Gastronomie
22/09/2018 Tomáš Svoboda

S podzimem se do hospod vrací Grifel, polotmavý speciál Ostravaru

Horké letní dny jsou, zdá se, minulostí. Podzim se hlásí o slovo a s ním i pivní speciály s vyšší stupňovitostí. Právě takovým je Grifel, silný polotmavý ležák z pivovaru Ostravar.

Poprvé jej představili loni, kdy pivovar slavil 120. výročí. Teď se Grifel do hospod vrací jakožto letošní třetí speciál ze spilky.

Chuťově hutnější čtrnáctka vystřídá s nástupem chladnějšího počasí svěží letní speciál Summer.

"Se změnou počasí máme přirozeně chuť na jiné druhy piv než v létě. Právě z tohoto důvodu měníme se začátkem podzimu naši pivní nabídku," uvedl vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter.

Grifel, který dostal jméno po slavném závodním hřebci, se stejně jako ostatní speciály vaří v limitovaných várkách a díky rozsáhlé distribuční síti postupně míří k pivařům po celém Česku i Slovensku.

Co se týče jeho bližší charakteristiky, jde o polotmavý speciál se 6,5 % alkoholu. Kromě vyšší stupňovitosti zaujme originální chutí, ve které se mísí tradiční hořkost a aroma speciálních chmelových odrůd.

Při jeho vaření se však používá také pro Ostravar netypický bavorský slad.

"Jedná se o polotmavý slad. Připravuje se z jarního sladovnického ječmene intenzivnějším rozluštěním při klíčení a vyššími sušícími teplotami," vysvětlil Roman Richter s tím, že v Bavorsku se tento slad používá při výrobě zimních bocků a doppelbocků, které vynikají výraznější barvou a vyšším sladovým aroma.

V hospodách a restauracích se Grifel objeví do konce září. Milovníci piva si budou moci speciál vychutnat výhradně ze sudů.

"Dohromady jsme přichystali celkem sedmnáct slavnostních narážení v šesti městech," doplnila Pavla Ličková z Ostravaru.

Sdílejte článek