Gastronomie
11/04/2018 Tomáš Svoboda

Pivo jsem vždycky milovala, říká nejlepší výčepní

Když vás práce baví a chodíte do ní s nadšením, určitě to lidé ocení. Důkazem budiž příběh Hany Baniové, která se před několika dny stala vítězkou celorepublikové soutěže Radegast Mistr výčepní 2018.

Přestože je jí teprve 26 let, k profesi výčepní si sympatická Ostravanka už dokázala vytvořit silný a vášnivý vztah. „Pivo jsem vždycky milovala. Na práci v hospodě mě baví jak komunikace s lidmi, tak hlavně čepování. Z toho jsem úplně nadšená,“ říká Hanka.

K samotnému čepování se v minulosti dostala díky známému, který chtěl ve své pivnici pozvednout péči o pivo na vyšší úroveň.

K velkému progresu jí pomohla školení s mistry výčepními, Vítem Voznicou a následně s Martinem Kludkou, který stejnou soutěž vyhrál v roce 2016. Právě v jeho pivnici Assen v Ostravě-Porubě nyní pracuje.

„Martin se pro mě stal vzorem, začala jsem jezdit na různá školení a o pivo se aktivně zajímat. Nezastavil mě ani loňský neúspěch v soutěži Radegast Mistr výčepní, kde jsem skončila v regionálním kole,“ pokračuje letošní vítězka.

Na zlepšení dovedností v náročném řemesle zapracovala s ještě větším nasazením. „Našla jsem se v tom, svoji práci miluju a baví mě šířit osvětu o pivu mezi lidi. Je fajn jim vysvětlit, proč pivo čepované na hladinku chutná jinak než pověstné květáky,“ upozorňuje Hanka na rozdíly v čepování.

Podle ní je pozitivní, že se každým rokem do soutěží výčepních hlásí víc a víc odvážlivců. A to nejen žen a dívek, které měly v letošním finále převahu. Na celém Ostravsku je vidět, že hospod, kde se pivu věnují s láskou, přibývá. Stejně tak roste počet zasvěcených pivařů.

„Opravdu hodně lidí je spokojených. Chodí k nám do hospody vyloženě proto, že jim načepujeme hladinku nebo šnyt. Je bezva, že se povědomí rozšířilo mezi lidi,“ těší výčepní, která si postupně vychovává své štamgasty a získává nové příznivce.

Do budoucna by ráda předávala své zkušenosti dál. Třeba formou školení v dalších hospodách.

A jak se podle ní pozná pravý mistr výčepní? „Nejdůležitější je dělat práci srdcem. Lidi prostě poznají, když vás to nebaví,“ odpovídá Hanka.

Milovnice piva a čerstvá mistryně výčepní může na základě svého triumfu s klidem vzkázat „chlapi, život je hořký“. To sice je, ale právě tuhle hořkost si my, chlapi, umíme vychutnat.

Sdílejte článek