Gastronomie
12/06/2019 Jan Kubečka

Ostrava objevuje Nesnězeno - projekt, který brání plýtvání jídlem

​S Terezou Polochovou, majitelkou ostravského bistra Fasta Pasta, které se již stalo nedílnou součástí gastroscény v centru Ostravy, jsme si tentokrát povídali o projektu Nesnězeno, který si dal za cíl snížit plýtvání jídlem v gastronomii.

Můžete našim čtenářů Nesnězeno opředstavit?
Projekt Nesnězeno vznikl v Brně díky Míši Gregorové a Jakubovi Henni, které spojil známý stánek Dobrokáva – kafe za dobrý skutek. Tihle dva skvělí lidé se totiž snaží konat všeobecně „dobro“, a tak se s myšlenkou zamezit plýtvání potravinami vydali nasbírat zkušenosti do zahraničí a vytvořili tuto platformu, která zachraňuje přebytečné porce kvalitního jídla před likvidací.

Jak vše vlastně funguje?
Nesnězeno funguje prostřednictvím jednoduché aplikace, kde gastro podniky sdílejí fotky porcí, které jim ten den zůstaly s minimální slevou 30 % oproti původní ceně. Uživatelé pak uvidí nabídku přímo v aplikaci, kde si zlevněné jídlo koupí. Porci si pak přijdou do podniku vyzvednout v určeném časovém rozmezí.

Proč se do Nesnězeno zapojilo i bistro Fasta Pasta?
O Nesnězeno jsem se dozvěděla na facebooku v jeho veřejných počátcích a nabídla se zakladatelce Míši jako dobrovolný ambasador pro Ostravsko. Hned jsem věděla, že prvním zapojeným podnikem u nás bude Fasta Pasta, protože naši zaměstnanci a blízké okolí už byli přebytečnými porcemi špaget přejedení a já zbytky nechtěla vyhazovat. Mezi další první vlaštovky v Ostravě patří oblíbené Bo Bistro, jehož je momentálně Fasta Pasta součástí v rámci dlouhodobého pop-upu, La Petite Conversation, Mery Jane Bistro, Sladký časy, Tankovna U Haldy, Slezský Grunt a nově taky Mutant Fast Food.

Jak dlouho je bistro Fasta Pasta součástí projektu?
Fasta Pasta je součástí aplikace asi měsíc. První porce jsme prodali začátkem června a měli jsme strašnou radost. Hned jsem volala do Brna, že to fakt funguje, že jsme právě zachránili první dvě porce a v Brně už samozřejmě všechno věděli a radovali se taky. Ten pocit je strašně fajn. Jídlo, které by se nezužitkovalo, využili spokojení zákazníci.

S jakými reakcemi se setkáváte v Ostravě?
Objevily se narychlo vytvořené konkurenční aplikace, které po úspěšném startu Míši a Kuby chtěly navázat na jejich vyšlapanou cestičku. Stalo se mi, že jsem přišla do podniků, kde majitelé byli otrávení tím, že jim včera psal někdo od nás podivný mail, který měl děsný formát a „nutící“ charakter. Pak bylo docela těžké vysvětlovat, že Nesnězeno je důvěryhodné a nese s sebou dobrou myšlenku. Kromě toho jsem se setkala s podniky, které mě s využíváním aplikace odmítly, protože neprodukují zbytky. Tam patří třeba Dock nebo Bez obalu. Je skvělé, že si některé podniky dokážou nastavit provoz tak, aby neplýtvaly. Vesměs se ale setkávám s pozitivními reakcemi, naposledy třeba od hlučínského Mutant Fast Food, kdy mi přišla zpráva od vrchního Mutanta, že Fasta Pasta byla pro něj inspirací k zapojení se do Nesnězeno. Takové zprávy určitě vždy potěší.

Jaké jsou hlavní benefity projektu?
Benefity jsou jak na straně obchodníků, tak na straně zákazníků. Restaurace ocení, že se pokryjí alespoň částečně náklady na porce, které by šly jinak do odpisu a strávníci si zase smlsnou na kvalitním jídle za lepší cenu. Kromě finančních kritérií je ale podstatná především ta dobrá stránka věci, a to, že se neplýtvá jídlem. Teda alespoň tak to cítím já.

Jak se do projektu mohou zapojit zákazníci a co jim to přinese?
Zákazníci si mohou stáhnout aplikaci nesnezeno.cz, která je kompatibilní jak pro Android, tak pro iOS. Postup je velice jednoduchý dle pokynů appky. No a pak už jen kouknout, co jakému bistru nebo restauračce před zavíračkou zbylo a nakupovat.

Jak byste motivovala další podniky, aby se také zapojily do spolupráce s nesnezeno.cz?
Pokud vám někdy zbývají nějaké ty nesnězené porce, neváhejte se k nám přidat. Aplikaci můžete využít klidně třeba jen jednou, ale i záchrana jedné porce má smysl! Pro více info mrkněte na facebook nebo stránky nesnezeno.cz nebo mě neváhejte kontaktovat klidně přes facebook @FastaPastaBistro.

Sdílejte článek