NEKOREKTNÍ KOLIBA
02/07/2017 Admin PATRIOT

Radegastovna. Na křídlech, i když jen na těch kuřecích, až do Buffala

Kde si dát dobré jídlo a kterému podniku se obloukem vyhnout? Jsme milovníci dobrého jídla, píšeme o restauracích, jak nám zobák narostl. Fandíme šílencům, kteří věří, že se provozováním restaurace mohou uživit, ale štve nás, když někde hostu nedají to, co si zaplatí. Jsme NEKOREKTNÍ KOLIBA!

Tohle odpoledne nezačíná dobře. V nedávno otevřené Radegastovně na Masarykově náměstí vyděsí hosty odpoledne třikrát za sebou alarm, o němž obsluha nenuceně tvrdí, že „to teď nějak blbne, ale že to přejde“.

Ostravská Radegastovna popírá stesky o vymírajícím centru. je tady narváno snad nonstop. Pokud se tu zastavíte se třemi přáteli v pátek nebo v sobotu večer a bezelstně se zeptáte, zda jsou někde čtyři volná místa, nejspíše velmi dobře pobavíte personál.

Rezervace se tady objevují na většině stolů i ve všedních dnech už odpoledne. Přitom se dá říct, že to tady není nic extra – jednoduchý koncept stojí na dobrém tankovém pivu a velmi slušném jídle.

Pokud někoho hned na počátku nevyděsí 120 gramů tlačenky za nekřesťanských 99 korun, pak se dají objevit povedené kousky.

Než nám přinesou steak a Buffalo Wings, dáme si nachos. Chili chipsy s čedarovým dipem a omáčkou z modrého sýra nepřekvapí, ale ani neurazí. Asi jste je už jedli mockrát, co nás baví, je fakt, že omáčky jsou poctivé a chutné.

FOTO: NEKOREKTNÍ KOLIBA

FOTO: NEKOREKTNÍ KOLIBA

New York steak, vyzrálý nízký roštěnec z vlastního visu s glazovanými šalotkami a žampióny stojí bez kačky pětikilo, ale je nutno poznamenat, že se za cenovku nemusí stydět, je to prvotřídní zboží.

Foto: NEKOREKTNÍ KOLIBA

Foto: NEKOREKTNÍ KOLIBA

To hlavní nás ale teprve čeká. Kuřecí křídla, to profláknuté, milionkrát už ochutnané, často pokažené, přepečené, podceňované i přeceňované jídlo, trpěný doplněk domácích grilovaček a steaků…

Dáváme si Buffalo Wings, úpravu hot s Louisiana omáčkou (octová báze). Ten nejvíce zcestovalý člen NEKOREKTNÍ KOLIBY má přednášku, ufff.

„Roky létám do Spojených států. Každou cestu si spestřím návštěvou restaurací, které si vyhledávám pomocí aplikace YELP. Pokaždé však navštívím v Buffalu https://www.anchorbar.com

Zde přišlel na svět recept na  legendární Buffalo křídla. Příběh starý desítky let. Když jednou přili večer domů hladoví kluci, majitelka  baru Teressa Bellissimo jim rychle udělala kyselo pálivou omáčku a večer již neměla nic jiného, než kuřecí křídla, které do toho osudového dne vždy vyhazovala. Stalo se to v říjnu 1964. Hostům křídla velmi chutnala a tak vznikla legendární značka Buffalo Wings.

Foto: NEKOREKTNÍ KOLIBA

Foto: NEKOREKTNÍ KOLIBA

Pokaždé si zde kupuji tuto omáčku a doma křídla připravuji na ní. Kdekoli v celých Spojených státech si objednáte pravá Buffalo Wings, cítíte jejich zvláštní chuť.

Mrzelo mě, že doma jsem nenarazil na restauraci, která by tuto originální chuť nabízela, až jednou si zajdu na pivko do Radegastovny.

Koukám na nabídku a čtu Buffalo Wings a v závorce: na octové bázi. Toto si nenechám ujít. Příjemná servírka mě dvakrát upozorňuje, že mají nezvyklou kyselou a ostrou chuť. To už jsem ve střehu. Že by?!!!

Za pár minut mi křídla přistála na stole. Cítím tu vůni, jako by někdo zrovna zavařoval okurky a do nosu se dostává i pálivý odér. Beru první křídlo, kousnu a úsměv, který se mi vyloudil na tváři, dává kolegovi jasnou zprávu. YES!!!! To je ono!!!

Musím zjistit ostravský příběh pravých Buffalo křídel. Ptám se serírky, kdo přišel s receptem. Náš kuchař… Jdu za ním. Chlap jako hrom, 20 let odpracováno v USA. Vše je jasné:)

Podávám mu ruku, chválím do nebes a hlavně děkuji, že risknul tady nabídnout originál. Povídal mi, že někteří dokonce jídlo vracejí, že je kyselé, že někdy tvrdí, že je jasné, proč používá ocet, protože křídla jsou určitě stará a chce jím přebít chuť…

Kapku mě mrzí, že někteří Češi nechtějí objevovat pravé chutě světových kuchyní. Proto vám všem doporučuji tuto skvělou pochoutku. Ušetříte za letenky. Jen ty Niagárské vodopády, které jsou 5 minut autem od Anchor Baru, mi tady chybí.“

NEKOREKTNÍ KOLIBA

Více o seriálu NEKOREKTNÍ KOLIBA si můžete přečíst zde.

Sdílejte článek