bývalá kompresorovna v areálu ostravského Dolu Hlubina se stala dalším unikátem na gastronomické scéně našeho kraje. Mistr šéfkuchař David Valíček tam v pátek večer otevřel Food Atelier, ve kterém se chce podělit o to nejlepší, co se naučil ve světoznámých restauracích.

Co jej k tomuto rozhodnutí vedlo?

„Byl to nápad, který vznikl v partě kuchařů. Chtěli jsme zužitkovat to, co jsme se naučili ve světě. Osobně jsem měl zájem dostat se více mezi lidi do města, protože jinak působím na horách, v resortu Nová Polana v Dolní Lomné,“ vysvětluje zakladatel originálního gastronomického ateliéru.

Inspiraci získal díky svým zkušenostem, které sbíral po celém světě. Pracoval například v hotelu Burj al Arab v Dubaji, v restauraci Fig and Oliv na Manhattanu, v KPMG u Michellinského kuchaře Stacey Harrise nebo v londýnské Berners Tavern u šéfkuchaře Jasona Athertona.

Právě proto se v šéfkuchařském umění Davida Valíčka snoubí tradiční česká kuchyně s moderními technikami vaření a asijskými vůněmi.

Food Atelier, který se nachází v nejstarší části Dolu Hlubina, bývalé kompresorovně, má fungovat jako klub, který bude spojovat špičkové kuchaře ze severní Moravy a Slezska a zároveň podněcovat zájem mladých o práci v oboru.

Dalším hlavním cílem je přiblížit skvělou gastronomii veřejnosti, a to ve formě kurzů v rámci školy vaření. „To by měla být pravidelná náplň, kromě toho tady ale budou také degustační večery na různá témata,“ říká David Valíček s tím, že kurzy jsou koncipovány pro počet maximálně osmi hostů, kterým se mohou plně věnovat.

Podle něj se jejich záměr přesně hodil do prostředí Dolní oblasti Vítkovic, kde už jsou v provozu i další prostory na bázi ateliérů. Pro svoje aktivity tam našli ideální zázemí. Věří, že se jim podaří přispět k rozvoji gastronomické scény Ostravska.

„Pro nás je důležité, abychom fungovali jako klub. Chceme rozvíjet znalosti a inspirovat mladé kuchaře, kteří si mohou nápady od nás přenést do svých podniků,“ doplňuje šéf Food Atelieru, který si splnil svůj profesní sen.

Milovníci kvalitní gastronomie od něj mohou ve zkratce očekávat pestré chutě, zaručenou čerstvost všech produktů včetně oblíbených ryb, křupavost, pikantnost a hlavně otevřený pohled přímo pod pokličku mistra kuchaře.

Sdílejte článek