Gastronomie
02/09/2019 Jaroslav Baďura

​Ostravané si zamilovali nové farmářské trhy u FUTURA

Farmářské trhy nejsou v Ostravě novinkou, lidé jsou na ně už u nákupního centra FUTURUM zvyklí. Nicméně návštěvníci těch minulých a letošních vnímají, že se toho změnilo velmi mnoho.

"V podstatě jsou to úplně nové trhy," říká ředitelka Obchodního centra FUTURUM Zuzana Lenhartová.

Proč jste se rozhodli trhy změnit?
Uvědomili jsme si, že trhy mají větší potenciál. V Ostravě chybí místo, kde si člověk může zajít na trh, nakoupit suroviny a spojit to s dobrou kávou, hudbou a setkáním s přáteli. Chtěli jsme nejen Ostravanům nabídnou trochu fajn atmosféry, která je například na podobných trzích v Praze.

V čem spočívají ty nejzásadnější novinky?
Trhy jsme přesunuli na větší plochu, bez aut. Máme několik paletových posezení, kde si lidé mohou odpočinout během nákupů a vypít si kávu či pivo. Nejvíce pozitivní zpětnou vazbu máme na živou hudbu, která je na každých trzích. Někdy máme cimbál a někdy folk. Obě kapely jsou velice příjemné na poslech a věříme, že lidem navodí dobrou náladu a vylepší sobotní dopoledne. My sami si to užíváme a těšíme se vždy na další trhy. Máme misky pro pejsky po celém areálu, menší dětský koutek ve stínu, kde rodiče mohou své ratolesti v klidu ponechat a vypít si kávu. A snažíme se vymýšlet dál a dál!

Změnila se nějak skladba farmářů?
Průběžně oslovujeme nové farmáře, které nám typově na trzích chybí. Máme nově nabídku minipivovaru, doplňujeme průběžně kavárny, které mají své vlastní pražírny, komunikujeme s našimi stávajícími farmáři a snažíme se domluvit, aby na trzích grilovali sýry, maso, vajíčka. Samo se to nabaluje a my na každé trhy máme nové nápady.

Na čem stavíte, pokud jde o prodejce?
Snažíme se spolupracovat s těmi nejlepšími prodejci i farmáři a taky mít nabídku všeho druhu. Primárně jsou pro nás důležití prodejci, kteří si vypěstují, upečou, vyrobí nabízené produkty sami. V ideálním případě z vlastních surovin v jejich výrobně. Samozřejmě to nelze vždy. Máme v nabídce například výborné speciality z Rakouska, Holandska, Slovenska a ty se u nás vyrobit nedají.

Můžete uvést nějaký příklad skutečně kvalitního farmáře?
Je těžké uvést pouze jeden případ takového farmáře, máme zde například výrobce vynikajícího medu z Šilheřovic, hovězí maso z bio farmy z Jeseníků, zmíněná vajíčka z malého chovu z Beskyd a skvělé raw makrónky od naší paní Alexandry…Prostě se musíte zastavit a vše si projít osobně.

Na co se mohou návštěvníci letošních trhů těšit a kdy se konají?
Další trhy se konají už tuto sobotu sedmého září a pak co druhou sobotu do šestnáctého listopadu. Všechny termíny jsou na našem webu trhů. Určitě chceme přivést další farmáře a rok zakončit svatomartinskými specialitkami. Možná nás překvapí i naši farmáři a něco vymyslí i oni.

Co plánujete do budoucna, budou trhy zase na jaře, budou nějaké další novinky?
Určitě bychom celý příští rok chtěli směřovat k tomu, aby naše trhy byly bez plastu - alespoň co to půjde. Věříme, že nám s tím naši farmáři pomůžou. Dále plánujeme již tento rok postupně naše farmáře objíždět osobně a udělat pár fotek a videí z prostředí, kde se vše vyrábí čí pěstuje.

Sdílejte článek