Ollies vyvíjí další příchutě zmrzliny a vylepšuje ty stávající

7.9.2017 07:56 Byznys 0

Již rok mohou nejen Ostravané ochutnávat špičkovou zmrzlinu značky Ollies. O její vývoj se v úspěšné společnosti stará Tereza Gondková Grillmaierová.

Ollies vyvíjí další příchutě zmrzliny a vylepšuje ty stávající

Foto: Ollies

„Zmrzlinu máme velmi rádi a na našich dovolených vždycky obdivujeme dobré zmrzlináře,“ říká Tereza Gondková Grillmaierová, která je dcerou zakladatelů firmy Ollies, manželů Gondkových.

Jak vás napadlo, k tomu všemu, co Ollies dělá, přidat ještě výrobu vlastní zmrzliny?
Přemýšleli jsme o zmrzlině dlouhou dobu, ale věděli jsme, že je to velká investice. Do strojů a do vybavení. Takže jsme čekali na tu správnou chvíli.

Když přišla, co všechno jste museli pořídit?
Nejdůležitější je výrobník zmrzliny. Pak je nezbytný pastér, který zajišťuje trvanlivost zmrzliny a také to, že se chutě lépe propojí. Další zařízení se jmenuje shocker – rychle mrazící přístroj. A mnoho dalších.

Tereza Gondková Grillmaierová. Foto: Ollies

Jak jste přišli na příchutě, které máte? Některé jsou obvyklejší, ale na jiné člověk jen tak nenarazí…
Začali jsme klasickými příchutěmi, které jsou nejžádanější: čokoláda, vanilka, pistácie, malina. Protože se nám opravdu potvrdilo, že jsou nejoblíbenější, zařadili jsme je do stálé nabídky, tudíž si je u nás můžete dát kdykoliv . Takže to jsou čtyři příchutě, no a další již vznikaly podle inspirace.

Jaké?
Děláme například příchuť vlašský či lískový ořech, dále ovocné sorbety s 85 procenty ovoce, mango, jahoda, ostružina, lesní směs. Máme i netradiční, například makovou nebo lotusovou – zmrzlinu s příchutí známých lotusek, sušenek. Takže se snašíme nabízet velkou škálu příchutí.

Z jakých surovin se vaše zmrzliny vyrábějí? Proč jsou na první ochutnání jiné, než u běžných prodejců?
Víte, existuje několik typů kvality zmrzliny. Ta nejzákladnější a zároveň nejhorší je zmrzlina z prášku a z vody. Pak je další kvalitativní skupina, rostlinné tuky, náhražky mléka, vajec… A poté se dostáváme k nejvyšší kvalitě, což je klasické mléko, smetana, vejce, cukr, případně ovoce, či čokoláda. A takovou zmrzlinu děláme my…

Mezi vaše proslulé příchutě patří čokoláda a malina. Jakou čokoládu přidáváte do vaší čokoládové?
V čokoládové zmrzlině je belgická čokoláda s 55 procenty kakaa.

Jak vlastně vypadá výroba zmrzliny? Jak dlouho to trvá?
Tak třeba konkrétně u čokoládové je důležitá pasterace, kdy se smíchají všechny suroviny a zahřejí se na 85 stupňů. Směs po zahřátí zraje při 4°C , a to minimálně 12 hodin, maximálně 72. Až poté se zmrzlina zpracovává, takže jde třeba až o dvoudenní proces.

Jste velmi zkušení ve výrobě dortů. Jak dlouho vám trvalo naučit se vyrábět kvalitní zmrzlinu? Měli jste nějakého odborníka, nebo jste se naučili vše sami?
V podstatě jsem se učila sama, jsem takový samouk.

Foto: Ollies

Foto: Ollies

Jak dlouho jste ladili chutě? Jak takové hledání vlastně vypadá?
V podstatě lze říci, že ladíme stále. Třeba u čokoládové jsme žádané chuťi docílili rychle, ale nedařila se nám konzistence. Protože chceme, aby v ní bylo hodně čokolády, pak je tužší než ostatní zmrzliny a to komplikuje servírování, takže na tom neustále pracujeme…

Jaké jsou ohlasy zákazníků na vaše zmrzliny?
Ohlasy jsou super. Chuťově jsou zákazníci nadšeni.Negativní ohlasy jsou občas pouze na to, jak zmrzlinu porcujeme. Máme malou, střední a velkou. Neděláme kopečky, porcujeme špachtlí. Nám se tento způsob líbí , navíc v zahraničí je to naprosto běžné a má to své důvody. Zmrzlině to dodává tu správnou konzistenci, tak aby byla ihned po servírování jemná a nepříliš mrazivá na jazyku.

Co chystáte dál v rámci zmrzlin? Máte představu o nějakém dalším rozvoji?
Určitě budeme chtít vyvíjet nové příchutě, aby se zákazník nenudil a mohl vyzkoušet něco nového. Na další sezonu jsme zařadili osm nových příchutí, které teď testujeme.

Prozradíte nějaké?
Například riccota s fíky, oreo zmrzlina…

Bude vaše zmrzlina k dostání i v zimě, nebo pouze přes léto?
Zmrzlinu prodáváme celoročně. Už se nám i tuto zimu osvědčilo, že lidé chtějí zmrzlinu nejen v létě. Navíc my také zmrzlinu používáme celoročně do různých ledových káv a koktejlů.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Byznys", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.