Nejnovější zprávy: Skvělá zpráva: Prodloužená Rudná se již brzy dostaví! Dostáváme lidi z klecí, říká ředitel ostravské neziskovky Mikasa

Gastronomie

Recenze: Roubenka U Rybníka - skrytý ráj, který stojí za to objevit

Roubenku u Rybníka ve Vratimově možná bez navigace hned napoprvé nenajdete, ale věřte nám, že se vyplatí se do poměrně skrytého koutu vypravit.

Foto: Radim Kolibík

Máme štěstí na počasí, takže si můžeme sednout ven na terasu a sledovat poklidnou hladinu rybníka z bezprostřední blízkosti, terasa je totiž přímo na hladině.

Roubenka je vyhlášená pěknými svatbami a oslavami všeho druhu, přes týden je tady cvrkot o něco klidnější, takže přijíždíme ve všední den.

Na terase jsou obsazeny tři stoly, v nabídce jsou jak jídla na celý týden, vybrat si můžete i z karty.

Začínáme předkrmem - kuřecími křidélky s domácím dipem a chlebem. Řekli byste si: normální křídla - jenže tady jsou opravdu výborně vyladěná, barbecue omáčka chutná jak má, domácí chleba je nadýchaný a dip poctivý, žádný jogurt s něčím zeleným...

Na menu je dnes domácí fazolová polévka, takže jdeme do ní - každý ji má rád asi jinak, my jsme si svorně objednali ocet a dochutili si ji solí i pepřem.

Výpečky s domácím nakládaným zelím a opékaným knedlíkem jsou prý zdejší vlajkovou lodí, takže neváháme.

A tohle je přesně ten důvod, proč to tady lidé mají rádi - zelí je jak od babičky, jeden by už málem zapomněl na tu opravdovou nešizenou chuť, maso je křehké, a knedlík?

To je favorit dne - na povrchu lehce křupavý, protože jej kuchař osmahnul, uvnitř vláčný. Nechal jsem jeden na talíři a kolega mi jej slupnul jako jednohubku - jen tak, bez ničeho.

Pečené koleno je dobré, nemá chybu, jen bychom možná v restauraci, kde si zakládají na vlastním zelí a domácích surovinách, oželeli nakupované kozí rohy a přivítali třeba domácí čalamádu.

Na konec si dáváme napůl porci plněných malinových knedlíků. Příjemně nás překvapí, že to není těžký špunt na závěr, ale příjemná nadýchaná tečka.

Tady stojí za to se vrátit - třeba na ryby z břehu (dá se tady koupit povolenka a hned chytat), ale i z lístku, nebo na vyhlášenou svíčkovou či guláš, který tady prý taky moc dobře umí, jak říká milá servírka.

Tak zase jindy!

Foto dne