Nejnovější zprávy: Ostravský Avion rozšířil svou unikátní zónu pro sport a zábavu Filmové návraty: Když se v Ostravě natáčela Divoká svině

PIVNÍ MAPA

Poctivý Mohawk či Apač, v Nové sladovně se mísí trendy s pivní tradicí

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Každé obnovení tradice je momentem, kdy si uvědomíme, že naše současné bytí by nikdy nemohlo existovat bez úsilí a odkazu našich předchůdců. Platí to i v případě pivovarů a my jsme tentokrát navštívili ten s názvem Nová sladovna, který sídlí v centru Opavy.

A to na místě pro vaření piva přímo předurčeném. Jen moderní doba si trochu pohrála s jeho bývalou podobou, a tak se areál původního opavského pivovaru proměnil v nákupní centrum Breda & Weinstein. Současný hostinský minipivovar v tomto obchodním komplexu funguje od prosince roku 2013.

Pivo se tady vařilo už v roce 1825

Proměny dle vizí dnešních architektů historický objekt zachovaly aspoň z části v podobě, která stále připomíná minulé časy. Nepřehlédnutelnou dominantou je tak i nadále pivovarský komín.

Dnešní minipivovar s restaurací navazuje na tradici tím, že stojí přímo na místě bývalé sladovny. Tam, kde bývala varna, je nyní umístěna další restaurace, v níž je pro připomenutí ponechán původní měděný kotel. Z provozních a kapacitních důvodů však bylo vhodnější využít přilehlých prostor sladovny.

Záměry byly jasné. Nabídnout lidem opět opavské pivo, které se vaří klasickým řemeslným způsobem, tedy bez filtrace a pasterizace. Do výčepu pak míří po zrání v ideálních podmínkách ležáckého sklepa vždy v čerstvém stavu.

Každý měsíc přicházejí s novinkou

„Naši pivní kartu obměňujeme každý měsíc. Ale stálicí je opavský Korbel, jedenáctka aneb tradiční český ležák. Ten máme neustále. Jinak náš pan sládek rád experimentuje, a to zejména co se týče svrchně kvašených piv, která lidé v poslední době dost chtějí. Mají je rádi,“ říká zástupkyně jednatele minipivovaru Nela Illíková.

K výrobě svrchně kvašených piv v Nové sladovně používají většinou americké chmely, někdy také australské a novozélandské. Vznikají tak piva typu American Pale Ale či Indian Pale Ale, která mají přiléhavé názvy El Dorado a Mohawk. Oblíbená indiánská řada se logicky váže k zemi původu surovin, a tak není divu, že již dříve byl na výčepu také Apač nebo Mohykán.

Aktuální pivní menu doplňuje ještě pivo typu porter zvané Černý korzár a pro letní osvěžení také malinová desítka. Celkově už v obnoveném opavském pivovaru uvařili dvacet druhů piv včetně zlatavého moku pšeničného nebo nakuřovaného.

Když se jenom chválí, není to dobře, říká sládek

Pro své hosty mají v minipivovaru nachystáno mimo jiné také degustační menu, které obsahuje dvě deci od každého druhu. Co se týče celkové výroby piva, vaří je Nová sladovna nejen pro vlastní spotřebu. „Snažíme se rozvážet i do okolí, a to hlavně do ochutnávkových pivnic,“ dodává zástupkyně minipivovaru.

Jedním z jejích kolegů je sládek Jakub Dobrovolný, kterého baví kombinovat různé druhy chmelů a vytvářet originální chutě. „Je strašně moc kombinací, jak chmely používat a vzájemně je kombinovat. Úspěšná piva vařím samozřejmě rád znova, ale občas mezi ně zařadím něco jiného, abych nezakrněl,“ usmívá se sládek.

Dá se říct, které pivo je jeho favoritem? „Vzhledem k tradici piva vám každý řekne, že nejvíc se pije světlý ležák, to je klasika. Ale teď jsem spokojený s Mohawkem, což je Ipa, čtrnáctka s aromatem tropického ovoce, ta se opravdu povedla,“ přichází sládek s doporučením pro možnou ochutnávku.

Vaření piva se nejprve učil ve velkém pivovaru, pak si udělal kratší přestávku a nyní se tomu znovu naplno věnuje. Přece jen mu scházela zpětná vazba, která v řadě jiných profesí není, výsledky nejsou vidět. Což u piva nehrozí.

Právě názory druhých jsou tím, co velmi vítá, protože je může následně využít ve prospěch vlastní práce. „Je příjemné, když se člověk večer projde hospodou a je tam plno. Když někdo navíc pochválí, je to dobře, ale není to jenom o tom. Potřeba je i kritická odezva, aby bylo co zlepšit,“ dodává sládek z Nové sladovny.

Dej Bůh štěstí!

Minipivovar Nová sladovna

Místo: Opava (U Fortny 49/10)

Druhy piv: Opavský Korbel světlý ležák 11°, El Dorado Apa 12°, Mohawk Ipa 14°, porter Černý korzár, malinové pivo 10° a další speciály dle sezónní nabídky

Stáčení: pivo je do výčepu tlačeno přímo z ležáckých tanků, dále pivo stáčí do 15, 20, 30 a 50 litrových sudů a také do 1 litrových pet lahví a skleněných lahví

Výtoč: odhadem asi 650 hektolitrů za rok

Fotogalerie

Foto dne