Gastronomie
07/05/2019 Tomáš Svoboda

Příběh z Magazínu PATRIOT: Manufaktura v Bílovci dělá unikátní funkční čokolády

Čokoládu považujeme za skutečnou, přirozenou potravinu s vlastními zdravotními výhodami a benefity a nikoli za nezdravou cukrovinku. Říká zakladatelka bílovecké čokoládovny Vitalo Gabriela Mikešová.

Vývoj a výroba jejich funkčních čokolád stojí zejména na osobním přístupu.

Kontrolují si celý výrobní proces, což znamená, že objíždějí farmy v Ekvádoru a Kolumbii, kde mají přímý kontakt s farmáři a každou sezónu si od nich vybírají ty nejkvalitnější kakaové boby, které si pak dovážejí ke zpracování do manufaktury v Bílovci.

Cesta k sedmnácti druhům funkčních čokolád, do kterých se přidávají aktivní látky, však trvala tři roky.

"Nikde není napsáno, jakým způsobem aktivní látky do čokolády zapracovat, aby to i poté fungovalo, aby například probiotika i po zapracování v čokoládě zůstala aktivní. Dnes jsme ve fázi, kdy dokážeme jakékoli skupenství do čokolády dostat," vysvětluje Gabriela Mikešová.

Právě v tom podle ní spočívá výjimečnost čokolád, které dokázali dostat do fáze registrovaného doplňku stravy. "Díky tomu se opravdu nebojím říct, že jsme unikát," dodává zakladatelka bílovecké čokoládovny Vitalo.

Celý příběh o čokoládách, které si oblíbili zákazníci z Dubaje či Švýcarska, ale třeba také fotbalisté Baníku, si můžete přečíst v květnovém Magazínu PATRIOT, který opět přináší originální a inspirativní reportáže, rozhovory a články o lidech z našeho kraje.

Předplatné časopisu nebo jednotlivé vydání lze jednoduše objednat přímo na webu.
Sdílejte článek