Lidi si klepali na čelo, jenže pivovar „na mýtince“ pohodově funguje už 11 let

10.3.2017 08:35 Společnost 0

Rozvoj malých pivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a nezadržitelně se blíží ke čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT je pravidelně mapuje prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Lidi si klepali na čelo, jenže pivovar „na mýtince“ pohodově funguje už 11 let

Pivovárek Slezan v Leskovci je v provozu již od roku 2006 (Foto: Tomáš Svoboda/Magazín PATRIOT)

V dnešním 34. díle našeho seriálu se vydáme na objevnou cestu s naprosto unikátním cílem, který se nachází v lesích na trase mezi Bílovcem a Opavou. Právě tam, v končinách, kde vládne „boží klid“ a příjemná ospalost vesnického světa, totiž sídlí minipivovar Slezan.

Přesněji řečeno, už od roku 2006 jej najdete v Leskovci, což je část obce Březová, kde hezky mírumilovně a s úctou k dobrotivým zákazníkům „okupuje“ objekty bývalých kasáren. Přestože jsou situované hned u cesty, kterou nutně musí projet každý řidič či cyklista, říkáte si, že zrovna tady byste asi pivní pochutnání nehledali.

Jenže jak víme, svět je roztodivnou scénou, kde se neuvěřitelné stává skutkem prakticky denně, a tak pojďme směle dál s naším průvodcem, majitelem a sládkem pivovaru René Binarem.

Pivovar na mýtince? Skoro, chodí mi sem lidi!

Nápad provozovat vlastní pivovárek se jej chytil někdy v roce 2005, kdy ochutnal zlatavý mok z tehdy ještě fungujícího pivovaru v Příboře. Dalším impulsem byla uniformita klasických průmyslově vařených piv, která prakticky nedávala jinou možnost než začít s vlastní výrobou.

„Tenkrát nás bylo na celé severní Moravě možná pět nebo šest. Byly to první vlaštovky. Hledal jsem vhodné místo s tím, že hlavním faktorem byl zdroj kvalitní vody. Rozhodně jsem neměl ambici mít restaurační pivovar, ale jen malou výrobu, která by doplňovala sortiment v hospodách, jak se říká, kolem komína,“ vysvětluje Binar svůj počáteční přístup.

Postupem času přešel ve zrekonstruovaných prostorách kasáren na koncepci sezónního restauračního minipivovaru, čímž dokonale vyvrátil prognózy všech škarohlídů, kteří se mu vysmívali, že zakládá leda tak pověstnou „hospodu na mýtince“.

„Dneska je úsměvné, že si tehdy všichni klepali na čelo a říkali, že tady budu pít pivo sám. Teď, když je u nás přes léto na zahrádce sto lidí, si dělám srandu, že jsem si sice postavil hospodu na mýtince u lesa, ale chodí mi sem lidi,“ usmívá se pivovarník, který ve výrobně s 200 litrovou varnou stále zůstává věrný ruční práci v duchu tradičních postupů.

Pivo vaří z „kojenecké“ vody

Investice do aspoň částečné automatizace či třeba linky na mytí sudů by sice dřinu usnadnila, ale vzhledem k nízké kapacitě pivovárku by ekonomicky nešlo o zrovna nejrozumnější řešení. V leskoveckých kasárnách je navíc důležitý ještě jeden faktor. Vaření piva je tady hlavně koníčkem a zábavou podle toho, co dovolí „civilní“ zaměstnání.

Přesto tedy řemeslo žije, chce se říct. „Ve varně se dělá vše ručně od nasypání surovin až po chmelovar. Přečerpává se, zakvašuje a ruční je také sběr pěny nebo mytí sudů. Zůstáváme prostě na svém, protože vaříme sezónně,“ říká Binar, podle kterého se lze i při menší kapacitě věnovat více druhům piv.

Za jejich základ považuje stejně jako mnozí odborníci vodu, kterou v lesích Oderských vrchů mají v mimořádné kvalitě. „Je to opravdu vynikající voda, kterou bereme z hlubinného vrtu. Kvalitou se blíží kojenecké vodě. Ať chceme nebo ne, při vaření to dělá svoje, protože pivo je tvořeno hlavně vodou,“ podotýká zakladatel pivovaru Slezan, jehož sezóna běží obvykle od konce března do října, a to s víkendovou otevírací dobou.

Sortiment tvoří výhradně spodně kvašená piva, z nichž vyčnívá světlá třináctka, klasický ležák plzeňského typu, který doplňují tmavým a ochuceným pivem a také jedním speciálem.

„Kdysi jsme začínali jako jedni z prvních s osmnáctkou, kterou každý rok vozíme na ostravské Svatováclavské slavnosti v Zábřehu. Je to speciál, který zraje 150 dní a už tradičně bývá hitem této akce,“ doplňuje Binar, podle kterého však stojí za ochutnání také jejich „flekovské“ černé pivo.

Kvalitu chce mít pod kontrolou

Za více než deset let sbírání zkušeností na pivovarském trhu si sám prošel mnoha úvahami, jak vlastní snažení rozvíjet a zlepšovat. Navzdory současným trendům v podobě zejména svrchně kvašených piv si myslí, že tuzemský pivař sice mnohé rád ochutná, ale nakonec se vždy vrátí k ležáku.

Módní vlny se tedy i kolem piva střídají a střídat budou jako v jiných odvětvích. Co se také mění, je kultura konzumace stále náročnějších zákazníků, kteří dnes už dobře vědí, proč jdou za pivy malých výrobců.

„Doby, kdy k nám lidi přijeli a vypili šest piv, jsou pryč. Když se na to podíváme z hlediska regionu, v Opavě jsou dva pivovary a v Bílovci je další, takže pokud přijedou na kolech, chtějí ochutnat všude. Dají si tady jedno nebo dvě,“ popisuje náš průvodce pivní gurmánství, které se rozmáhá nejen na mýtinkách, ale také ve městech.

Ostatně i tam, konkrétně v Opavě či Hradci nad Moravicí, se najdou hospody, kde lze piva značky Slezan na čepu najít. Ovšem ambice na vytvoření hustější sítě vzaly rychle za své.

„Zkoušeli jsme takových deset patnáct hospod v dobách, kdy jsme byli průkopníky. Jenže jsme se až příliš často zklamali. Buď to bylo špatným skladováním, nebo ošetřením piva, ale setkali jsme se dokonce i s tím, že někdo vydával jiné pivo za naše. Na to jsem neměl sílu. Kvalitu chci mít radši pod kontrolou,“ dodává Binar.

Věří, že pokud si udrží kvalitu dobrého místního piva, lidé k nim „do lesa“ budou jezdit dál jako dosud. „Víkendový“ pivovárek Slezan dávno není nečekanou atrakcí pro turisty, jeho místo na pivní mapě (nejen) Moravskoslezského kraje je už pevně zakotveno. To víte, není nad to mít v životě své spolehlivé jistoty…

Tak „Dej Bůh štěstí!“ a brzy u piva zase na shledanou.

Minipivovar Slezan Leskovec

Místo: Březová – Leskovec (objekt bývalých kasáren)

Druhy piv: vaří spodně kvašená nefiltrovaná a nepasterizovaná piva, stabilně je to světlý ležák Slezan 13° a k tomu v sezóně další piva jako tmavý speciál či Svatováclavský speciál 18° a také piva s ovocnou příchutí

Stáčení a prodej: v pivovaru standardně plní hlavně 5, 30 a 50 litrové sudy a také 1,5 litrové pet lahve

Výstav: v sezóně je to přibližně 100 hektolitrů

Na webu Magazínu PATRIOT si můžete díky seriálu „Pivní mapa“ přečíst také reportáže o minipivovarech z Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí, Havířova (1), Ostravy – Zábřehu, Vyšních Lhot, Horní Lomné, Krnova, Rohova, Opavy, Karviné (1), Opavy – Kylešovic, Ostravice, Bílovce, Hukvald , Ostravy – Martinova, Ostravy – centra, Bohumína, Vratimova, Havířova (2), Kopřivnice, Vojkovic, Kozlovic, Kunčic pod Ondřejníkem, Ostravy – Vítkovic, Štramberku, Bruntálu, Karviné (2), Havířova (3), Stříteže, Rýmařova, Českého Těšína, Albrechtic a Karpentné.

Tomáš Svoboda |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

, , , , , , , , , ,

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.