ŽIVOT NA FARMĚ
06/06/2018 Miroslav Hodeček

Odmala jsem se rýpal v hlíně, říká majitel farmy Na Poli

Unikátní seriál Magazínu PATRIOT přibližuje životy lidí a zvířat z farem Moravskoslezského kraje a okolí.

Zeleninová farma Na poli se chystá na hlavní sezónu. „Vlastní zeleninu máme zhruba od července. V zimě nabízíme některé druhy, které máme naskladněné a z jara jezdíme na trhy prodávat vlastní sazenice," popisuje farmářský rok Petr Neuvirt z Jistebníku, zatímco seřizuje sazební stroj, aby se nakonec dostal pro kopr na kýženou vzdálenost řádků.

Farma Na poli vznikla v roce 1994 jako rodinná farma se zaměřením na pěstování polní zeleniny. V současné době hospodaří na dvanácti hektarech orné půdy v krajinné oblasti Poodří.

Po odbočení z hlavní silnice vedoucí středem obce Jistebník se kolem kostela sv. Petra a Pavla dostanete až ke komplexu dvou budov farmy. Ta větší slouží především jako sklad, menší je dům, kde pan Neuvirt žije se svou rodinou.

„Pomáhá mi hlavně manželka, mamka a občas taky naše děti, výjimečně se stane, že potřebujeme přizvat nějaké brigádníky.“ Pan Neuvirt pracuje celý den. Při pohledu na komplex farmy a na všechna pole, která ji obklopují, není divu.

Člověk se spíše diví, že na vše stačí sám s pomocí pár členů rodiny. „Mně ta práce nevadí. Otec měl tady v Bílovci zahradnictví, takže jsem se od mala rýpal v hlíně, je to pro mě přirozené. Studoval jsem Střední zahradnickou školu v Brně a pak i Zahradnickou fakultu v Lednici.“

Zpočátku farma provozovala i prodej zeleniny do skladů. Pak ale přišla levná konkurence z Polska a menším farmářům se tento způsob přestal vyplácet.

„Dovezli třeba kilo hotového zelí za 50 haléřů. Když jsem počítal své náklady, vyšlo mi to tak na dvě koruny. Byli jsme tenkrát dost v krizi, uvažoval jsem, že s tím skončím.“

Zachránili je ale farmářské trhy, kterým se přizpůsobili. Z původních osmi druhů zeleniny rozšířili nabídku na osmnáct, aby měl zákazník u jednoho stánku co největší výběr.

„Zakládáme si také na kvalitě a přístupu. Děláme vše ručně a téměř bez použití postřiků.“ Což prý opakovaně potvrdilo již několik zákazníků, když si v laboratoři nechali udělat rozbor mrkve i jiné zeleniny.

„Chodí k nám mladé maminky, to je takový ukazatel kvality, ty to hodně řeší.“ Farma toho nabízí v průběhu roku opravdu hodně. Běžný zákazník by nevzpomněl druh zeleniny, která zde chybí.

„Děláme napůl zeleninu a napůl technické plodiny, tedy obiloviny, brambory, letos jsme zaseli i mák. Nemůžete dělat zeleninu stále na stejných plochách, musí se to střídat.“

Zelenina se začíná sklízet koncem června a začátkem července. „Začínáme saláty, kterých máme asi osm až deset druhů. Navazuje kořenová zelenina, tedy mrkev a petržel, dále košťálová zelenina jako zelí, kapusta, brokolice, pak samozřejmě rajčata, ředkvičky, kedlubny, okurky, papriky, a tak dále.“

Podle toho, jak pan Neuvirt mluví, vidím, že je opravdu na svém místě. Nemohl by prý dělat něco, co mu nepřináší radost. Tu prý má především z krásné a zdravé zeleniny a z uspokojení zájemců.

„Největší odměnou je, když k vám přijde babička, která pamatuje, jak to bylo kdysi, řekne vám že takový tuřín dlouho neviděla a s radostí si jej koupí.“

Na druhou stranu jde prý o velmi nejisté povolání. Člověk je závislý na počasí a to nijak neovlivní. Když je sucho nebo třeba povodně, tak s tím nikdo nic neudělá.

„Třeba v roce 1997 byly povodně, to nám velká voda zničila celou úrodu. Poslední tři roky bylo zase docela velké sucho. S tím ale nic nezmůžeme, musíme prostě doufat, že to zase nějak dopadne.“

Aktuální nabídku zeleniny a všechny potřebné informace o farmě Na poli naleznete na webu napoli.webgarden.cz. Zeleninová sezóna začíná a kromě sadby jsou již k odběru tyto produkty: salát dubový žlutý i červený, salát listový žlutý i červený, mizuna, mibuna a lahůdková cibulka.

Pravidelné prodejní místo je na trhu na Nezvalově náměstí v Ostravě – Porubě. V rámci farmářských trhů prodej dále probíhá ve Futuru v Ostravě, v Kopřivnici, v Klimkovicích a na tržišti u Duhy v Ostravě – Porubě.

Zeleninu je možné koupit také přímo na farmě (Jistebník 441) nebo pomocí tzv. bedýnek, kdy je zelenina namíchaná podle požadavků a připravená k odběru na některém z uvedených míst.

Kontakt: 737 249 876, neuvirt.petr@seznam.cz.

Sdílejte článek