Byznys
15/03/2017 Admin PATRIOT

Nové podniky v Ostravě: Cukrárna Kolbaba má tradici od roku 1938

Nejrůznější dorty a dezerty na oslavy, večírky či svatby mohou od ledna lidé nově sehnat v cukrárně v centru Ostravy.

Na brněnskou tradici tady 3. ledna 2017 se svou cukrárnou Kolbaba navázal Zdeněk Kloc a své služby nyní nabízí i v Ostravě.

V Brně už podnik funguje šestým rokem, cukrárna Kolbaba tam byla znovuotevřena na Valentýna roku 2011. Zaplnila tak prostory, kde už dříve fungovala od roku 1938. Místo se tak chlubí bohatou historií, kterou započali právě Kolbabovi.

„Pan Kolbaba, byl té doby mistr cukrář. Jejich původní prostory jim byly moc malé, tak později nechali navrhnout a postavit celý dům. Ta cukrárna je slavná i díky stavbě a architektovi, který ji postavil, i proto už od prvopočátku cukrárnu znalo spoustu lidí,“ vyjadřuje svůj respekt jeden z nynějších společníků a majitelů Zdeněk Kloc.

Cukrárna s funkcionalistickým interiérem rodině patřila do roku 1950, kdy ji znárodnil Cech cukrářů. Dům rodině vrátili až v restituci v roce 1992.

„Potom, co jim ten dům vrátili už se znovu do cukrařiny pouštět nechtěli. Byli z toho všeho asi takoví zklamaní a zničení. S nápadem na navázání tradice pak přišel můj společník Ladislav Žalio,“ popisuje Kloc začátky nové éry.

„Já jsem v cukrařině dělal a chtěl jsem se osamostatnit. Až pár dní před otevřením jsem si uvědomil velikost toho všeho a dostal jsem trochu strach,“ říká Kloc.

Původně vůbec nepomýšlel na otevření další provozovny, k tomu se odhodlal až po šesti letech, kdy se i ze soukromých důvodů rozhodl přesunout do Ostravy.

„Ta brněnská cukrárna mi dala opravdu zabrat, ať už časově nebo fyzicky. Vyžadovala mou každodenní přítomnost a mě vůbec nenapadlo dále expandovat. Nyní už se tam situace ustálila, a jelikož mám v Ostravě nejbližší přátele a mám to tady opravdu rád, tak jsem si řekl, že by Kolbaba mohla fungovat i tady,“ říká Kloc, který občas zaznamenal objednávky i odsud, což může být příslibem zájmu o cukrárnu také v Ostravě.

Cukrárna se nachází v ulici Čs. Legií, tedy v místě, které Kloce zaujalo nejen svým okolím. „Prošel jsem toho docela dost, ale tady se mi strašně zalíbila ta katedrála vedle. Navíc tehdy svítilo sluníčko a místo bylo takové prosvětlené. Prostě mi to tady přišlo nejhezčí a dostal jsem i doporučení, že by to tady mohlo být fajn,“ upřesňuje výběr místa nové cukrárny.

Přesto, že se chtěli před dvěma lety zaměřit jen na provoz cukrárny a kavárny, tak díky poptávce zákazníků zůstali i u příprav svateb a cateringů. Kromě toho objíždí se svými výrobky také výstavy a veletrhy.

Výrobu a její směr pak nastavuje Zdeněk Kloc sám, který si také pochvaluje cukráře, kteří pro něj pracují. „Stojím si za tím, že neustupuji z kvality a nic neubírám. Naše výrobky jsou sice krátkodobé trvanlivosti, snažíme se pracovat s lehčími věcmi a pracujeme s čerstvou šlehačkou, právě to je asi jiné než u ostatních,“ zamýšlí se nad rozdílem vůči jiným.

„U nás se ta šlehačka prostě drží. Zkoušeli jsme pracovat s klasickou máslovou výrobou, ale to se moc nechytlo a zákazníci si vždy žádali tu šlehačkovou,“ upřesňuje Kloc a dodává, že se nechystá zavádět nové trendy ve výrobě.

Další služba, kterou potom provozuje, je takzvaná Dortová Pohotovost, která nabízí možnost přípravy dortu do dvou hodin od objednání.

„Výhodou je, že si mohou zákazníci objednat dort online. V Brně už je to docela propracované i proto, že nás lidé znají. Objednají si, co mají rádi a ví, že to bude dobré. Tady to ještě tak známé není a možná bude chvíli trvat, než se to uchytí,“ láká i na rychlou objednávku.

Na stránkách Dortové pohotovosti jsou dorty nafocené a popsané a zákazník si může vybrat, co si přeje. „Samozřejmě pokud nenajde, co chce, tak může zatelefonovat a domluvit se. V tomto jsme docela pružní,“ tvrdí Kloc a do budoucna chystá rozšíření posezení přímo v cukrárně a v létě podle možností i venkovní zahrádku.

Martina Kotulová

Sdílejte článek