PIVNÍ MAPA
11/08/2016 Tomáš Svoboda

Pozor, Grizzly na výčepu! Opavský pivovar sází na medvědí sílu i romantiku

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Ne, nemusíte se bát střetu s divokou zvířenou. Vesnická krajina s malebně se kroutícím tokem řeky Moravice kolem opavských Kylešovic opravdu není místem, kde bychom mohli přímo osobně narazit na severoamerického medvědího obra.

Přesto jsme se s ním během našeho putování za krajskými pivy setkali, a to díky návštěvě minipivovaru a restaurace Panský mlýn, kde se pod exoticky působícím názvem Grizzly skrývá představitel klasického českého ležáku. Poctivá dvanáctka, zkrátka další unikát našeho stále bohatšího pivního světa.

Ukrutnou sílu má taky Kodiak

Naším průvodcem byl sládek Daniel Komárek, se kterým jsme se hned zpočátku dali do řeči o tom, jak vlastně na Panském mlýně, což je místo s historií sahající do 15. století, vznikla ona „medvědí pivní abeceda“, v níž se objevuje také Brtník a Kodiak.

Vysvětlení se váže k rodinné tradici majitele pivovaru Stanislava Cimingy, jehož otci se přezdívalo Grizzly, což potvrzoval sportovními úspěchy v hodu kladivem. „Právě díky jeho ukrutné síle vznikly názvy našich piv. Brtník je desítka, Grizzly dvanáctka a Kodiak je patnáctka, náš nejsilnější speciál. Teď ještě nově vaříme Ale, což je slabší pivo se svěží a příjemnou chutí,“ upozorňuje sládek na svůj vůbec první Ale s grepovým nádechem.

V idylickém prostředí starého mlýna, jehož interiér vyniká přiznanými staletými trámy a venkovní prostor láká mimo jiné na chytání pstruhů včetně následného grilování, se pivo vaří podle receptur mistrů svého řemesla.

„Nepoužíváme žádné výtažky nebo chemikálie. Vaření piva je u nás založeno na přírodních surovinách, což je pracnější, ale výsledek stojí za to. Používáme metodu na jeden rmut,“ objasňuje náš průvodce s tím, že jednotvárnost jej v jeho práci rozhodně neprovází.

„Hodně záleží na surovinách. Slad nebo kvasnice jsou pokaždé trochu jiné, proto je každá várka specifická. Chce to stále sledovat, ať je všechno v pořádku a zákazníci spokojení. Kvalita se hodně odvíjí od potřebné délky ležení piva, na kterém hodně záleží, pokud se nefiltruje a nepasterizuje,“ říká Komárek.

Po roce provozu panuje spokojenost

Abychom vše uvedli do patřičných časových souvislostí, minipivovar Panský mlýn patří mezi nováčky moravskoslezského pivního trhu. První várku tady uvařili v červnu loňského roku, až poté byl zahájen provoz restaurace a nyní ještě pokračuje zkrášlování celého areálu, který v okrajové části Opavy nabízí romantický úkryt před ruchem městského života.

„Z mého pohledu si myslím, že můžeme být spokojení, protože se nám u našich piv povedlo najít chuť, která lidi oslovuje,“ pokračuje sládek. Nejvíce se podle něj čepuje desítka, ale oblíbená je kromě dvanáctky i silná patnáctka, kterou se na základě pozitivních ohlasů rozhodli vařit celoročně.

Nabídku tří základních piv nedávno obohatili o svrchně kvašený Ale, což souviselo s rozšířením kapacity spilky a ležáckého sklepa. Na pivo z Panského mlýna je však možné vyrazit také v samotné Opavě, kde jej čepují ve dvou restauracích.

Na kterém z medvědů si nejvíce pochutná pan sládek? „Mně chutnají všechna piva. Jinak záleží na tom, jestli si chce člověk na pivu pochutnat či si jich dát více. Po dobrém obědě si dám dvanáctku, na žízeň naopak dvě tři desítky,“ dodává s úsměvem zástupce opavského minipivovaru.

Pamětníkům se hrnou slzy do očí…

Přestože stojí na místě s velkou historií, nenavazoval na přímou lokální tradici vaření piva. Je tedy pochopitelné, že samotný pivovar byl do působivého interiéru mlýna dodán kompletně na klíč tuzemským výrobcem pivovarské technologie.

U něj se také zaučoval sládek, kterého k vaření piva ponoukla zřejmě osudová cesta na mnichovský Oktoberfest, kam vyrazil společně s majitelem Panského mlýna. Každodenní praxe mu jen dokazuje, že vaření piva se rovná učení na celý život.

A ten, jak známo, přináší pestré příběhy. Když jsme se na závěr bavili s personálem Panského mlýna, dostali jsme se k tomu, že někteří z návštěvníků jej po letech objevují s dojetím nad citlivou proměnou chátrající historické stavby, kterou si pamatují z mládí.

Inu, nový život opět vstoupil do míst, kde se málem jednou pro vždy zastavil čas, a to je celkem fajn zjištění…

Takže na závěr se loučíme s lehkou nostalgií a mírně upraveným mottem „Dej Bůh štěstí nám i budoucím!“ a za týden u piva zase na shledanou.

Minipivovar Panský Mlýn

Místo: Opava – Kylešovice, U Panského mlýna 267/28

Druhy piv: Brtník světlé výčepní pivo 10°, Grizzly světlý ležák 12°, Kodiak jantarový speciál 15°, Ale s grepovým nádechem

Stáčení: pivo čepují přímo z ležáckých tanků, dále pivo stáčí do 30 a 50 litrových sudů a také do 1 litrových pet lahví

Výstav: přibližně 700 hektolitrů za rok

V minulých týdnech jste si mohli na webu Magazínu PATRIOT přečíst reportáže o minipivovarech z Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí, Havířova, Ostravy, Vyšních Lhot, Horní Lomné, Krnova, Rohova, Opavy a Karviné.

Sdílejte článek