Gastronomie
10/03/2024 Jaroslav Baďura

Kuchař na grilu: Na rybu fugu bych si netroufl, říká Vojtěch z Maida

Foto: Vladimír Pryček

Restauraci Maido otevřeli v Ostravě v roce 2021 Pavla a Yusuke Tsujiovi. Podnik, zaměřený na japonský streetfood, si rychle získal příznivce. Když zakladatelé odjeli do Japonska, převzal restauraci Vojtěch Putek se společníkem a podnik dále rozvíjí, nedávno oznámil plány na otevření franšízy v Olomouci.

Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídal Vojtěch Putek z Maida.

První jídlo, které jsem uvařil?

Jako malý jsem vždy dělal špagety bolognese.

Co jsem jako dítě nesnášel?

Šišky s mákem.

Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?

Bramborový salát od maminky.

Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci?

Naši okonomiyaki.

Povedlo se?

Nepovedlo se... Rozpadla se mi, ale to se napoprvé stává..

Mým kuchařským vzorem je:

Yusuke Tsuji - náš předchůdce. Naučil mě vše kolem japonské kuchyně a dodnes jsem mu za to vděčný.

Z českých kuchařů mě inspiruje:

Roman Vaněk (který už i nás o svátcích byl na návštěvě), náš ostravský chachar Roman Kašpárek a samozřejmě i Zdeněk Pohlreich.

Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:

Ze začátku se mi občas něco připálilo, jako třeba teriyaki omáčka.

V kuchyni jsem mistr na…

Okonomiyaki a onigiri.

Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví…

Naše čajová zmrzlina.

Nejhorší hláška hosta je…

Dobrý den, máte sushi? Pro vysvětlení: Nejsme sushi restaurace a nikdy sushi dělat nebudeme. Naším cílem je poukázat v Česku na to, že japonská kuchyně není jen o sushi a ramenu, ale taky o spoustě dalších vybraných pokrmů.

Česká, italská nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?

Za mě japonská, ale jestli bych si měl vybrat, tak italská.

Co jako Češi v kuchyni neumíme?

Neumíme moc pracovat s mořskými plody, ale jsou i výjimky, jako všude.

Je práce šéfkuchaře na celý život?

Ano i ne. Za mě záleží hodně na snech a ambicích daného člověka.

Co host či obecně člověk, který dosud nevařil, nikdy nepochopí?

Kolik práce jde vlastně do samotných příprav, než se restaurace vůbec otevře.

Moje kuchyně po celodenním vaření vypadá jako…

Předtím, když jsem přišel.

Netroufl bych si uvařit:

Rybu fugu. Pokud se připraví špatně, je prudce jedovatá. V Japonsku jsem ji ovšem měl možnost ochutnat a je to delikatesa.

Co si dám, když jdu na jídlo někam do restaurace?

Většinou buď steak nebo pastu, případně i svíčkovou.

Nejlepší jídlo, jaké jsem dosud jedl, bylo...

A5 Wagyu přímo v Kobe v Japonsku.

Když nepočítám naši restauraci, tak nejvíce mi chutná…

Když to omezím na Ostravu, tak bych řekl, že v Harendě. Skvělá svíčková!

Kanec se šípkovou nebo se zelím?

Se zelím.

Kdybych nebyl kuchařem, byl bych…

Obchoďákem nebo nákupčím.

Sladká tečka musí být:

Dobrý cheesecake!

Sdílejte článek