Byznys
28/05/2017 Admin PATRIOT

Opálená, Kohútka, Rekovice. Skvosty beskydské kuchyně

V létě tudy vedou turistické trasy, v zimě se kolem nich sjíždí k dolní stanici vleků: Beskydy i Javorníky mají nejednu dobrou restauraci položenou kus nad údolím.

Ve svahu se tyčí nepřehlédnutelná postava: portáš vyřezaný ze dřeva jako by hlídal budovu restaurace pod vrcholem Opálené.

Zvenku nevypadá zrovna stylově, ale útulná jídelna uvnitř stavení má starobylý půvab. Béžová kachlová kamna, která místnosti dominují vydávají v chladných měsících příjemné teplo a na podzim se na nich suší jablečné křížaly, které pak hosté přes rok mohou ukusovat ke kávě či čaji.

Většina labužníků se sem ovšem vydává za méně skromnými pochutinami: oblíbené jsou opálenské pokrmy z jehněčího a hlavně borůvkové knedlíky po paty potopené v omáčce z modrých plodů.

Pokud jde o knedlíky, je beskydské Opálené důstojnou konkurencí javornická Kohútka. Sláva na páře dělaných kynutých koulí posypaných tvarohem, cukrem a přelitých rozpuštěným máslem, dávno překročila hranice regionu.

Skutečným skvostem mezi horskými restauranty je nově zrekonstruovaný lesní hotel Rekovice.

Foto: Lukáš Ston

Foto: Lukáš Ston

Jedná se o podnik obecní a tím spíš překvapí nápadité architektonické řešení, příjemná obsluha a vtipné menu, na kterém si můžete vybrat pokrmy zrcadlící tradice regionu: třeba brambory pečené na seně a podávané s pohankovou strouhankou a tvarohem z nedaleké farmy.

Foto: Lukáš Ston

Foto: Lukáš Ston

Za ochutnání stojí tenké bramborové placky zvané podlesníky s restovanými játry na cibulo-jablečném čatný nebo lokše pečené na kamnech a mazané povidly.

Petra Pospěchová

Sdílejte článek