Gastronomie
21/12/2017 Admin PATRIOT

Ostravská restaurace Stodola, místo s neobyčejnou historií

Za tradiční českou kuchyní nebo i sezónními specialitami můžete vyrazit do místa, které si s sebou nese bohatou historii a příjemnou domácí atmosféru. Restaurace Stodola v Ostravě nabízí kromě běžného provozu také kompletní přípravu větších akcí, oslav, svateb a večírků.

Restaurace je rodinným podnikem, se kterým začínala Jarmila Adámková, později se k ní přidala její sestra Marcela Trávníčková a v současné době ji provozuje syn Tomáš Adámek.

„Ještě před padesáti lety tady bylo seno a sláma. V té době už tady nikdo nehospodařil, začalo tady zatékat a my se museli rozhodnout, co s tímto místem dále uděláme,“ vzpomíná Trávníčková.

Na stěnách dnešní restaurace si návštěvníci mohou historii místa připomenout na fotografiích. Usedlost původně vybudovala babička sester se svým manželem a její nejstarší syn se v místě usadil. Později rodina přišla o všechna pole a už nemohla dále sedlačit, zůstala jim jen stodola, rodiče v místě zůstali a starali se o zvířata.

V porevolučním období získala rodina část svého majetku zpět. „Naše babička byla velká obchodnice, vedla tento statek a obchodovala se vším možným, v nás asi něco z toho zůstalo,“ říká paní Adámková.

Podnik v Ostravě Hrabové svou novodobou historii začal psát před sedmnácti lety otevřením jednoduchého občerstvení pro kolemjdoucí a cyklisty.

„Tehdy se místo jmenovalo Posezení na kopci, bylo zde jen okno a posezení venku na zahrádce. O tři roky později se pak otevřel výčep a k podnikání se přidala teta,“ upřesňuje začátky nynější provozovatel restaurace Tomáše Adámek.

„Stále vycházíme z prostředí, ve kterém jsme a také z toho, že tady byl kdysi statek, ke kterému patřila pole a velká zahrada. Pěstujeme si tedy vlastní bylinky, dýně, rajčata a další zeleninu a sázíme na česká jídla,“ doplňuje Trávníčková.

V restauraci sází na česká jídla a sezónní speciality, které však doplňují i prvky ze zahraničí. Za uplynulou dobu to pak byly například zvěřinové a svatomartinské hody a na konci listopadu také kateřinský krmáš, kde nechyběla ani zábava s živým vystoupením.

„Nabídku doplňujeme i o burger festivaly, které sice nepatří k české kuchyni, ale jsou mezi lidmi velmi oblíbené. Další budeme mít v lednu. Prosinec pak pokryjí vánoční večírky a samozřejmě Silvestr, který je u nás vždy v nějakém stylu,“ říká Adámek s tím, že po loňské tematice country, se letos poslední den roku ponese v duchu první republiky.

V nabídce restaurace nechybí ani denní menu, na které dojíždějí pracující z blízkého okolí a o víkendu jsou pak na pořadu oslavy či svatby, které jsou schopni se vším všudy zajistit až pro 60 osob.

Podnik také čerpá z výhod svého umístění a velkého prostoru pro venkovní posezení. „Venku máme na stovku míst, okolo také vede cyklostezka, takže naše hlavní sezóna je, když okolo jezdí cyklisté a je zde také dobrá dostupnost ze silnice,“ upozorňuje Trávníčková.

Na webu restaurace pak mají pro své zákazníky připraveny i tipy na zajímavá místa v okolí, kam se mohou hosté vydat pěšky, nebo si mohou vybrat delší trasy právě pro cyklistiku.

S venkovními atrakcemi pak mysleli také na děti, pro které připravily dětské hřiště, ale také výběh se zvířaty. Podívat se mohou na kamerunské kozy, husy, kachny, kočky a další. „Je to tady taková ukázka přírody na kraji Ostravy,“ říká Adámek.

Stodola se pak v poslední době účastní také řady akcí, které se pořádají napříč Ostravou. „Začali jsme Setkáním Patriotů, byli jsme na Garden Food festivalu, podíleli jsme se na cateringu Meat Designu společně s kamarády z CoCafe a do příštího roku bychom rádi tradiční českou kuchyni prezentovali i na festivalech jako Colours of Ostrava nebo Beats for Love,“ netají se svými plány Adámek, který má do budoucna další plány a vize pro rozvoj podniku.

Rozšíření plánuje v rámci ubytování, rekonstrukce sociálních zařízení, ale také zvelebení venkovního vyžití. „Mám i takovou vizi, že bychom zde mohli vybudovat sportovní areál s víceúčelovými hřišti a vlastním sociálním zázemím, kde by mohly podniky pořádat firemní večírky, opékat sele a podobně,“ nastiňuje možný vývoj do budoucna.

Martina Kotulová

Sdílejte článek