Gastronomie
07/11/2017 Jaroslav Baďura

Miluji kuchařinu, říká šéfkuchař Řemeslného pivovaru Morava Martin Grygar

Pochází z Hranic na Moravě, působil v řadě restaurací po celé České republice, ale v Ostravě to má nejraději.

„Měl jsem možnost jít vařit do ciziny, ale zdá se mi, že tam utíká skoro každý. Já chci zůstat tady a dělat svou práci co nejlépe. Vždyť jak by to vypadalo, kdyby odkud každý utekl?“ říká teprve dvaatřicetiletý šéfkuchař restaurace Řemeslný pivovar Morava ve Frýdku-Místku Martin Grygar.

Vyučil se ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Na tuto školu nedám dopustit, dala mi toho opravdu hodně. A dalším milníkem v mé kariéře byla práce s panem Pakostou v restauraci Kaskáda,“ říká Martin Grygar.

Po škole cestoval a sbíral zkušenosti v řadě kvalitních restaurací po celé České republice. „Vařil jsem v Praze, Liberci, Litomyšli, v Brně. A spolupráce s panem Pakostou mě dostala do světa velké kuchařiny, dělali jsme catering pro opravdu velké akce, třeba předávání Ekologických Oscarů, kde jsme vařili i pro slavnou Vanessu Mae,“ říká Grygar.

Baví jej staročeská kuchyně, ale nevyhýbá se ani kuchyni světové. „Vynikající je samozřejmě francouzská kuchyně, ale opravdu miluju Itálii, její těstoviny, lasagne. Mám rád mix kuchyní a stejně tak vařím i v Řemeslném pivovaru Morava.“

A co hostům chutná nejvíce? „Kdybych měl vybrat tři jídla, tak to je zcela jistě naše svíčková, pivní guláš a žebra. Jezdí sem na ně i lidé z okolních měst.“

Martin Grygar si pochvaluje, jak dobrý tým okolo sebe má. „To dnes není vůbec jednoduché, kuchařina je dřina, nikdo to nechce dělat. My navíc vůbec nepracujeme s polotovary, vše si děláme sami, sázíme na čerstvost, a to je pro mnohé kuchaře práce navíc.“

Na Martina Grygara čekají v příštích měsících další výzvy. Společnost 3E PROJEKT, která provozuje nejenom Řemeslný pivovar Morava, ale například i síť restaurací Šatlava, otevře na jaře novou restauraci v Ostravě-Porubě.

„Zatím mohu prozradit, že nová restaurace bude moderní a originální a že v ní bude gastronomie ještě na vyšší úrovni,“ říká Martin Grygar.

V nové restauraci bude vše dle jeho představ, počínaje vybavením kuchyně a skladbou jídelního lístku konče. „Jsem v tom procesu přípravy a plánování od úplného začátku a dávám mu tvář, to mě baví a motivuje,“ říká Grygar.

Vedení firmy jej pověřilo, aby vedl kuchyni nejen nově otevřené restaurace v Porubě, ale aby dál dohlížel i na kuchyni Řemeslného pivovaru Morava a dalších dvou restaurací.

„Nemám z toho strach, kuchařinu miluju a je to můj život,“ uzavírá Martin Grygar.

Sdílejte článek