Gastronomie
03/01/2024 Jaroslav Baďura

Kuchař na grilu: Na krupici od maminky nezapomenu, říká Michal z Taverny na rynku

Foto: se souhlasem Michala Šlachty

​Možná si jej pamatujete z mimořádně úspěšné restaurace Ellas v Porubě, kterou vybudoval. Teď Michal Šlachta pokračuje v šíření dobrého jména řecké kuchyně na Kuřím rynku v Ostravě, kde provozuje Tavernu na rynku.

Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídal Michal Šlachta z ostravské Taverny na rynku.

První jídlo, které jsem uvařil?

Jestli si to dobře vybavuji, tak asi svíčková. Uvařili jsme ji společně s maminkou. A co jsem uvařil poprvé sám? Asi guláš?

Co jsem jako dítě nesnášel?

Chutnalo mi všechno. Možná jsem nemusel dušenou mrkev, ale ta mi pak začala chutnat.

Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?

Krupicová kaše od mojí maminky.

Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci?

To byl zcela určitě guláš.

Povedlo se?

Asi moc, protože mi ho všichni chválili. Vařil jsem ho pak na druhý den, ale už tak dobrý nebyl.

Mým kuchařským vzorem je:

Já asi nemám žádné kuchařské vzory.

Z českých kuchařů mě inspiruje:

Asi fakt nikdo, já se snažím vařit dobře a podle sebe.

Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:

Jednou jsem rozpálil fritézu a zapomněl na ni. Jenže pak jsem tam hodil mražené hranolky a všechno vypěnilo ven.

V kuchyni jsem mistr na…

Na rychlost.

Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví...

Strouhání okurky na tzatziky.

Nejhorší hláška hosta je…

Vaříte tady?

Moje snídaně, oběd a večeře snů?

Snídaně určitě někde na francouzském pobřeží croissant a kafe. Oběd pizza v Neapoli a večeře sushi v Tokiu.

Česká, italská nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?

Italská. A samozřejmě řecká.

Co jako Češi v kuchyni neumíme?

Vařit rychle a jednoduše.

Je práce šéfkuchkaře na celý život?

Ano, jako každá jiná práce.

Co host či obecně člověk, který dosud nevařil, nikdy nepochopí?

Jaká je to dřina.

Moje kuchyně po celodenním vaření vypadá jako...

Jako Berlín po válce.

Netroufl bych si uvařit:

Francouzskou kuchyni.

Co si dám, když jdu na jídlo do restaurace?

Záleží, co tam mají, cokoli.

Nejlepší jídlo, jaké jsem dosud jedl, bylo…

Určitě řecké mezze v Řecku na pláži.

Když nepočítám naši restauraci, tak nejvíce mi chutná…

Já moc do jiných restaurací nechodím, ale když už, tak zajdu na sushi.

Kanec se šípkovou nebo se zelím?

Se šípkovou.

Kdybych nebyl kuchařem, byl bych…

Hasičem.

Sladká tečka musí být…

Určitě crème brûlée.

Sdílejte článek