Kopřivnická Kavárna získává po padesáti letech opět původní lesk
Bývala to i na kopřivnické poměry noblesní Kavárna, ale za posledních 50 let se z ní stal zaplivaný pajzl. To už ale není pravda - nový majitel dal známému podniku opět lesk, byť zde není kavárna, ale značková pivnice a v patře luxusní svatební salon.
Kavárna je po rekonstrukci opět otevřena jen pár týdnů. „Otvíral jsem 17. června a úplnou náhodou se dozvěděl, že Kavárna byla poprvé otevřena přesně před padesáti lety: 17. června 1966,“ říká majitel dvoupodlažního objektu Vojtěch Vicsapi.
S Kavárnou to šlo v posledních letech od desíti pěti. Město se objekt neúspěšně pokoušelo prodat, z kdysi noblesního podniku se stala pivní čtyřka.
„Kavárnu jsme od města koupili za bezmála čtyři miliony korun a dali se do reknstrukce. Samozřejmě, že mi mnozí říkali: Ty zabrečíš, Kavárna je zakleté místo, kde se nikomu nedařilo a dařit nebude,“ směje se Vojtěch Vicsapi.
Nechal špičkově vybavit kuchyň a z Kavárny udělal pivnici, ale ne jen tak obyčejnou: dohodl se s Pivovarem Radegast na tom, že kopřivnická Kavárna bude teprve třetím nebo čtvrtým místem na Moravě a ve Slezsku, kde bude uplatněn nový moderní koncept Radegastovna.
Pivovar tak dodal moderní vybavení pivnice, výčep, tank, sochu Radegasta a další věci do interiéru, Vojtěch Vicsapi poskytl velmi zajímavý prostor. Uvnitř jsou v prostorném interiéru stoly a lavice navržené kopřivnickým architektem Kamilem Mrvou, venku mohou lidé sedět na poměrně velké terase.
„Spolupracoval jsem s místním architektem Kamilem Mrvou, takže myslím, že spojením jeho práce a konceptu Radegastovny vznikl opravdu nevšední prostor. Ostatně i zástupci pivovaru konstatovali, že takhle pěkný prostor se vidí málokdy.“
Vojtěch Vicsapi má přitom provozování restaurace jako koníčka, protože se živí jako pilot nákladních letadel. Jenže v posledních týdnech jej uvidíte spíše v kuchařské zástěře než ve fešácké uniformě.
„Je to paradox. Kdysi jsem si kuchařinou přivydělával na pilotní zkoušky a teď vařím, abych udržel v chodu novou restauraci,“ směje se majitel.
Přiznává, že je to zatím hlavně velký boj: vyladit mladý a nezkušený personál, sehnat kvalitní kuchaře, naučit se rozumět a vycházet s náročnými hosty, zajistit celý chod restaurace. „Cílem samozřejmě je, aby se o vše podstatné starala provozní, která je naštěstí velmi šikovná. Ale beze mě se to nyní a ještě nějakou dobu určitě neobejde,“ říká Vojtěch Vicsapi.