PIVNÍ MAPA
13/04/2017 Tomáš Svoboda

Ať žije domácí gastro! Nový Koníčkův dvůr láká nejen na pivo

Stylová pivnice, vedle prodejna piva, domácích uzenin, lokálních potravin a také cukrárna. To vše je součástí Koníčkova dvora ve Vojkovicích, který během jara otevřel úspěšný regionální pivovarník Mojmír Velký.

Motivace byla prostá. Vzhledem k stále rostoucí poptávce po pivu ze svého nedalekého pivovaru Koníček potřeboval větší skladové zázemí a lepší podmínky pro distribuci. Vpřed jej však hnala taky myšlenka obnovit v obci to, co už dříve fungovalo.

A tak loni zakoupil hospodářský areál bývalého lihovaru a posléze státního statku, který postupně přetváří k obrazu svému.

„Koníčkův dvůr je v podstatě multifunkční komplex domácího gastra. Co se týče budoucna, byla by pěkná myšlenka lihovar, kde se vyráběl žaludeční likér Vojkovická hořká, obnovit, ale momentálně se dál chceme držet hlavně pivovarnictví,“ říká zakladatel a sládek oblíbeného pivovaru, který má za sebou další významný krok.

V hlavní roli kvalitní „domácí“ pivo a uzeniny

Nejprve se zaměřil na vybudování nových skladových prostor, do kterých pivo denně vozí na traktorové vlečce z asi kilometr vzdáleného pivovaru.

„Je to trochu sranda, ale hlavně praktické řešení, které lze při krátké vzdálenosti použít. Vlečka uveze pět tun piva, denně vozíme dvě až tři fůry. Myslím, že jsme v Česku jediní, kdo pivo takto převáží,“ usmívá se Mojmír Velký.

V prodejně zvané příznačně „Koňotéka“ jsou pak pivařům k dispozici jak soudky, tak lahváče i petky. Zkrátka kompletní pivní sortiment včetně suvenýrů, který se však rozrostl o řadu chutných doplňků.

„Další prodejnou jsou potraviny se zaměřením na lokální produkci. Je trochu problém je najít, ale snažíme se o to. Pak tady máme řeznictví, které k pivu určitě patří. Spolupracujeme s místním dodavatelem, řeznictvím Bobr, který dělá hodně poctivé výrobky,“ pokračuje majitel nedávno otevřeného Koníčkova dvora.

V tomto týdnu se mu podařilo slavnostně zahájit provoz pivnice „Ve Dvoře“, která je laděná do stylu první republiky a nabízí posezení u kvalitního piva pro zhruba 35 lidí. Pivo se v ní opět čepuje po přibližně 50 letech.

„Vnímáme to jako místo pro útulné posezení ve smyslu, že si u nás může pivař dát i něco dobrého k jídlu. Nabízíme osvědčené chuťovky jako pečené žebro, koleno, trhané maso v sádle a další speciality,“ vysvětluje Mojmír Velký.

Dojde i na sladké pokušení

Především pro dámy, paní a slečny je pak určen sousední prostor cukrárny, kterou svými výrobky zásobují tři cukrářky z blízkého okolí. I tady se skrývá pozoruhodný gastronomický unikát.

„Je to Koníčkův sladovník, zákusek typu medovníku, ve kterém však není ani gram klasického cukru ani medu. Dělá se ze sladu vyvařeného během výroby piva. Myslím, že takový zákusek se nikde jinde v republice nevyrábí a že se nám povedl,“ láká sládek k vyzkoušení originálního zákusku.

Skoro to až vypadá, že projektem Koníčkova dvora lehce odbočil od svojí ryze pivovarnické cesty. Ale zdání klame.

„Pivo je pro nás pořád hlavní, ale chceme tomu, co už přes deset let děláme, dodat něco nového tak, aby si lidé uvědomili, že si mohou k dobrému pivu dát kvalitní domácí uzeninu nebo zákusek,“ dodává náš průvodce, který věří, že jeho malé obchůdky budou plné. O velkou komerci a konzum nestojí.

A co pivovar, který již vzhledem k rostoucímu výstavu překročil skupinu minipivovarů?

„Kapacitně nestíháme a nemáme se kam hnout, pokud nepostavíme další novou budovu. Zatím máme vymyšleno menší rozšíření na příští rok, ale to bude tak o deset procent,“ loučí se zakladatel proslulého Koníčka, který dál ukazuje cestu dnes už nejen v pivovarnickém byznysu našeho kraje.

Sdílejte článek