Společnost
03/03/2017 Admin PATRIOT

Sofistikované, šik a trendy: v Ostravě přibývá adres pro skutečné labužníky

Rokem 2016 se Ostrava definitivně zařadila mezi města, kam stojí za to zajet na gastronomický výlet. Na síle za poslední roky získaly hlavně trendy restaurace a bistra.

Nejvýraznějším přírůstkem ostravské kulinární scény je bezpochyby Skansen (Zámecká 17). Jestli nějaká restaurace severomoravské metropole přitáhne labužníky z celé republiky, kteří váhali, zda do Ostravy vyrazit na ochutnávací výlet, přesvědčí je právě Skansen.

Když tu avizují skandinávský styl v interiéru i na talíři, můžete se na to spolehnout. Místnosti jsou vybaveny spíš minimalisticky, dominují jim jednoduché tvary a přímočaré barvy.

A stejná adjektiva vás napadají, i když před vámi přistanou jídla. Široké nudle, které výraznou žlutou barvou přiznávají přítomnost žloutků tu dostanete s se ztraceným vejcem a o zbytek chuťové kompozice se postará kombinace lanýžů a lístků růžičkové kapusty.

Poměrně puristické aranžmá se dobře hodí do chladných měsíců, stejně jako četný výběr masitých pokrmů.

Zvěřinový guláš zde ovoní sladkým povidlím i hříbky nasbíranými v nedalekých Beskydech, vepřová kotleta se připravuje z vyzrálého masa a v regionu ji usazuje majoránkové aroma. Pečená zelenina vynikne díky přípravě na dřevěném uhlí a máslové hrušky jsou pečeny v borůvkové zavařenině.

Zajímavé kombinace, propojování nových trendů a lokální tradice, pozorná obsluha a příjemné prostředí dělají ze Skansenu skutečný gastronomický magnet.

Nadějnému nováčkovi na scéně v kvalitě zdatně sekunduje zavedenější Bistro HogoFogo. Poměrně stručné menu se mění podle sezóny a vždycky mě znova dostane, jak precizní je výsledek.

Telecí ossobuco bývá pečené pomalinku a důkladně, takže maso se při pouhém dotyku vidličky rozpadá, burgery zde mají šťavnaté a chuť nezapře kvalitu použitého masa.

Kdo nejí maso, najde na menu vždy něco zajímavého: aktuálně třeba grilovanou parenicu s módní černou čočkou beluga, která má mnohem sofistikovanější chuť než její tradiční hnědá příbuzná.

Přehlédnout by hosté neměli ani sladkou část jídelního lístku: třeba koblížky s karamelem a mascarpone jsou slastnou tečkou za obědem, která na patře doznívá konejšivě dlouho.

Dalším šik místem v centru, kam se mlsní Ostraváci stahují na obědy i večeře, je restaurace Sí v pasáži Vesmír. Kuchař je znova a znova překvapí vynalézavým přístupem k sestavování menu.

To je mixem různých mezinárodních technik i surovin, na jednom listě spolu sousedí francouzské hovězí bourguignon ozvláštněné česnekovým pyré, dýňový hummus s chlebem pita, sečuánské kuře a vepřová panenka s uzenou slaninou a macerovanými švestkami.

Petra Pospěchová

Sdílejte článek