ŽIVOT NA FARMĚ
05/07/2018 Miroslav Hodeček

Na kozím Statku u Petříků má každý sýr dopředu svého majitele

Unikátní seriál Magazínu PATRIOT přibližuje životy lidí a zvířat z farem Moravskoslezského kraje a okolí.

V krásné krajině podhůří Beskyd se v Horních Domaslavicích nachází Statek u Petříků. Starší, ale útulný domeček, okolní pastviny, mečení kůzlat, Žermanická přehrada a výhledy na Prašivou, Kyčeru a Godulu...to vše do sebe tak nějak zapadá a vytváří idylickou atmosféru.

Po seznámení s manžely Petříkovými, kteří se zde na kozím statku zdají být opravdu na svém místě, se nemůžu ubránit pocitu, že jsem na jedné z mála farem, kde necítím žádný stres, únavu, nervozitu, kde jde vše tak jak má a všichni jsou spokojeni.

„Začali jsme v roce 2013, když jsme koupili tento menší statek už s tím, že tu budeme chovat kozy. Já je chtěl už kdysi před dvaceti lety, ale tehdy to ještě moc nešlo, hlavně z prostorových důvodů, neměl jsem je prostě kde chovat.“

Nejprve koupili dvě kozy a ihned šli zlegalizovat prodej mléka ze dvora. „Na úřadě z toho měli trochu srandu, že tam jdeme kvůli dvěma kozám,“ vzpomíná s úsměvem paní Petříková.

Postupně se ale stádo rozrostlo. Dnes jej tvoří 20 dojných koz plemene bílá krátkosrstá, což je české národní plemeno.

„Takový top stav, na který bychom se chtěli dostat a který by nám stačil, je třicet koz. Objednávek je totiž hodně a s tím co máme, to už neutáhneme.“ Na druhou stranu, podle slov pana Petříka, nemají ambice se rozšiřovat ještě více. Rádi by zůstali rodinným statkem.

Hlavním produktem jsou čerstvé sýry. „V současné době je to tak, že každý sýr, který vyrábíme, už má svého majitele. Vyrábíme na objednávku a v podstatě už ani nemáme mléko na to, abychom dělali něco do zásoby nebo něco navíc.“

Což je samozřejmě známka dobré kvality, ale je to ovlivněno také tím, že se jedná o jedinou legální kozí sýrárnu na Frýdeckomístecku.

„Takže se uživíme, to jo. Přestože jsme zásadně proti dotacím. Nehrajeme ani na mladého farmáře, ani na plošné dotace, chceme být soběstační,“ říká hrdě pan Petřík a dodává: „Je jasné, že tu nebudeme za tři roky jezdit v mercedesu, ani nebudeme mít výstavní vilu, ale o to nám ani nejde. A na drahé dovolené stejně není čas,“ usměje se.

Je fakt, že se se zvyšujícím zájmem o zdravou stravu zvedá i zájem o kozí mléko, tento trend je viditelný, přestože je podle pana Petříka zdravost kozího mléka dost často přeceňovaná.

Ale na druhou stranu stále přetrvávají předsudky vůči kozím výrobkům. „Starší generace má zafixované zážitky, kdy je babička honila s hrnkem kozího mléka, které smrdělo a nebylo dobré. Bylo to dané především prostředím a způsobem chovu, dojení. Ty kozy často sežraly vše, na co přišly, byly celý den uvázané někde u škarpy. A mléko chytá zápach velice snadno," říká farmář.

"My máme za domem zelené pastviny a dojíme z vemene přímo do nerezových nádob.“ Jsem pohoštěn a zkouším jak čerstvý sýr, tak mléko. Samotného mě to udivuje, ale necítím vůbec žádný nežádoucí prvek.

Sýr i mléko jsou jemné a velmi chutné. „Já toho kozího mléka moc nevypiju,“ přiznává se pan Petřík „a pro čerstvé kraví si chodíme tady vedle do automatu. Ale krabičák u nás nenajdete, to vůbec.“

Než odejdu, pan Petřík upozorňuje: „Říkáme si statek, označení farma má takový americký nádech. Raději používáme ten tradiční český název.“

Tak tedy Statek u Petříků...nabízí následující produkty: čerstvý kozí sýr, polotvrdý sýr, zrající sýr, nakládaný sýr, jogurty, tvarohy a mléko. Sídlí v Horních Domaslavicích v domku č. 55.

Produkty lze nakoupit přímo na statku, na farmářských trzích ve Frýdku-Místku a v Havířově nebo v těchto prodejnách: U nás z farmy v Ostravě-Výškovicích, Boutique Gurmán (vemena.cz), Pekařství Adámek v Dolních Domaslavicích.

Objednávky je možné vyřídit také přes email statekupetriku@seznam.cz nebo na tel. čísle +420 705 233 637.

Více informací naleznete na webu www.statekupetriku.cz.

Sdílejte článek