Byznys
13/12/2015 Jaroslav Baďura

Rybáři jdou do finále, do Vánoc musí být ryby u zákazníků

Málokteré dny v roce má Antonín Madzia tak hektické. Ještě 23. prosince do odpoledne budeme prodávat ryby, až pak je pro nás konec sezony,“ říká jednatel společnosti Chov ryb Jistebník.

Štiky, sumci, candáti jsou už dávno ze sádek pryč, teď se lifruje na nákladní automobily a na trhy už jen kapr. „Chválabohu je to pořád tradiční vánoční ryba, žádné nové módní trendy na tom nic nezměnily,“ říká Antonín Madzia.

Něco se ale přece jen ve zvycích zákazníků nejen z Moravskoslezského kraje mění: „Je to postupná, pomalá, ale viditelná změna. Dříve byl největší zájem o kapry od dvou do dvou a půl kilogramů, postupem času ale chtějí lidé kapry větší,“ říká Madzia.

Není pravdou, alespoň u jistebnických ryb, že by větší kusy zapáchaly bahnem, jak se někdy traduje. „Velká i malá ryba mají stejné množství kostí, ta větší je má ale větší,“ říká jednatel. „Maso je přitom stejně chutné, za tím si stojím.“

Rybářství v kraji drží už pátým nebo šestým rokem stejnou cenu za kilo kapra okolo 75 korun za kilo. „Zvýšit cenu nám nedovolí konkurence.“

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

Letošní sezona nejdříve nevypadala příliš dobře – velká vedra brala rybám chuť k jídlu a rybáři řadu dní vůbec nekrmili. „Nakonec dopadla sezona dobře – je o něco málo méně ryb, ale zato jsou větší, teplo jim udělalo dobře a rostly.“

Chov ryb Jistebník hospodaří na 360 hektarech vodní plochy. „Jsme v Poodří, hospodaříme pečlivě tak, abychom fungovali v rámci dlouhodobě udržitelného rozvoje šetrného k přírodě a krajině.“

Také proto už je produkce jistebnické společnosti předem řadu let daná – zvyšovat ji už výrazně není možné. „Rybářství jsem převzal po svém otci a jednou bych firmu chtěl předat svému synovi – a chci ji předat i s krásnou a neporušenou krajinou, ve které hospodaříme,“ říká Antonín Madzia.

V Moravskoslezském kraji působí čtyři rybářské podniky srovnatelné velikosti. Kromě Jistebníku jsou to Denas ve Studénce na Novojičínsku, Rybářství Rychvald na Karvinsku a středisko v Dolním Benešově na Opavsku patřící k jihomoravskému Rybářství Hodonín.

Sdílejte článek