Nejnovější zprávy: Město Ostrava může postavit novou tramvajovou trať i bez souhlasu obvodů Ostrava v běhu času: Stará škola na Zádvoří kdysi a dnes

Gastronomie

OstraWINA: Tradiční obchod s vínem rozšiřuje své služby

​Podnik OstraWINA pod sebou skrývá několik poboček. Patří zde vinotéka v Ostravě Mariánských horách, ve Frýdku Místku, v centru Ostravy na Nádražní ulici, kde je propojena také s restaurací a poslední součástí pak je vinný sklep v Přívoze, jen pár minut od restaurace.

Foto: Vladimír Pryček

Ve vinné tradici tady pokračuje majitel společnosti OstraWINA Radek Konečný, který v centru navázal na práci svého otce, který vinotéku založil. „Tatínek otevřel v 90. letech v Ostravě první obchod s vínem nedaleko odtud.

Pochází z Jižní Moravy z Čejkovic a dělal 25 let technologa ve vinařských závodech, kde pracovala i mamka,“ představuje své kořeny Konečný, který se tak od raného věku pohyboval v prostředí vína.

Potom, co se několik let věnoval velkoobchodní činnosti s prodejem všech nápojů do oblasti gastronomie, se rozhodl specializovat na víno a převzít rodinnou firmu, která byla ještě před dvěma roky známá jako Vínko Konečný. Se změnou názvu přišli v době, kdy se rozhodli záběr firmy rozšířit a nasměrovat více ke kvalitě nabízeného vína.

„Nechtěli už jsme se prezentovat jako malá provozovna s vínem z Moravy, ale rozšířit se a začít dovážet to nejlepší víno i ze zahraničí,“ vzpomíná majitel, který už téměř deset let spolupracuje a dává tvář značce OstraWINA společně se someliérem Janem Waloschkem, který u firmy začínal jako brigádník a po škole pak rozšířili spolupráci a začali vinotéku ubírat více ke kvalitě a modernímu stylu.

Se změnou názvu pak přišla i změna v přístupu k výběru dodavatelů a vinařů, jejichž se objevují v sortimentu společnosti OstraWINA.

„Všechny vinaře jsme poprosili o láhev každého vína, které odebíráme a následně jsme uspořádali anonymní hodnocení všech vzorků. Na základě toho jsme se pak rozhodli, která vína chceme prodávat a která ne,“ vysvětluje Konečný.

„Tak to také zůstalo až dodnes. Chceme, aby každé víno, které nabízíme, nejdříve prošlo našimi ústy a naším hodnocením. Vinař může mít v sortimentu třeba 30 vín, ale my jich od něj máme jen 15, ale postavíme se za ně, že jsou opravdu ta nejlepší,“ poukazuje na přidanou hodnotu Waloschek a Konečný dodává: „Vína hodnotíme pravidelně každý týden a opravdu si dnes stojíme za každou lahví, kterou v obchodě máme.“

Z původního konceptu, kdy se OstraWINA zaměřovala na prodej vína ve vinotékách, se rozšířila o řízené degustace, pro které vznikl prostor za prodejnou v Nádražní ulici.

„Na degustace jsme pomýšleli už déle, když jsem končil vysokou školu a Radek s podnikáním ve velkoobchodu. Tehdy ještě gastronomie v Ostravě nebyla na takové úrovni, takže jsme měli trochu problém s místem, kde budeme degustace pořádat,“ říká Waloschek a doplňuje, že proto vznikl prostor za vinotékou, kde nabízeli zážitkové menu o pěti chodech s ochutnávkou deseti vín, která se snažili snoubit s jídlem.

Tato myšlenka vznikla před pěti lety a teprve před dvěma roky začala fungovat jako plnohodnotná restaurace, kde nabízejí stálé i polední menu.

„Začínali jsme obědy a automaticky už k jídlu nabízíme skleničku vína. Byť třeba jen deci, ale ten čas u oběda se hned lépe tráví a stejně tak i potom jídlo. Jste rychleji produktivnější a vůbec je to prospěšné,“ radí someliér, kterého také těší vývoj hostů, kteří restauraci navštěvují. „Když jsme otevřeli, tak si víno k obědu dalo asi jen 10 procent lidí, dnes už je to 90 a budeme rádi, když to tak půjde dál,“ dodává.

Rady, jak snoubit chuť jídla a vína, jsou pak taky jednou z možností, jak povýšit gastronomii v Ostravě a okolí. Podniky si můžou poptat spolupráci se společností OstraWINA a ta jim připraví školení zaměstnanců a následné doporučení úpravy vinného lístku.

„Začneme vždy školením personálu zákazníka. V rámci toho jim dáme ochutnat všechna vína, která ve své vinné kartě mají, ať ví, co prodávají a lístek s nimi probereme. V restauraci také ochutnáme některá jídla, abychom poznali rukopis té restaurace. Našeho kuchaře už známe, takže u nás už se to plánuje jednodušeji. Na základě toho pak majiteli doporučíme úpravu, ale konečné rozhodnutí je vždy na něm. My mu jen můžeme doporučit vinnou cestu,“ popisuje postup spolupráce Waloschek.

Mimo to pak OstraWINA provozuje nedaleko restaurace vinný sklep, kde se v současné době pořádají jen soukromé nebo firemní akce a velké řízené degustace až pro dvě stovky lidí.

„Od jara bychom rádi otevřeli i pro veřejnost, aby sklep rovněž fungoval i s restaurací, byla tam vinotéka a stálá degustační přehlídka vín. Mimo to tam jsou krásné prostory pro archivaci, tak i ty bychom rádi nabízeli zákazníkům formou pronájmu boxů,“ netají se plány majitel Konečný.

V letošním roce OstraWINA také spustila kampaň spojenou s plesovou sezónou a nabízí kompletní přípravu vinného baru. „Věříme, že do dalších let bude plesů se zájmem o nabídku kvalitního vína přibývat,“ doufá Waloschek.

Podnik a jeho vína můžete potkávat také na nejrůznějších venkovních akcích, které chtějí více navštěvovat i v letošním roce. Patří mezi ně Colours of Ostrava, Festival v ulicích a mnoho dalších.

Spatřit jste je mohli také na Setkání Patriotů Moravskoslezského kraje, se kterými spolupracují už několik let. Jejich dlouhodobým cílem pak je zvyšování vinné kultury na Ostravsku.

Fotogalerie

Foto dne