Společnost
28/09/2017 Admin PATRIOT

Kde si dát tu nej zmrzlinu v Moravskoslezském kraji? Čtyři místa, kde nebudete litovat

Zmrzlinové adresy Moravskoslezský kraj má hned několik skvělých zmrzlináren: kornoutky s tou nejlepší domácí zmrzlinou najdete na kopci nad Čeladnou v Novém Jičíně.

Mlékárna Čeladenka je v táhlém svahu nad obcí Čeladná. Možná cestou sem budete trochu bloudit, protože někde narazíte na směrovky hotýlku stejného jména, který s mlékárnou nemá společnou ani adresu ani nic jiného.

O to radostnější je ale ten moment, kdy se konečně vynoříte u kýženého cíle. Dvě okýnka nevelkého stánku u cesty slibují zmrzlinu točenou i špachtlovou (rázovitý šéf pan Kowalik neprodává po kopečcích, ale nabírá zákazníkům špachtlí jako na Jadranu a zakládá si na tom).

Čeladenka je tvořena statkem, kde je ustájeno kolem sedmi desítek strakatých holštýnských kravek, které zvědavě vyhlížejí ze stání, když se před podnikem objeví noví hosté. Právě z jejich tvarohu a smetany se v Čeladné připravuje zmrzlina. Smetanovou část produkce Čeladenky tvoří točená.

Foto: Vladimír Pryček

Foto: Vladimír Pryček

„Aby byla chutná, musíte ji našlehat, nesmíte to ale přehnat, to by byl zase samý vzduch,“ vysvětluje rázovitý zmrzlinář postup. Z tvarohu se pak připravuje zmrzlina, kterou z chladících boxů nabírají zmrzlináři špachtlí.

„K tvarohu se výborně hodí višně, lesní plody, ale třeba taky meruňky,“ doporučuje pan Kowalik, zatímco zákazníci proudí od okénka k dřevěným lavicím s výhledem do kraje.

Jestli je Čeladenka místem rurálním, pak je Sauro v Novém Jičíně jejím protikladem. Cukrárnu stojící přímo na náměstí vede dáma důstojného věku a vzezření paní Imryšková, ke které všechny místní děti chodí jako domů.

Foto: Vladimír Pryček

Foto: Vladimír Pryček

Takové ovocné poháry ani zákusky jim nikde jinde neudělají. Na zmrzlině se tady s dětmi shodnou i rodiče, mají totiž záruku, že jejich ratolest nebude mlsat umělými barvivy napajcovaný cukr, ale skutečné ovocné sorbety.

Bezmála posvátným místem pro milovníky zmrzliny je i krámek v Mošnově. Podsaditý chlapík tady v sezoně vysedává od čtvrtku do neděle a tvoří se zde fronty jako na zlevněné džíny kdysi v Tuzexu…

Okénko v dřevěném domku je otevřeno jen když je hezky, ale díky strategickému umístění hned u hlavní silnice na Ostravu tady jde točená a opravdu nešizená zmrzlina na dračku.

Svou vlastní zmrzlinu si již rok vyrábějí i ve známé ostravské cukrářské firmě Ollies.

Foto: Ollies

Foto: Ollies

„Začali jsme klasickými příchutěmi, které jsou nejžádanější: čokoláda, vanilka, pistácie, malina. Zařadili jsme je do stálé nabídky, no a další již vznikaly podle inspirace. Děláme například příchuť vlašský či lískový ořech, dále ovocné sorbety s 85 procenty ovoce, mango, jahoda, ostružina, lesní směs. Máme i netradiční, například makovou nebo lotusovou – zmrzlinu s příchutí známých lotusek, sušenek,“ říká Tereza Gondková Grillmaierová, která je dcerou zakladatelů firmy Ollies, manželů Gondkových.

Petra Pospěchová a Jaroslav Baďura

Sdílejte článek